Judit
3 °C
7 °C

Először kapott ki pólóválogatottunk a Világligában

2002.07.29. 10:49
Elvesztette a két nap híján egy hónapja, 10 mérkőzésen keresztül tartó veretlenségét a vízilabda válogatott, miután első tengerentúli mérkőzésén - a kaliforniai Moragában - háromgólos vereséget szenvedett a vendéglátó amerikai együttestől. A vasárnapi visszavágón aztán helyreállt a rend: a mieink nyertek hárommal, és készülhetnek a jövő heti patraszi négyes döntőre, amelyikben a spanyolok, az oroszok és a házigazda görögök lesznek az ellenfelek.
Szombat: hat góllal is vezettek az amerikaiak

A szombati mérkőzés a Los Angelesben élő, 1936-ban pólós olimpiai bajnok Tarics Sándor bedobásával kezdődött a találkozó, amelyen 3-3-ig nem volt különösebb gond, de ekkor kimaradt két magyar emberelőny. A folytatás nyomasztóbban alakult, a hazaiak akciógólokkal elhúztak, 9-5 után javíthattunk volna, de sorra hibáztak Váriék.

A harmadik 9 perc elején 11-5-re is vezettek a vendéglátók, amikor viszont ők blokkoltak le, 11-8-ra, majd a befejező játékrész elején 11-9-re módosult az állás. Ekkor újabb fordulat következett, s máris 13-9 volt az állás Ratko Rudics tanítványai javára. Közben amolyan generációs csata is zajlott a medencében az ifjú amerikaiak és a kicsit idősebb magyarok között, aminek következtében a bírók Molnárt és Kiss Gergelyt cserével kiállították, s előfordult, hogy egy kisebb, de tömeges csetepatét is szét kellett oszlatniuk.

Tragédia nem történt, az viszont azért fájó volt, hogy az amerikaiak ezen az egy találkozón eggyel több gólt lőttek, mint a múlt héten a margitszigeti kettőn összesen.

Vasárnap: Állandósult a három-négy gólos magyar előny

A visszavágásra nem kellett sokáig várni. Vasárnap már újra a régi arcát mutatta csapatunk, és kétséget sem hagyott afelől, hogy melyik csapat a jobb. Ezúttal Zádor Ervin, az ötvenes évek olimpiai bajnok pólósa volt a tiszteletbeli labdabedobó, s ő több szerencsét hozott, mint legidősebb olimpiai aranyérmesünk, hiszen öt perc alatt 3-0-ás előnyt szerzett Kemény Dénes legénysége.

Köszönhetően az alaposan feljavult védekezésnek a hazaiak az első három játékrészben csak emberelőnyből voltak eredményesek. A bírók mindent megpróbáltak, hogy a mérkőzés feléig kialakult 6-2-es vendégvezetés után szorosabbá tegyék az állást, de ez nem sikerült, a négygólos Molnár vezérletével állandósult a 3-4 gólos különbség.

Amikor viszont Kemény Dénes az utolsó percben felállva köszönte meg a nézőtéren helyet foglaló magyarok buzdítását, piros lapot kapott, azaz kiállították. A vállfájása miatt itthon maradt Kásás is feltehetően vállalni tudja a játékot a jövő heti négyes döntőben, ahol a négyszer legyőzött oroszok mellett a házigazda görögök, és az olaszokat nagy csatában egy góllal - 10-9-re - verő spanyolok vehetnek részt.

Jegyzőkönyvek:
Egyesült Államok-Magyarország 14-11 (4-3, 6-2, 1-3, 3-3)
Világliga, B-csoport, 11. forduló:
Moraga, 2000 néző v: Petronilli (olasz), Pavropulosz (görög)
Magyarország: Szécsi - Fodor 2, Biros 2, Steinmetz B. 2, Molnár, Benedek 1, Kiss G. 2, csere: Székely, Madaras, Bárány, Vindisch, Vári, Kiss Cs. 2
Az amerikai góldobók: Powers 4, Bailey 3, Felix, Klatt 2-2, Azevedo, Beaubien, Smith 1-1

Egyesült Államok-Magyarország 8-11 (1-3, 1-3, 4-3, 2-2)
Világliga, B-csoport, 12. forduló:
Moraga, 2500 néző v: Petronilli (olasz), Pavropulosz (görög)
Magyarország: Szécsi - Fodor, Biros 3, Vári, Molnár 4, Benedek 1, Kiss G. 2, csere: Steinmetz B. 1, Székely, Madaras, Bárány, Vindisch, Kiss Cs.
Az amerikai góldobók: Smith 3, Hudnut 2, Azevedo, Felix, Segesman 1-1

A patraszi Világliga-döntő programja:
csütörtök:
Magyarország - Spanyolország
Görögország - Oroszország
péntek:
Spanyolország - Oroszország
Görögország - Magyarország
szombat:
Magyarország - Oroszország
Görögország - Spanyolország
vasárnap:
Harmadik helyezett - negyedik helyezett a bronzéremért
Első helyezett - második helyezett az elsőségért

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?