Viola
-6 °C
-2 °C

Bronzérmek a vívó világbajnokságról

2002.08.20. 20:56
A lisszaboni vívó világbajnokság negyedik napján végre magyarokért is izgulhattunk a négyes döntőkben. Knapek Edina és Mohamed Aida ugyanis a tőrözők között bejutott a legjobb négy közé. Ott azonban már nem bírtak orosz ellenfeleikkel, így a dobogó harmadik fokával kellett beérniük. Az olimpiai bronzérmes Imre Géza - vitatható körülmények mellett - a nyolc között búcsúzott a férfi párbajtőrözőknél.
Négy magyar tőröző hölgy is a főtáblára verekedte magát, és mivel kiegyensúlyozott formát mutattak egész évben, joggal reménykedhettünk abban, hogy végre nekünk is lesz érmünk az egyéni versenyeken a világbajnokságon. Varga Katalin ugyan már az első fordulóban kiesett - az Európa-bajnok lengyel Grachula verte -, és Lantos Gabriella sem bírt az olasz Trillinivel a nyolcaddöntőben, Mohamed és Knapek nagyon magabiztos volt.

Mohamed kilenc év után nyert vb-érmet

Érmeseink eredményei

Mohamed Aida-Garde-Tschertok (dán) 15-3
Mohamed-Ibrahim (francia) 15-8
Mohamed-Bauer (német) 15-12
Mohamed-Gruchala (lengyel) 15-10
Jucseva-Mohamed 15-9


Knapek Edina-Hakimova (orosz) 15-4
Knapek-Granbassi (olasz) 15-14
Knapek-Szeo (dél-koreai) 12-11
Knapek-Bau (német) 15-10
Bojko-Knapek 15-3

Előbbi mint a kés a vajon úgy menetelt, ráadásképpen bosszút állt Varga kieséséért, hiszen az éremért zajló meccsen Gruchalát verte. Ezúttal sem kapott tíz tusnál többet, és ez külön elismerésre méltó. Knapek Edina sokkal nehezebb csatákra kényszerült. Ő ugyan a tavalyi ezüstérmes Baut simán verte, az éremért a hosszabbításban múlta felül a dél-koreai Szeot.

Amikor már pedig bizakodni kezdtünk abban, hogy az érem még fényesebb is lehet, hiszen világ és olimpiai bajnokok sora - Vezzali, Scarlat, a német versenyzők - búcsúzott el, és a mieinknek - papíron gyengébb - két orosszal kellett mérkőznie, akkor csalódtunk némiképp. A hórihorgas Bojkót ugyanis Knapek megszúrni is alig tudta, érezhetően elfáradt. Mohamed pedig Jucseva ellen kilenc találatig jutott. Mindenesetre az éremszerzés így is szép siker. Knapeknek ez az első vb-érme, Mohamed kilenc évvel ezelőtti ezüstje után most egy bronzzal büszkélkedhet.

Imre vitatható körülmények között esett ki

A férfi párbajtőrözők közül Fekete a ráadásban piros lapos vereséget szenvedett, Kulcsár az észt Loit ellen ugyancsak a hosszabbításban maradt alul, Imre Gáza azonban eljutott a nyolcig, őt azonban megállította a fehérorosz Zaharov. Igaz vitatható találatokkal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!