Risztov ezüstérmes az úszó Eb-n

2002.07.29. 19:29
A berlini úszó Európa-bajnokság első napján Risztov Éva 4:36.17-es eredményével a dobogó második fokára állhatott fel. Noha a fiatal magyar hölgy került a legjobb idővel a döntőbe, a fináléban a három éve veretlen - rutinosabb - ukrán Jana Klocskova maga mögé utasította. Risztov eredménye ettől függetlenül országos rekord, Egerszegi Krisztina csúcsát döntötte meg.
A hódmezővásárhelyi születésű Risztov Évát évek óta nagy tehetségként tartják számon, két éve már ott lehetett az olimpián is, ám akkor még nem termett sok babér a számára. Kiss László szövetségi kapitány azonban úgy vélte, hogy ezen a kontinensbajnokságon robbanhat be a tizenhét éves hölgy.

Risztov meglepetésre készült

Mindezt arra alapozta, hogy 200 pillangón és 400 gyorson is az övé jelenleg a világ legjobb eredménye az idén, és a nemrégiben Székesfehérváron lezajlott országos bajnokságon kilenc aranyérmet akaszthattak a nyakába. Nem mellékesen három országos csúcsot is megjavított.

Risztov ennek megfelelően is kezdett délelőtt a 400 méteres vegyesúszásban a legjobb idővel - megelőzte az ukrán Jana Klocskovát is, akit a szám abszolút favoritjaként tartottak számon - került a fináléba.

A gyorsúszás döntött a három éve veretlen ukrán javára

Risztov eddigi legjobb helyezése világversenyen egy vb-hatodik helyezés volt, és a döntő előtt lehetett is látni rajta a feszültséget, hiszen kétségkívül élete legnagyobb eredményére készült.

Pillangón remekül kezdett Risztov, fél testhossz előnnyel ő vezetett az ukrán előtt, háton pedig még inkább növelte az előnyét - ám a hajrára elfáradt, és jött a mellúszás, a kritikus táv. Risztov azonban megújult, és meglepte ellenfelét, ugyanis nem tette meg neki azt a szívességet, hogy leszakadjon.

A keddi döntősök: Güttler, Flaskay, Horváth Péter

Egy karcsapásnyi hátránya volt, a gyorsra azonban nem tudott újítani, érezhetően elfáradt, így maradt az ezüstérem számára. A fáradtságát a sajtótájékoztatón is megerősítette: "nem tudok ennél többet mondani" - értékelt. Klocskova ugyanakkor hozzátette: a jövő nagy reménységével csatázott, és mindez emeli győzelmének értékét. A döntő másik magyarja, az ifjúsági Európa-bajnok Reményi Diána az ötödik helyen csapott célba.

A mai nap krónikájához tartozik még, hogy 100 mellen Güttler Károly és Flaskay Mihály is a döntőbe került. Előbbi az ötödik, utóbbi a hatodik helyen. A száz méteres férfi hátúszásban Horváth Péter országos csúccsal - nem mellékesen második helyen -, 54.95-tel teljesítette ugyanezt a bravúrt. Az ifjúsági világbajnok Bodrogi Viktor két századdal csúszott le a döntőről, 55.65-ös ideje figyelemre méltó, mert idén sérülésekkel kínlódott.

50 pillangón Gáspár Zsolt országos csúcsot döntött az előfutamban és az elődöntében is, és 24.12-es idejével a negyedik helyen jutott be a fináléba.

A 4x100-as női gyorsváltót a németek világcsúccsal nyerték, a férfiak ugyanezen számában szintén német győzelem született.