Árpád
-2 °C
4 °C

Armstrong: szenzációs négyes

2002.07.29. 11:13
Az amerikai Lance Armstrong sorrendben negyedszer nyerte meg a világ legjelentősebb kerékpáros körversenyét, a Tour de France-t. A rákból felépült Armstrong a tizenegyedik szakaszon állt az élre először, onnantól kezdve azonban nem engedte ki a vezetést a kezéből. A magyar induló, Bodrogi László a hatvankettedik helyet csípte el.
Lance Armstrong
Az idei Touron sokáig úgy tűnt, hogy Lance Armstrong nem az igazi. Nem tudta ugyanis megnyerni az első egyéni indítású időfutamot, amelyiken amikor csak ő lett a végső győztes, mindig ő volt az első. Ebből a tényből aztán nem lehetett komolyabb következtetéseket levonni, hiszen a hegyi szakaszokon magára talált az amerikai, és ellentmondást nem tűrően - fokozatosan növelve előnyét - adta a riválisai tudtára, hogy negyedszer is elhódítja az elsőséget.

A tengerentúli klasszis a tizenegyedik etapon szerezte meg az összetettben vezetőnek járó sárga trikót, s azóta nem is forgott veszélyben újabb elsősége. A 140 km-es záró szakaszon - amelynek befutója hagyományosan a párizsi Champs-Elysées-n volt - az ausztrál Robbie McEwen győzött, Armstrong a mezőnnyel együtt a negyvenharmadik helyen, a győztessel azonos idővel érkezett a célba. (Bodrogi a 44. lett.)

Az utóbbi tíz év győztesei:
1992: Miguel Indurain (spanyol)
1993: Indurain
1994: Indurain
1995: Indurain
1996: Björne Riis (dán)
1997: Jan Ullrich (német)
1998: Marco Pantani (olasz)
1999: Lance Armstrong (amerikai)
2000: Armstrong
2001: Armstrong
2002: Armstrong
Újabb győzelme után így vélekedett: Nem akartam történelmet írni, a sajtó és a közvélemény dolga megítélni, mit ér ez a győzelem. Teljesen mindegy számomra, hogy háromszor vagy négyszer nyertem, az a legfontosabb, hogy én vagyok az egyetlen, aki túlélte a rákbetegséget, s győzött a Touron. Nagyon sokat köszönhetek a csapattársaimnak, akik végig segítettek. Felejthetetlen verseny volt az idei is: számomra a Tour de France a világ legszebb, legnagyobb és legkülönlegesebb viadala.

Noha az idei verseny nem a doppingtól és a rendőrségi razziáktól volt hangos, többen a győzelem után is kijelentették: az amerikai ezt a teljesítményt nem tiszta eszközökkel érte el. Annyi viszont biztos, hogy valamennyi lelete - és ellenőrizték jó néhányszor - negatív volt a versenyzőnek.

A 89. Tour de France végeredménye:
1. Lance Armstrong 82:05:12 ó
2. Joseba Beloki (spanyol) 7:17 perc hátrány
3. Raimondas Rumsas (litván) 8:17 p. h.
4. Botero (kolumbiai) 13:10 p. h.
5. I. Gonzalez Galdeano (spanyol) 13:54 p. h.
6. Azevedo (portugál) 15:44 p. h.
..62. Bodrogi László 1:50:05 ó h.

A Tour eddigi egyetlen magyar indulója, Bodrogi László összesítésben a 62. helyen végzett, ám teljesítményére nem lehet panaszunk, hiszen az egyéni indítású időfutamban előbb az ötödik, a másodikban pedig a harmadik helyet szerezte meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?