Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Pénzért vásárolt kispadot Király Sándor?

2002.07.08. 15:21
Bár jelenleg minden határozat, szabályzat és ügyészségi állásfoglalás határozottan tiltja, mégis Király Sándort nevezték ki a Szekszárd NB I-es női kosárlabdacsapata vezetőedzőjének. A végzettség nélküli Szegedről tavaly menesztett szakképzetlen Király ellen amúgy sportorvosok és válogatott játékosok is felemelték a szavukat. Információnk szerint a magát második legsikeresebb magyar edzőnek tekintő Király ismét tehetős szponzorokat mozgósított, így lett övé a kispad.
A hír nemrégiben látott napvilágot: a Szegedről viharos körülmények között elbocsátott Király Sándor újra edző lett, Szekszárdon. A szekszárdiakat nem érdekelte, hogy Király ellen tavaly válogatott játékosok sora lázadt fel, neki tulajdonítva tönkretételét, ami szerintük az okozott, hogy sérülten is játszaniuk kellett.

A szekszárdi vezetők azt sem titkolták, hogy azért döntöttek a végzettség nélküli Király mellett, mert jelentős szponzori pénzeket ígért, no meg néhány olyan játékost, akikkel elérhető közelségbe kerül a bajnoki döntő is.

Mindez azért érdekes, mert a történet még tavaly októberben kezdődött, és innentől haladjunk kronológiai sorrendben. Zsolnay Gyöngyi válogatott kosárlabdázó kényszerű visszavonulása kapcsán. 2001. október 2-án, Zsolnay férje, Vujity Tvrtko nyilvános bocsánatkérésre szólította fel felesége egykori - akkor még meg nem nevezett edzőjét -, mert szerinte a tréner tevékenysége nagymértékben hozzájárulhatott Zsolnay egészségromlásához.

Nyolc általánossal nem lehet

A szakvezető erre nem volt hajlandó. Egy héttel később egyfajta válaszként a riporter rendhagyó sajtótájékoztatót tartott, ahol megdöbbentő dokumentumokat tárt az újságírók elé.

Ekkor derült ki: a jelenleg is élvonalbeli edzőnek nincs semmiféle megfelelő képesítése, mi több az engedélyeket meg sem szerezheti, hiszen a szükséges tanfolyamok megkezdésének alapfeltétele az érettségi bizonyítvány. Ezzel pedig az érintett tréner szintén nem rendelkezik, sőt még az autószerelő-szakmunkás vizsgáján is megbukott, vagyis a legmagasabb iskolai végzettsége a nyolc általános. Azzal pedig senki sem lehet edző.

Sérülés, álsérülés, koporsó

Zsolnay Gyöngyi - Király Sándor edzősködése idején - többször mondta: nagyon fáj a térde, nem tud már játszani, ám amikor sérülten is játékra kényszerítették, elhagyta a csapatot. A történethez tartozik még, hogy a tömeges sérülések idején lemondott a Diósgyőri Kosárlabda Klub csapatorvosa, dr. Kalló Emil.

Az orvos azzal indokolta távozását, hogy az edző rendszeresen felülbírálja őt és önkényesen ad gyógyszert a játékosoknak. A tréner azonban mégis két évre el akarta tiltatni a játékost, mert szerinte nem létező sérülésre hivatkozva szökött el a csapattól és ezzel cserbenhagyta az egész várost. A csapat szurkolói a folyamatos edzői nyilatkozatok hatására 1997. november 23-án elkészítették a "cserbenhagyó" Zsolnay Gyöngyi koporsóját.

Válogatottak sora a sérültek listáján
Zsolnayn kívül több egykori válogatott játékos - ma már diplomás kosárlabdaedző - is azt vallotta, hogy testi épségük megsínylette Király tevékenységét, aki túledzette és sérülten is játékra kényszerítette őket. A 113-szoros válogatott, edzői diplomával rendelkező Bakai Eszter például úgy vélte, mivel az edző egyáltalán nem ismeri a terhelés és a pihentetés arányát, két év alatt teljesen tönkrement az egészsége. Egyértelműen Király Sándort tette felelőssé egészsége tönkretételéért Kovács Andrea egykori válogatott kosárlabdázó - ma már szintén diplomás edző - Németh Dorottya, vagy például Takács Daniella, aki 23 évesen felhagyott a sporttal. Tavaly októberben Király korábbi egyesületeiből is jelentkeztek, hogy ténykedése idején igen magas volt a sérülések száma, továbbá nagyon sokan nyilatkoztak úgy: súlyos sérülésük egyértelműen az edző képzetlenségének tudható be.

Az ügy teljes hátterét megvilágító rendhagyó sajtótájékoztató napján Király Sándor váratlanul a Magyar Távirati Irodán keresztül bocsánatot kért Zsolnay Gyöngyitől.

Edzői papír egy sörért

A lavina azonban itt már nem állt meg. Tvrtko kiderítette: Király Sándort első egyesülete képzettség hiánya miatt más - S. Zsuzsanna - néven alkalmazta. Fény derült arra is, hogy a kosárlabda szövetség illetékesét egy sör mellett beszélték rá arra, hogy adjon olyan okmányokat, amelyekkel az élvonalban edzősködhet, megfelelő képesítés nélkül is.

Az MKOSZ lépéskényszerbe került, és úgy döntött, hogy ezek után csak megfelelő iskolázottságú trénerek dolgozhatnak a sportágban. Király akkori klubja, a Szeged is lépett, egyhangúlag felbontották szerződését.

A szövetség határozata:
A Magyar Kosárlabda Szövetség úgy határozott, hogy a 2002/2003-as bajnoki évtől a nem megfelelő képesítéssel rendelkező edzőket a méltányossági működési engedély megadásakor kötelezze a kívánt (előírt) szakképesítés megszerzésére irányuló tanulmányok elkezdésére és befejezésére, és ez alól felmentést csak valóban rendkívül indokolt esetben akkor adják meg, ha a kérelmező edző az előírt mindkét feltételnek megfelel, így az 50. életévét betöltötte és legalább 20 év szakmai gyakorlattal rendelkezik.

Mivel Király Sándor még csak 47 éves, ezért iskolába kellene járnia, hogy legalább középfokú végzetséghez jusson. Ebben azonban megakadályozza az érettségi, pontosabban annak hiánya.

Eközben a Legfőbb Ügyészség is megvizsgálta az említett elnökségi határozatot, amely így bekerült a következő évi versenykiírásba. Ennek értelmében tehát Király nem lehetne edző. Három nappal a versenykiírás elfogadása után Királyt mégis kinevezték a szekszárdi csapat vezetőedzőjének.

És itt térhetünk vissza az eredeti témára. Király székfoglalójában utalt arra, hogy új csapata a jövőben 9(!) számjegyű összeggel gazdálkodhat, amely messze meghaladja a csapat eddigi büdzséjét.

Időközben Budapesten lezajlott az edzői működési engedélyek kiadása, ahol a Szekszárd új trénere nem kapott licencet. Az egyesületnél azonban nem estek kétségbe. A klub egy másik elöljárója ugyanakkor úgy nyilatkozott, nem vállaltak nagy rizikót Király szerződtetésével, mert korábban egyeztetett Nyiri Dezsővel a szövetség elnökségi tagjával, aki "áldását adta" az egyezségre. (A megyei napilapban is megjelent mindez.)

Ígéret, hazugság(?), remény...

Nyiri Dezső - aki egyébként a női liga elnöke - megkeresésünkre úgy reagált, már nagyon unja ezt a témát, ami pedig a Tolnai Népújságban megjelent: hazugság. Elmondása szerint ő csak annyit mondott: "Királynak jó esélye van a méltányossági elbíráláson, de ugyanez elmondható a többi tíz edzőről is.

Király Sándor pedig elmondta: ő már 22 éve edző - elmondása szerint a második legeredményesebb az országban - és ha eddig nem volt baj a papírjaival, akkor most egy médiában jártas ember kavarásai folytán miért lett ez olyan fontos.

Király: miért ne kaphatnék méltányossági engedélyt?

Király - aki iskolai végzettségek hiányában is az edzőtestület elnökségi tagja - ezenkívül elmondta: rajta kívül tudomása szerint még legalább nyolc edzőnek nincsenek meg a papírjai ahhoz, hogy betöltse posztját, mégis mindig őt veszik elő.

"Miért fáj az a kívülállóknak, ha a gazdasági alapokon működő szekszárdi egyesületnél az öt jelölt közül engem találták a legalkalmasabbnak?" - folytatta az Index érdeklődésére. "A vezetők az én tapasztalatomban bíznak, és velem tudják elképzelni, hogy az együttes három éven belül bajnoki aranyéremért küzdjön. '88 óta vagyok edző, de csak az elmúlt két évben lett szerepe a végzettségemnek. Miután több mint húsz éve vagyok a szakmában, miért ne kaphatnék méltányossági engedélyt a július 16-ai elnökségi ülésen?" - összegzett.

Szövetség kontra szövetség

Valóban nem kizárt, hogy engedélyt kap a szövetség határozatai ellenére. Az Index ezek után felhívta az ügyet kirobbantó Vujity Tvrtkót - aki miatt végül is a szabályzatot is át kellett írni -, aki csak annyit mondott: "Végtelen szomorúsággal tölt el ez az egész, nem szeretnék róla semmit mondani."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!