Valér
-2 °C
0 °C

Mégis bunda a bunda

2002.08.05. 10:54
A FINA Végrehajtó Bizottsága komolytalan játék miatt megsemmisítette a szombati magyar-orosz 14-13-as eredményét. A vízilabda Világliga patraszi döntőjében így spanyol-orosz összecsapás volt, a magyar válogatott csak a harmadik helyért játszhatott Görögország ellen. A magyar szövetség vezetői visszautasítják a bundavádat és a döntéshozókkal szembeni vizsgálatot kezdeményeznek.
A Világliga bonyolult lebonyolítása miatt a szombati magyar-orosz meccs előtt annyit lehetett tudni, hogy egygólos magyar győzelemmel, de minimum 14 találatot szerezve mindkét csapat biztosan a döntőbe jut. A meccs pedig éppen 14-13-as magyar győzelemmel végződött. A játékosok igazából elegánsan oldották meg a feladatott: előbb 11-11-re hozták a meccset, aztán - a vízilabdában alapvetően szokatlan világligás rendszer szerinti - öt méterről lőtt bűntetőkkel jött ki az éppen megfelelő eredmény.

A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) vezetői, akik pedig amúgy hozzászokhattak a medencén kívül eldöntött vízipóló meccsekhez, ezúttal nem fogadták olyan simán a gyanús eredményt. Vasárnap kiadott határozatuk szerint, "miután a két csapat a mérkőzésen nem vette figyelembe a sportszerűség legalapvetőbb szabályait" az eredményt megsemmisíti, és mindkét csapat vereségével, 0-5-ös gólaránnyal regisztrálja a mérkőzést.

Eszerint a Világliga négyes döntőjének első szakaszában Oroszország végzett az első, Spanyolország a második és Magyarország a harmadik helyen, azaz orosz-spanyol döntő és magyar-görög bronzmeccs lesz. A Végrehajtó Bizottság ezenfelül a magyar és az orosz csapat pénzdíját a felére csökkentette.

"Mindenki elhiheti nekem, hogy nagyon nehéz volt meghozni a magyarok számára súlyos következményekkel járó döntésünket" - nyilatkozta Gianni Lonzi, a FINA vízilabda bizottságának elnöke, amikor az MTI számára kommentálta a sportágban szerinte is példa nélkül álló büntetést. - Nem örülök, hogy ez történt, meggyőződésem azonban, hogy jó döntést hoztunk. A mérkőzés felénél személyesen kértem mindkét csapat vezetőit, hogy vegyék komolyan a játékot, de ez a kérés nem talált meghallgatásra.

Martin György, a magyar szövetség elnöke hivatalos beadvánnyal reagált a Nemzetközi Úszó Szövetség felé, amelyben jelezte: mind az elmarasztaló véleményüket megfogalmazó bírók, mind pedig a döntéshozók ellen valamennyi lehetséges fórumon - ha úgy alakul, akkor bíróságon is - vizsgálatot fognak kezdeményezni. Átadtuk hivatalos állásfoglalásunkat a Nemzetközi Úszó Szövetség képviselőinek, de reagálás részükről még nincs, nem is lehet - tájékoztatta a magyar szövetség lépéséről az MTI-t Martin György elnök. - Első észrevételeiket a kora esti órákra várhatjuk. A pénzbüntetés a jövő évi költségvetés megrendülését is okozhatja.

Martin munkatársai útján megerősítette: a szankcionálóknak kell bizonyítaniuk, hogy nem tisztes körülmények között született a szombati eredmény. Az ilyesmi a sportvilágban minimum kétséges, már-már lehetetlen feladat, így mindenképpen jogos a magyar igény: elégtételt kell kapni, vissza kell állítani a magyar vízilabdázás jó hírét azoknak, akik most eljártak ellene, s rossz színben tüntették fel.

- Az első, azt hiszem teljesen jogos és logikus felvetésünk az volt, hogy azonnal csomagoljunk és menjünk haza! - fogalmazta meg a saját és játékosai véleményét Kemény Dénes szövetségi kapitány. - Aztán győzött még ebben a nehéz helyzetben is a józan ész, nem lépünk vissza, játszunk a bronzmeccsen a görögökkel, mert ha nem ezt tesszük, további büntetésre számíthatunk. Akár még az olimpiai részvételünk is veszélybe kerülhetne! Egyébként azt hiszem beláthatatlan következményei lesznek a jövőben ennek az elhamarkodott döntésnek. Mi mindenesetre három hét múlva a belgrádi Világ Kupán, ahol címvédőként szállunk vízbe, a medencében teszünk majd meg mindent annak bizonyítására, hogy változatlanul a sportág legjobbjai vagyunk.

Salamon Ferenc, a sportág elismert nemzetközi diplomatája, aki 2000-ig meghatározó tagja volt a Nemzetközi Úszó Szövetség vízilabda bizottságának, így nyilatkozott a távirati irodának:
- Ilyesmire a vízilabdázás történetében még nem volt példa! Megegyezéses eredményt, magyarul bundát természetesen nem lehet semmilyen körülmények között sem bizonyítani, de ha a gyanú fennáll, akkor az arra hivatott hivatalos testületnek és személyeknek van lehetőségük annak alapján eljárást indítani, és ha szükségesnek látják, büntetni.

A magyar szövetség minden elképzelhető dicséretet megkapott szombaton, még a meccs előtt, és nem véletlenül kapta meg a jövő évi Világliga négyes döntőjének megrendezési jogát. A Magyar Rádió szerint a spanyolok nem is köszöntek a mieinknek, hisztériára erősen hajlamos edzőjük, Jané pedig folyamatosan a kabaré jelzővel illette a történteket, noha tíz évvel ezelőtt ugyanilyen körülmények között épp a spanyolok gyanús meccse miatt estünk ki az olimpián.

A döntőt egyébként az oroszok nyerték 10-8 arányban a spanyolok ellen.

Kedden 14:00-tól Fodor Rajmund és dr. Molnár Tamás a vízilabda válogatott tagjai on-line interjúban válaszolnak a Törzsasztal olvasóinak kérdéseire.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!