Idő előtt ért véget a Magyar körverseny harmadik szakasza

2002.08.10. 20:23
Az időjárás nem fogadta kegyeibe a 29. Tour de Hongrie mezőnyét és szervezőit, a nagykanizsai prológ után a királyetapon is leszakadt az ég. Miskolcon már olyan kritikussá vált a helyzet, hogy egy bukás után a versenybiróság félbeszakitotta a szakaszt.
A rajtnál még nyoma sem volt a rossz időnek, Jászberényben százak ünnepelték a kerékpárosokat, akik két kört tettek meg a városban, s a második végén egy részhajrát is láthatott a publikum. A debreceni Vilmányi Tamás már a rajt után szökésre vállalkozott, s meg is nyerte az első hajrát, sőt, előnye kitartott az egri részhajráig is.

A nemzeti körverseny egyetlen első kategóriás hegyét a Mapei-Kanizsa KK szlovákiai légiósa, Nagy Róbert kezdte meg elsőként megmászni, oldalán az ukrán Timcsenkóval. A hegyi hajrá előtt Nagy könnyedén lerázta kisérőjét és bezsebelte a hajráért járó pontokat. A hegytetőn rákezdett az eső, s az égszakadásban a vizfolyások szinte járhatatlanná tették az utat, Vanik Zoltánt ez sem zavarta, hatalmas tempóban száguldott le a lejtőn, s Miskolcra érkezve már jókora előnnyel rendelkezett. Ő haladt át elsőként a célvonalon is, ám ekkor még két kör várt rá és üldözőire a városban. Az Avas egyik éles kanyarában azonban a jugoszláv Marko Nikicsijevics egy vizfolyáson megcsúszott és nagyot bukott, s az út szélén álló autónak ütközött. A zsűri azonnal félbeszakitotta a versenyt. A jugoszláv bringást kórházba szállitották, ahol az első vizsgálatok csigolya- és válltörést álapitottak meg.

A versenybiróság a csapatok vezetőivel együtt hozta meg döntését, s az első miskolci kör kezdetén mért eredményeket számitotta a szakasz végeredményének. Az etapot Vanik Zoltán nyerte, 51 másodperces előnnyel, igy az összetettben is átvette a vezetést. A Magyar körverseny szombaton az egri időfutamversennyel folytatódik.

Eredmények

29. Tour de Hongrie nemzetközi kerékpáros körverseny 3. szakasz, Jászberény-Miskolc (153 km):

1. Vanik Zoltán (Postás-Matáv SE) 3:50:43
2. Christophe Mermer (lengyel, Differdange) 51 mp h.
3. Colgan (olasz, Filmop) azonos idôvel

Összetett verseny a Powerade Nagydíjért:

1. (sárga trikóban) Vanik Zoltán (Postás-Matáv SE)
2. Christophe Mermer (lengyel, Differdange)

A gyorsasági pontverseny a Toyota Nagydíjért:

1. (piros trikóban) Vladiszlav Prigunov (ukrán, SK Nikolaev) 41 pont
2. Christophe Mermer (lengyel, Differdange) 41
3. Radek Dite (cseh, Joko Velamos) 25

A hegyi pontversenyben a Michelin Nagydíjért:

1. (kék trikóban) Nagy Róbert (szlovákiai, Mapei-Kanizsa KK) 15 pont