Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Király Sándor leülhet a szekszárdi kispadra

2002.07.17. 09:09
Noha egy tavaly szeptemberi törvény alapján Király Sándor jogosan ülhet a szekszárdi kispadon, a szövetségnek mégis kellett közel egy év, hogy ezt a határozatot megtalálja. Erről és még sok más érdekességről tartott sajtótájékoztatót a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöksége. Ezen többek között kiderült, hogy nem foglalkoznak érdemben Dr. Magyar György kérelmével, és egyébként is nem kötelező sportolni.
Mindössze négy újságíró volt kíváncsi a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének ülését követő sajtótájékoztatóra, melyet három funkcionáriusa tartott, és melyen az edzői licencek kiadása volt a főtéma. Mint azt Mészáros Lajos szakmai alelnök elmondta, nagy hangsúlyt fektettek a méltányossági licencek kiadására, melyekhez csak a törvények és a szövetség belső szabályait betartva juthatnak az érintettek. A legfőbb kritérium, hogy szakmai végzettség nélkül senki nem kaphat edzői licencet.

A keddi ülésen hét méltányossági kérelmet bíráltak el, és noha a szabályok szerint háromban ő egy személyben is dönthetett volna, mind a hétre áldását adta az elnökség is. Neveket azonban a személyességi jogok védelmére hivatkozva nem közölt.

Kormányrendelet alapján ülhet le Király kispadra

Dr. Nyíri Dezső, a női hivatásos alszövetség elnöke a jogi kérdésekre adott választ. Mint elmondta, a 168/2001 IX. 14 számú kormányrendelet alapján 2004. június 30-ig edző lehet, aki sportszakmai végzettséggel rendelkezik. Ez annyit jelent, hogy a működést szakképesítéshez kötő kormányrendelet idejéig - ha az adott szövetség jóváhagyja, bárki leülhet akár élvonalbeli kispadra is.

Ennek értelmében, az elmúlt időben sokszor a középpontba és a támadások kereszttüzébe került, - jelenleg Szekszárdon tevékenykedő - Király Sándor is leülhet a kispadra az őszi rajton. Hogy ezzel a kormányrendelettel miért vártak idáig, és miért kellett emiatt elnökségi üléseket összehívni, hagyni, hogy Királyt kikezdjék, Nyíri elmondta, ők is csak a napokban akadtak rá erre a rendeletre.

Nem kötelező sportolni!

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azzal a levéllel, melyet magyar kosárlabdaéletben tevékenykedő szakemberek egy csoportja juttatott el Dr. Magyar Györgyhöz - és kérik benne, vizsgálja ki, hogyan szerezhet valaki edzői működési engedélyt, s ezek kiadása során történt-e a múltban törvénytelenség - az elnökségi tagok így reagáltak: "Mindaddig, amíg az ügyvéd úr megbízási meghatalmazását nem juttatja el - azaz nem nevezi meg a kérelem aláíróit -, nem tudnak érdemben válaszolni, iratokat kiadni."

Nyíri még hozzátette: minden jogi lépést megtesznek azok ellen, akik a kosárlabdában ténykedők jó hírnevének ártanak. Az elmúlt években Királyt ért vádakra elmondta: "A sérülések, a sporttal járó felelősségek, önként vállalt kockázatok."

Magyar: Elég egy ember meghatalmazása

Véleményük szerint a sajtó sem szentelne ekkora teret az ügynek, ha nem egy ismert ember - Vujity Tvrtko - robbantotta volna ki az edzői végzettséget firtató kérdéseket. Arra a felvetésre, hogy az elmúlt hetekben megjelent nyilatkozatok alapján várható volt a döntés, csak annyit mondtak: mindenki egyenlő eséllyel indult.

Dr. Magyar György az üggyel kapcsolatban csak ennyit mondott: Egy ügyvéd, először vizsgálódik. Ez ügyben pedig elég egy ember megbízatása - intimitásának felvállalása- és a szövetségnek minden iratot ki kell adnia. Onnantól kezdve az ügyvéd azonos az ügyfelével. Általános tapasztalatai alapján egyébként azok kapaszkodnak formai dolgokhoz, akiknek van takargatni valója, a szakmai felülvizsgálattal kapcsolatban.

A sajtótájékoztatón többször elhangzott Vujity Tvrtko neve, aki az esetre reagálva mindössze ennyit mondott: "Mesteredzők, szakedzők, edzők éveken keresztül tanultak főiskolákon, egyetemeken, különböző tanfolyamokon, hogy jó szakemberek legyenek. Talán nekik lesz a legnehezebb megmagyarázni, hogy mi értelme volt tanulniuk."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!