Aranyérmes női párbajtőrcsapatunk az Eb-n

2002.07.07. 17:48
A gyenge egyéni teljesítmény után - egyetlen magyar sem jutott a tizenhat közé - csapatban vigasztalódott a Mincza Ildikó, Király Hajnalka, Hormay Adrien, Tóth Hajnalka összeállítású párbajtőrcsapatunk, és aranyérmet nyert. Mieink imponálóan vívtak a lengyelek és az olaszok ellen is, csupán az elődöntőben tudták őket megszorítani a franciák. Az oroszok elleni döntőben Mincza remeklésének köszönhetően tizennégy találat lett a különbség. Kardcsapatunk harmadik lett.
Hidegzuhanyként érte a magyar vívósport rajongóit, amikor az egyéni küzdelmekben a címvédő Mincza Ildikó mellett a többi magyar is korán elvérzett, a legjobb tizenhat között már nem volt versenyzőnk.

A Flessel nélküli franciák is kikaptak

Így aztán kimondva-kimondatlanul a csapatversenyben szerettek volna vigasztalódni a mieink, még akkor is, ha a gyenge egyéni teljesítmények következtében nem kerültek könnyű ágra. A lengyelek azonban nem okoztak gondot az együttesnek, az olaszok már keményebb ellenfélnek ígérkeztek, de rajtuk is könnyen túllépett válogatottunk.

A magyar csapat eredményei:
Magyarország-Lengyelország 45-33
Magyarország-Olaszország 45-34
Magyarország-Franciaország 45-41
Magyarország-Oroszország 45-31

Az elődöntőben aztán a franciákkal vívhattak, akik az olimpiai bajnok Laura Flessel nélkül léptek pástra, ám ettől függetlenül jó erőt képviselő társulatuk igencsak megszorongatta Minczáékat, de végül négy tussal jobbnak bizonyultak.

Mincza tíz tussal verte Logunovát

A döntőben aztán a hazai csapatot erőlködés nélkül verték a mieink, noha valamennyi szakemberben felmerült a két évvel ezelőtti olimpia, amelyiken Logunováék megtréfálták esélyes csapatunkat, és bejutottak a döntőbe.

Most vajmi kevés esélyük volt erre, noha sokáig fej-fej mellett haladt a két csapat. 25-21 után aztán Mincza tíz tussal "oktatta" Logunovát, és ezzel eldöntötte a találkozót. 45-31 lett a végeredmény. Minczát egyébként a reggeli hasmenése sem zavarta. Mindazonáltal a lisszaboni világbajnokság előtt kellő erőt adhat ez az eredmény a csapatnak.

Az oroszok állították meg kardcsapatunkat

Férfi kardozóink sem remekeltek az egyéni küzdelmekben - Ferjancsik hatodik helye említésre méltó - a csapatversenyre azonban ők is felkészültek, és elcsípték a dobogó harmadik fokát. A négy közé jutásért az olimpiai bajnok Covaliu vezette románokat múlták felül, aztán a fináléba kerülésért, egy fordulatos meccsen kikaptak az oroszoktól, elsősorban amiatt mert az addig remeklő Nemcsik jelentős vereséget szenvedett.

A lengyelek azonban ő is összekapta magát, így nem maradhatott el az éremszerzés. Ez pedig egyúttal azt is jelentette, hogy a férfi kardozókkal nem esett meg az a csúfság, hogy érem nélkül kullogjanak haza.

A magyar kardcsapat eredményei:
Magyarország-Románia 45-39
Oroszország-Magyarország 45-38
3. helyért: Magyarország-Lengyelország 45-42