Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Itthon kedden indul a Tour

2002.08.01. 17:38
A keddi nagykanizsai rajttal huszonkilencedik alkalommal veszi kezdetét a magyar kerékpáros körverseny, a Tour de Hongrie. A mezőny 688 kilométer teljesítése után vasárnap érkezik a Budai Várba, ekkor derül ki, hogy öt év után ismét magyar győztese lesz-e a versenynek. A legnehezebb - és várhatóan a legdöntőbb - szakasz a negyedik, amikor Jászberényből, hatszáz méter szintkülönbség után, Miskolcra tekernek.
Jóllehet az első magyar kerékpáros körversenyt 1925-ben rendezték meg, összességében még csak a huszonkilencediknél tartunk, mert '65-től '93-ig szünetelt a versenysorozat. A kilenc évvel ezelőtti újjászületés után '98-tól volt egy kisebb, hároméves kihagyás. Idén abban a reményben kelnek útra a versenyzők, hogy ilyesfajta hányattatás nem érheti őket, és hogy a jövőben rendszeresen megrendezik a versenyt.

Talán Bodrogit is láthatjuk néhány éven belül

Bodrogi László
Mi több: Bor Sándor, a hazai szövetség elnöke abban is reménykedik, hogy néhány éven belül olyan rangot vív ki Európában, hogy a legjobb magyar kerekes, a Tour de France-on - történelmi sikert elérve - harmadik helyet szerző Bodrogi László is rajthoz áll, sok más nagymenővel egyetemben.

Az idei verseny Nagykanizsán indul, mégpedig egy esti, villanyfényes "körversennyel". "Azért döntöttünk emellett - magyarázta a verseny főszervezője, Eisenkrammer Károly, mert a város megérdemel ennyit." Magyarázatképpen: Nagykanizsán igen komoly kerekesélet van, két csapatot is indítanak a viadalon.

Itt is sárga trikót kap a versenyben vezető

Eisenkrammer a folytatásról szólva kifejtette, hogy szerinte várhatóan a Jászberény és Miskolc közötti hatszáz méter szintkülönbségű szakasz fogja eldönteni a versenyt.

"Némiképp próbáljuk utánozni a francia versenyt, hiszen nálunk is sárga trikóban fog tekerni az első. A kéket a hegyekben legsikeresebb, a pirosat a legjobb sprinter kapja" - foglalta ezek után össze a legfontosabb tudnivalókat.

A címvédő is rajthoz áll

Zárásképpen arra emlékeztetett, hogy öt éve volt magyar győztes a versenyen Bebtó Zoltán személyében, ám idén jó esély van arra, hogy ő vagy más hódítsa el a győztesnek járó trófeát. Még akkor is, ha a címvédő jugoszláv Rnyakovics, vagy más neves versenyzők - ukránok, csehek és nem utolsósorban olaszok - is jelezték részvételüket.

A 29. Tour de Hongrie programja:
Augusztus 6., kedd: Prológ, kritériumverseny, Nagykanizsa (30 km)
Augusztus 7., szerda: 1/a szakasz, Nagykanizsa-Kaposvár (98 km)
Augusztus 7., szerda: 1/b szakasz, Kaposvár-Kaposvár (40 km)
Augusztus 8., csütörtök: 2. szakasz, Szeged-Jászberény (200 km)
Augusztus 9., péntek: 3. szakasz, Jászberény-Miskolc (160 km)
Augusztus 10., szombat: 4. szakasz, egyéni időfutam, Eger (12 km)
Augusztus 11., vasárnap: 5. szakasz, Eger-Budapest, Budai Vár (165 km)