Risztov négy ezüstje az úszó Eb-n

2002.08.04. 18:45
A berlini úszó Európa-bajnokság zárónapján Risztov Éva megszerezte harmadik és negyedik ezüstérmét, és ugyanilyen medáliát vehetett át Batházi István is a 400 vegyes döntője után. Érdekesség, hogy az 50 méter gyors döntőjében sem Popov, sem Hoogenband nem tudott dobogóra kerlni.
A berlini úszó Európa-bajnokság utolsó napjának délelőttje is számos magyar sikert tartogatott. Az előfutamok során Risztov Éva 400 gyorson, és a férfi 4x100 m-es vegyesváltó is a legjobb eredménnyel került be a délutáni döntőbe. A már eddig is két ezüstöt szerző Risztov így mindkét vasárnapi döntőben (200 pillangón és 400 gyorson) a legjobbaknak kijáró négyes pályáról rajtolhat.

Ugyanez a bravúr sikerült a Horváth Péter, Güttler Károly, Gáspár Zsolt, Zubor Atila összeállítású férfi vegyesváltónak is. Ha nem is a legjobb idővel, de magabiztosan jutott a 400 méter vegyesen a döntőbe Batházi István. A Szepesi Nikolett, Kovács Ágnes, Taray Katalin, Papp Renáta összeállítású női 4x100-as vegyesváltó azonban ha csak 25 századdal is, de lemaradt a döntőről.

Risztov harmadik ezüstje

A 200 méteres pillangó döntőjében a szám címvédője, a lengyel Jedrejczak aztán esélyt sem adott a mezőnynek, és fantasztikus új világrekordal 2.05.78-al diadalmaskodott. Risztov jó hajrájának köszönhetően 2.08.24-el a második helyen csapott a célba. Ez volt a magyar hölgy harmadik Európa-bajnoki ezüstérme ezen a kontinensviadalon.

Az 50 méteres férfi gyors döntőjében mindenki a Popov-Hoogenband párharcra volt kíváncsi. Nos a két klasszis úszó végül a dobogóra sem tudott felkerülni. A győzelmet a lengyel Kizierowski szerezte meg. Rajta kívül a dobogóra egy olasz és egy ukrán úszó állhatott fel. A nők ugyanezen számában a svéd Alshammar diadalmaskodott

Újabb ezüst, ezúttal Batházitól

A 400 vegyes döntőjében az olasz Boggiato több mint öt másodpercel diadalmaskodott a második helyen célba érő Batházi István előtt. A magyar versenyző teljesítménye azonban így is dicséretet érdemel, hiszen ezüstérme nem forgott veszélyben, időeredménye (4.17.33) pedig egyéni rekord.

Fantasztikus Risztov

A női 400 méteres gyors döntőjében Risztov Éván nem látszott, hogy alig félórája a 200 pillangó döntőjében is szerepelt. Végig az első háromban volt, az utolsó 50 méteren pedig olyan fantasztikus hajrát produkált, hogy azt bárki megrigyelhetné tőle. Azonban ez is kevés volt az aranyéremhez, az ukrán Klochkova jobb benyúlásának köszönhetően 4.07.10-el győzött. A magyar csapat kiemelkedően legjobban szereplő versenyzője 14 századdal szorult a második helyre.

A női 400 vegyes döntőjében a németek értek elsőként a célba a svéd és az ukrán egység előtt. Az Eb zárószámában a férfi 400 vegyesen az oroszok Popov remek hajrájának köszönhetően új Európa-bajnoki csúccsal győztek. A magyar négyes hiába úszott új országos csúcsot (3.37.22), csak az ötödik helyen ért célba.