Flaskay ezüst-, Güttler bronzérmes 50 mellen

2002.08.02. 18:21
Flaskay Mihály ezüstérmet szerzett az 50 méteres mellúszás döntőjében a berlini Európa-bajnokságon. Güttler Károly ugyanebben a számban a harmadik helyen csapott célba. Kovács Ági és Reményi Diána is biztosította helyét a 200 méteres női mellúszás döntőjében a kontinensviadalon. Ugyanez nem sikerült Gáspár Zsoltnak és Bodroginak, akik nem tudtak bekerülni a 100 pillangó, illetve a 200 hát fináléjába. Ott lesz viszont a női 200 gyors döntőjében a hazaiak kedvence Franziska van Almsick. A 16 éves Komarova pedig 200 után a 100 hát döntőjében is maga mögé utasította a németeket.
A berlini úszó Európa-bajnokság pénteki döntői közül az 1500 méteres férfi gyorsúszást rendezték, mely hatalmas küzdelmet hozott az orosz Prilukov és az olasz Minotti között. A győzelmet végül az orosz versenyző szerezte meg, aki mindössze 28 századdal előzte meg vetélytársát. A bronzérem az ukrán Chervinskiy lett.

Két magyar is döntős női 200 méter mellen

A 200 méteres női mellúszás elődöntőinek második futamában voltunk mi magyarok érdekeltek, hiszen ebben a nyolcasban úszott Reményi Diána és a szám olimpiai bajnoka, Kovács Ági is. Kovács a futamban a második lett, míg Reményi a negyedik, de így is mindketten kvalifikálták magukat a szombati döntőre.

A férfiak 100 méteres pillangó úszásában Gáspár Zsolt az elődöntőben az ötödik helyen csapott a célba. Ez még nem is lett volna baj, de 53.55-ös ideje azt jelentette, hogy két tizeddel maradt le a szám döntőjéről.

Komarova 16 évesen kétszeres Európa-bajnok

A nap második döntőjében, a női 100 méteres hátúszásban az orosz Komarova ismételt, hiszen a 16 éves hölgy a 200-as táv után 100-on is diadalmaskodni tudott. Szinte végig a német Völker vezetett, ám az orosz tini jobb benyúlással nyert. A harrmadik a szintén német Buschschulte lett.

A 200 méteres hátúszás előfutamában Bodrogi a hetedik helyen ért célba (összesítésben a 14.), így nem került a szám döntőjébe. Az előfutamot egyébként az olasz Merisi nyerte. A 200 méteres női gyors elődöntőjében a német Franziska van Almsick magabiztosan harcolta ki a döntőbe jutást, ahol világcsúcsot ígért rajongóinak.

Hoogenband nyerte a 200 gyorsot

A nap fő versenyszámának tartott 200 méteres férfi gyorsúszásban a holland Van Den Hoogenband új Európa-rekordal diadalmaskodott. Mögötte két olasz, Brembilla és Rosollino végzett. A női 50 méteres mellúszásban Igelstrom rajt-cél győzelmet aratott, és megszerezte második Európa-bajnoki címét. Szombaton Kovács Ági egyik legnagyobb riválisának számít 200 mellen.

Két magyar a dobogón

A férfi 50 méteres mellúszás döntőjében az ukrán Liszogor új világcsúccsal győzött, mögötte másodikként új magyar rekordot úszva Flaskay Mihály ért célba. Harmadikként pedig a 34 esztendős elnyűhetetlennek tűnő Güttler Károly csapott be, maga mögött hagyva többek között a német Warnecke-t. A 18 éves Flaskay 27.51, Güttler 27.85 mp alatt teljesítette a sprinttávot, azaz mindketten jócskán belül úsztak az eddigi magyar rekordon, amit éppen Güttler tartott 28.11-gyel június közepe óta.