Az orosz maffia döntött a téli olimpia végeredményéről?

2002.08.01. 13:12
A Salt Lake City-i téli olimpián nemcsak a jégtánc, hanem a műkorcsolya páros versenyének manipulálási kísérletével is gyanúsítják Alizman Tohtahunov orosz alvilági bandavezért. Tohtahunovot, akit kábítószer- és fegyvercsempészés, valamint lopott autókkal való kereskedelem miatt is kerestek, több évi nyomozás után szerdán vettek őrizetbe az észak-olaszországi Forte dei Marmiban.
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint az ismert gengszter arra vállalkozott, hogy eléri: az idei ötkarikás játékokon a jégtáncot a franciák, a párosok versenyét pedig az oroszok nyerjék. Az tény, hogy a valóságban ez a végeredmény született (a párosoknál holtverseny volt az élen), de az még tisztázásra vár, hogy ebben szerepe volt-e Tohtahunovnak.

Akkor is győzhet, ha többször elesik

Állítólag az FBI birtokában vannak olyan telefonbeszélgetések, amelyeken a bűnöző megígéri valakinek: még akkor is a két érintett duó nyeri az olimpiát, ha többször is elesnek korcsolyázás közben.

A jégtáncosok számát végül a francia Marina Anissina és Gwendal Peizerat kettős nyerte az orosz Irina Lobacseva, Ilja Averbuh és az olasz Barbara Fusar-Poli, Maurizio Margaglio duó előtt.

A párosok között először az orosz Anton Sziharulidze, Jelena Berezsnaja kettőst hirdették ki győztesnek, de bírói csalás miatt végül a kanadai Jamie Sale és David Pelletier is aranyérmet vehetett át.

Eltiltott elnök és pontozó

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség később hároméves eltiltással sújtotta Marie-Reine Le Gougne-t és a francia szövetség elnökét, Didier Gailhauget-t, mert a pontozónő részrehajló volt.

Tohtahunov bűnlajstromán természetesen nemcsak a pontozók megvesztegetésének kísérlete, hanem kábítószer- és fegyvercsempészés, valamint lopott autókkal való kereskedelem szerepel. Ha elítélik, valószínűleg évtizedeket tölthet rács mögött.

Rogge megrémült
Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke valósággal megrémült, amikor megtudta: az alvilág megpróbálta manipulálni a Salt Lake City-i téli ötkarikás játékok jégtánc és páros műkorcsolya számának végeredményét.

- Sokkoló volt a hír - mondta a belga sportdiplomata. - Azt hittem, az ügyet még azon melegében lezártuk, de most kiderülhet, nem etikai vétség történt, hanem bűncselekmény. Ígérhetem, a NOB nyomon követi a fejleményeket.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint az Olaszországban szerdán letartóztatott Alizman Tohtahunov orosz alvilági bandavezér kísérletet tett a pontozók lefizetésére. Azt még nem tudni, hogy tervét sikerült-e megvalósítania.

Mindenki megdöbbent

A versenyzőket, a NOB-ot és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetséget (ISU) is megdöbbentette az a hír, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda szerint az alvilág megpróbálta manipulálni a Salt Lake City-i olimpia jégtánc és páros műkorcsolya számának végeredményét.

- Jó lenne, ha a botrányt nem hoznák összefüggésbe az olimpiai mozgalommal - mondta Giselle Davies NOB-szóvivő. Pam Coburn, a kanadai szövetség elnöke, ISU-tag úgy nyilatkozott: beleborzongott, mik történhetnek a sportágban. "Amikor kiderült, hogy pontozói részrehajlás miatt a mi kettősünk is aranyérmes lett a párosok versenyében, csak reméltem, nem lesz az ügynek folytatása" -mondta Coburn.

Lloyd Ward, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának főigazgatója szerencsésnek tartaná, ha minél előbb kiderülne: a világ összes versenyzője azonos feltételek mellett küzd, és nem történt csalás Salt Lake Cityben.

Gwendal Peizerat francia jégtáncos - aki Marina Anissina oldalán aranyérmes lett - határozottan kijelentette: még sohasem hallott Alizman Tohtahunov orosz bűnözőről.