Lékó: Élvezem a győzelmet

2002.07.23. 17:14
Lékó Péter miután megnyerte a dortmundi szupertornát, kihívhatja a világbajnokot, Vlagyimir Kramnyikot. Lékó emellett 25 millió forinttal lett gazdagabb. A huszonhárom éves magyar sakknagymester korántsem titkolt álma, a világbajnoki cím kapujába érkezett. Akár már áprilisban nyerhet.
A Szabadkán született, de már hosszú évek óta Szegeden élő Lékó Péter néhány évvel ezelőtt a legfiatalabb nemzetközi nagymesternek mondhatta magát a világon, hiszen már tizennégy évesen teljesítette a normát. Már korábban is kijelentette fehéren-feketén: egyetlen cél vezérli, a világbajnoki cím.

Petroszjanék nélkül nem ment volna

Lékó meg is tett mindent azért, hogy ne okozzon csalódást, ám az átütő sikerre eddig várnia kellett. Immár nősen, új családja hathatós támogatásával - az örmény Arsak Petroszjan lányát, Sophie-t vette feleségül - a csúcs közelébe érkezett.

A világbajnokjelöltek tornáján ugyanis a spanyol Sirov és a bolgár Topalov legyőzése után a végső győzelmet is megszerezte, ezzel egyszersmind megszerezte azt a jogot is, hogy kihívhassa Vlagyimir Kramnyikot, az orosz világbajnokot. (Mivel Kramnyik a helyszínen volt, gratulálhatott is kihívójának.) Egy évvel ezelőtti rapid párosmeccsükön amúgy az orosz nyert 7:5-re, ezúttal azonban tizenhat parti vár a felekre.

A biztos döntetlenek már nem kellenek

A kancellár különdíja
A dortmundi torna fővédnöke maga a német kancellár, Gerhard Schröder volt. Neki annyira megtetszett Lékó egyik partija, hogy Lékó kapta a különdíját is. A körítésre egyébként sem lehetett panasz, hiszen Kramnyikot például az egyik alkalommal Vlagyimir Klicsko kísérte el. A torna népszerűségéről csak annyit: félmilliónyian követték az interneten keresztül.
Lékó második meccse, a Barejev elleni kudarc után ébredt rá arra, hogy keményen, harcosan, sokat kockáztatva kell játszania. "A biztos döntetlenekkel nem megyek semmire" - összegzett, különben most is sanyarúan kell majd megtapasztalnia, hogy ezúttal sem sikerül berobbannia a legjobbak közé.

Lékó keddi sajtótájékoztatóján elmondta, győzelmében nagyban segítette őt apósának, egyben első számú edzőjének, szicíliaivédelem-újítása, ami rendre meglepte a riválisait. Mindezt sötéttel követte el, így akkor is számos értékes győzelmet aratott, amikor nem ő kezdett, ezzel megalapozta sikereit.

"Már tartanak tőlem"

"Nagy nyomás volt rajtam, a végküzdelemben többször ideges voltam, el is fáradtam, hiszen voltak olyan meccsek, amelyek előtt nem tudtam egyetlen órát sem aludni. Szerencsére az ellenfeleim tartottak tőlem, így többet reszkíroztak, én pedig azonnal képes voltam kihasználni a hibáikat, Topalovot is így győztem le" - magyarázta.

"A saját bőrömön kellett tapasztalnom, hogy hiába voltam a legfiatalabb nagymester a világon, a 'nagyok' azért korábban simán legyőznek, ám mindez nem tört meg. Keményen készültem tovább, és az utóbbi években már nem kapok ki egyszerűen a legjobbaktól sem" - vélekedett sikerének egyik titkáról.

Közeleg a Kaszparov elleni mérkőzés is

Az újdonsült kihívó azt is elmondta, hogy jelenleg szeretné élvezni a győzelmet, és biztos benne, hogy az augusztust sakkmentesen tölti. Pillanatnyilag az is valószínű, hogy a bledi sakkolimpián nem ül asztalhoz a válogatott színeiben, mert a FIDE által bevezetett rövidebb partik nem tetszenek neki, képességei korántsem érvényesülnek.

Sikerével egyébként 100 ezer eurót, vagyis 25 millió forintot tehetett zsebre. Lékó mindazonáltal Kramnyik esetleges legyőzése esetén akár még Kaszparovval is mérkőzhet, hiszen a jelenlegi trend az egységesítés felé vezet. (A másik világbajnoki címért Kaszparov és Ponomarjov viaskodik.)