Először kapott ki pólóválogatottunk a Világligában

2002.07.29. 10:49
Elvesztette a két nap híján egy hónapja, 10 mérkőzésen keresztül tartó veretlenségét a vízilabda válogatott, miután első tengerentúli mérkőzésén - a kaliforniai Moragában - háromgólos vereséget szenvedett a vendéglátó amerikai együttestől. A vasárnapi visszavágón aztán helyreállt a rend: a mieink nyertek hárommal, és készülhetnek a jövő heti patraszi négyes döntőre, amelyikben a spanyolok, az oroszok és a házigazda görögök lesznek az ellenfelek.
Szombat: hat góllal is vezettek az amerikaiak

A szombati mérkőzés a Los Angelesben élő, 1936-ban pólós olimpiai bajnok Tarics Sándor bedobásával kezdődött a találkozó, amelyen 3-3-ig nem volt különösebb gond, de ekkor kimaradt két magyar emberelőny. A folytatás nyomasztóbban alakult, a hazaiak akciógólokkal elhúztak, 9-5 után javíthattunk volna, de sorra hibáztak Váriék.

A harmadik 9 perc elején 11-5-re is vezettek a vendéglátók, amikor viszont ők blokkoltak le, 11-8-ra, majd a befejező játékrész elején 11-9-re módosult az állás. Ekkor újabb fordulat következett, s máris 13-9 volt az állás Ratko Rudics tanítványai javára. Közben amolyan generációs csata is zajlott a medencében az ifjú amerikaiak és a kicsit idősebb magyarok között, aminek következtében a bírók Molnárt és Kiss Gergelyt cserével kiállították, s előfordult, hogy egy kisebb, de tömeges csetepatét is szét kellett oszlatniuk.

Tragédia nem történt, az viszont azért fájó volt, hogy az amerikaiak ezen az egy találkozón eggyel több gólt lőttek, mint a múlt héten a margitszigeti kettőn összesen.

Vasárnap: Állandósult a három-négy gólos magyar előny

A visszavágásra nem kellett sokáig várni. Vasárnap már újra a régi arcát mutatta csapatunk, és kétséget sem hagyott afelől, hogy melyik csapat a jobb. Ezúttal Zádor Ervin, az ötvenes évek olimpiai bajnok pólósa volt a tiszteletbeli labdabedobó, s ő több szerencsét hozott, mint legidősebb olimpiai aranyérmesünk, hiszen öt perc alatt 3-0-ás előnyt szerzett Kemény Dénes legénysége.

Köszönhetően az alaposan feljavult védekezésnek a hazaiak az első három játékrészben csak emberelőnyből voltak eredményesek. A bírók mindent megpróbáltak, hogy a mérkőzés feléig kialakult 6-2-es vendégvezetés után szorosabbá tegyék az állást, de ez nem sikerült, a négygólos Molnár vezérletével állandósult a 3-4 gólos különbség.

Amikor viszont Kemény Dénes az utolsó percben felállva köszönte meg a nézőtéren helyet foglaló magyarok buzdítását, piros lapot kapott, azaz kiállították. A vállfájása miatt itthon maradt Kásás is feltehetően vállalni tudja a játékot a jövő heti négyes döntőben, ahol a négyszer legyőzött oroszok mellett a házigazda görögök, és az olaszokat nagy csatában egy góllal - 10-9-re - verő spanyolok vehetnek részt.

Jegyzőkönyvek:
Egyesült Államok-Magyarország 14-11 (4-3, 6-2, 1-3, 3-3)
Világliga, B-csoport, 11. forduló:
Moraga, 2000 néző v: Petronilli (olasz), Pavropulosz (görög)
Magyarország: Szécsi - Fodor 2, Biros 2, Steinmetz B. 2, Molnár, Benedek 1, Kiss G. 2, csere: Székely, Madaras, Bárány, Vindisch, Vári, Kiss Cs. 2
Az amerikai góldobók: Powers 4, Bailey 3, Felix, Klatt 2-2, Azevedo, Beaubien, Smith 1-1

Egyesült Államok-Magyarország 8-11 (1-3, 1-3, 4-3, 2-2)
Világliga, B-csoport, 12. forduló:
Moraga, 2500 néző v: Petronilli (olasz), Pavropulosz (görög)
Magyarország: Szécsi - Fodor, Biros 3, Vári, Molnár 4, Benedek 1, Kiss G. 2, csere: Steinmetz B. 1, Székely, Madaras, Bárány, Vindisch, Kiss Cs.
Az amerikai góldobók: Smith 3, Hudnut 2, Azevedo, Felix, Segesman 1-1

A patraszi Világliga-döntő programja:
csütörtök:
Magyarország - Spanyolország
Görögország - Oroszország
péntek:
Spanyolország - Oroszország
Görögország - Magyarország
szombat:
Magyarország - Oroszország
Görögország - Spanyolország
vasárnap:
Harmadik helyezett - negyedik helyezett a bronzéremért
Első helyezett - második helyezett az elsőségért