Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Bodrogi ötödik a Tour de France időfutamán

2002.07.15. 17:42
Nagyszerűen szerepelt a Tour de France kilencedik versenynapján Bodrogi László. A Mapei-Quick Step versenyzője, aki első ízben vett részt a világ legjelentősebb kerékpáros körversenyén az ötvenkét kilométeres időfutamban sokáig vezetett, és végül 1:02:43 időeredménnyel az ötödik helyet szerezte meg. Bodrogi összetettben a 99. helyről feljött a 34. helyre.
Jó eredmény reményében kezdte meg a Tour de France kilencedik, Lanester és Lorient közötti szakaszát Bodrogi László. A magyar kerékpáros reményei nem voltak alaptalanok, hiszen az egyéni indításos időfutamok specialistájának számít a Mapei versenyzője.

A világbajnoki bronzérmes versenyző célkitűzésként az első tíz helyet jelölte meg, és ezt sikerült kiváló versenyzéssel teljesítenie: végeredményben a túlzás nélkül szenzációsnak minősíthető ötödik helyet szerezte meg. A futam előtt a 182 fős mezőnyben 99. helyen álló Bodrogi ráadásként sokáig vezetett a versenyben, és úgy tűnt, hogy akár a szakaszgyőzelem is az övé lehet.

Elsőként az elképesztő tempóban kezdő kolumbiai Botero előzte meg 25 másodperccel, majd az ukrán világbajnok Honcsar múlta felül hét másodperccel. Bodrogi különösen a verseny második szakaszában remekelt, amit jól példáz, hogy az ellenőrzőpontokon végig előtte álló lett Rumsast a végelszámolásban hatvanhat századdal előzte meg.

A nap másik szenzációját Botero okozta, aki 10,66 másodperccel legyőzte az utóbbi három évben egyetlen első időfutamot sem vesztő, toronymagas esélyes Lance Armstrongot. A harmadik helyen Honcsar végzett, negyedikként pedig az összetettben továbbra is vezető Igor Gonzalez de Galdeano ért célba- alig hat másodperccel megelőzve az ötödik Bodrogit. A szám olimpiai bajnoka, az orosz Jekimov pedig mindössze tizenegyedik lett.

Összetettben Galdeano megőrizte előnyét, a spanyol versenyző hét másodperccel vezet Armstrong és 57 másodperccel a szintén spanyol Beloki előtt. Bodrogi jelentősen javítva eddigi pozícióján a 34. helyre jött fel.

Bodrogi elégedett
"Az elején is jó iramban haladtam, de elég nagy szembeszél fújt. A táv második felében aztán ideális idő lett, és teljes erővel nyomhattam a pedált. Ami számomra kedvező lehet, hogy 15 óra után feltámadt a szél. Szeretnék a legjobb tíz között végezni. Nem izgulok, mert ennél jobbat ma nem tudtam volna elérni" - értékelte a szakaszt MTI-nek a célba érkezés után.