Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Risztov ezüstérmes az úszó Eb-n

2002.07.29. 19:29
A berlini úszó Európa-bajnokság első napján Risztov Éva 4:36.17-es eredményével a dobogó második fokára állhatott fel. Noha a fiatal magyar hölgy került a legjobb idővel a döntőbe, a fináléban a három éve veretlen - rutinosabb - ukrán Jana Klocskova maga mögé utasította. Risztov eredménye ettől függetlenül országos rekord, Egerszegi Krisztina csúcsát döntötte meg.
A hódmezővásárhelyi születésű Risztov Évát évek óta nagy tehetségként tartják számon, két éve már ott lehetett az olimpián is, ám akkor még nem termett sok babér a számára. Kiss László szövetségi kapitány azonban úgy vélte, hogy ezen a kontinensbajnokságon robbanhat be a tizenhét éves hölgy.

Risztov meglepetésre készült

Mindezt arra alapozta, hogy 200 pillangón és 400 gyorson is az övé jelenleg a világ legjobb eredménye az idén, és a nemrégiben Székesfehérváron lezajlott országos bajnokságon kilenc aranyérmet akaszthattak a nyakába. Nem mellékesen három országos csúcsot is megjavított.

Risztov ennek megfelelően is kezdett délelőtt a 400 méteres vegyesúszásban a legjobb idővel - megelőzte az ukrán Jana Klocskovát is, akit a szám abszolút favoritjaként tartottak számon - került a fináléba.

A gyorsúszás döntött a három éve veretlen ukrán javára

Risztov eddigi legjobb helyezése világversenyen egy vb-hatodik helyezés volt, és a döntő előtt lehetett is látni rajta a feszültséget, hiszen kétségkívül élete legnagyobb eredményére készült.

Pillangón remekül kezdett Risztov, fél testhossz előnnyel ő vezetett az ukrán előtt, háton pedig még inkább növelte az előnyét - ám a hajrára elfáradt, és jött a mellúszás, a kritikus táv. Risztov azonban megújult, és meglepte ellenfelét, ugyanis nem tette meg neki azt a szívességet, hogy leszakadjon.

A keddi döntősök: Güttler, Flaskay, Horváth Péter

Egy karcsapásnyi hátránya volt, a gyorsra azonban nem tudott újítani, érezhetően elfáradt, így maradt az ezüstérem számára. A fáradtságát a sajtótájékoztatón is megerősítette: "nem tudok ennél többet mondani" - értékelt. Klocskova ugyanakkor hozzátette: a jövő nagy reménységével csatázott, és mindez emeli győzelmének értékét. A döntő másik magyarja, az ifjúsági Európa-bajnok Reményi Diána az ötödik helyen csapott célba.

A mai nap krónikájához tartozik még, hogy 100 mellen Güttler Károly és Flaskay Mihály is a döntőbe került. Előbbi az ötödik, utóbbi a hatodik helyen. A száz méteres férfi hátúszásban Horváth Péter országos csúccsal - nem mellékesen második helyen -, 54.95-tel teljesítette ugyanezt a bravúrt. Az ifjúsági világbajnok Bodrogi Viktor két századdal csúszott le a döntőről, 55.65-ös ideje figyelemre méltó, mert idén sérülésekkel kínlódott.

50 pillangón Gáspár Zsolt országos csúcsot döntött az előfutamban és az elődöntében is, és 24.12-es idejével a negyedik helyen jutott be a fináléba.

A 4x100-as női gyorsváltót a németek világcsúccsal nyerték, a férfiak ugyanezen számában szintén német győzelem született.