Iversont óvadék ellenében kiengedték

2002.07.17. 12:02
Az elmúlt szezonban az NBA legjobbjának választott Allen Iversont 10 000 dolláros óvadék ellenében kiengedte a philadelphiai rendőrség. Hogy miért került oda? Feleségét meztelenül kidobta az utcára, majd fegyverrel fenyegette meg rokonait, akik szerinte elbujtatták. Ha a július 22-én kezdődő perben minden pontban bűnösnek találják, több mint 50 évig leültethetik
Allen Iverson, az NBA-ben szereplő Philadelphia 76ers szupersztárja még a hónap elején egy átmulatott éjszaka után egy rokonával és fegyverrel indult az általa kidobott felesége keresésére. Egyes források szerint annyira összevesztek, hogy feleségét - kivel 11 hónapja kötött házasságot - anyaszült meztelenül dobta ki az utcára. Ezután behatolt egy philadelphiai lakásba, s pisztolyával hadonászva kérte számon a szobában tartózkodó két férfin, hogy hol van az asszony.

Nem az első balhéja volt

Allen Iverson
A 2000-2001-es idény legjobbjává (MVP) választott 27 éves, háromszoros All Star-válogatott játékos, ebben az ügyben kilenc pontban is vétett az állam törvényei ellen. A vádpontok között szerepelt többek között bűnös szándékú magánlaksértés, tiltott fegyverviselés, fegyveres támadás, terrorista jellegű fenyegetés, személyi szabadság korlátozása. Egyébként sem ez volt a többszörös gólkirály első összeütközése a törvénnyel, így súlyos - akér 54 év börtön - ítéletre számíthat. (1997-ben például tiltott fegyverviselés és kábítószer-birtoklás miatt állították elő.)

A világhírű játékosnak a múlt hét közepe óta házi őrizetben kellett tartózkodnia, különben a háza előtt posztoló rendőrök letartóztatták volna. (Valószínüleg azért nem unatkozhatott a közel 2,5 millió dolláros lakásban.) Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy a hétvégén fergeteges bulit tartson. A rossz nyelvek szerint ez amolyan "Búcsú a szabadságtól" buli volt.

Tüntetés, óvadék, szabadláb

Kedden aztán jelentkezett a rendőrségen - azért maradhatott keddig, mert ügyvédje ekkor tért vissza a szabadságáról - ahol őrizetbe vették, több mint tíz órát töltött bent - majd 10 000 dollár óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Az ügy tárgyalását július 22-ére tűzték ki.

Iverson népszerűségét mi sem jellemzi jobban, hogy "bevonulását élőben közvetítette több tévéállomás is, és több tucatnyian tüntettek a rendőrség előtt, hogy engedjék szabadon kedvencüket. A népszerűségnek roppant egyszerű oka van: a philadelphiaiakat 18 év után az ő irányításával jutottak az NBA nagydöntőjébe, ahol azonban a Los Angeles Lakers jobbnak bizonyult náluk.