Világbajnoki címet nyert a női párbajtőr csapat

2002.08.21. 19:34
A szerda a férfi kardozók és a női párbajtőrözők csapatversenyének napja volt a lisszaboni vívó-világbajnokságon. A hölgyek egészen a döntőig meneteltek, ahol 43-31 arányban győztek az észtek ellen, ezzel világbajnoki címet szereztek. A férfiaknak nem sikerült hasonló bravúr, az elődöntőbe kerülésért lezajlott párharcban 45-43-ra kikaptak az oroszoktól és végül az ötödik helyen végeztek.
A Mincza Ildikó, Király Hajnalka, Tóth Hajnalka, Hormay Adrien összeállítású együttes a 28 csapatból álló mezőnyben az első fordulóban nem lépett pástra, majd a folytatásban simán nyert az izraeliek ellen.

A következő körben már jóval erősebb ellenféllel, a svájciakkal kellett vívni. Tóth és Mincza magabiztos volt, amit bizonyít a plusz hatos, illetve plusz ötös mutató, Királyt viszont öttel többször találták el, mint ahány tust adott. Hormay ezen a találkozón pihent.

A folytatásban is siker övezte a mieink útját, és a kínaiak elleni siker azt jelentette, hogy a csapat bejutott a döntőbe. Az ázsiai csapattal nagy csatát vívtak a magyar hölgyek, jellemző, hogy nyolc párharcot követően 20-20 volt az állás. A folytatásban a Mincza Ildikó vezérelte együttes nem ismert kegyelmet, és legyűrte a szívós kínaiakat. A döntőben az oroszokat legyőző észtek vártak a mieinkre.

A záró találkozón az egész nap remek teljesítményt nyújtó csapat aztán feltette a koronát teljesítményére és magabiztos vívással 43-31 arányban diadalmaskodott. Ezzel a győzelemmel pedig a Mincza Ildikó, Király Hajnalka, Tóth Hajnalka, Hormay Adrien összetételű gárda világbajnoki címet szerzett.

Eredmények:
a 16 között:
Magyarország-Izrael 45-18
a 8 között:
Magyarország-Svájc 45-39
a 4 között:
Magyarország-Kína 34-23 A döntőben:
Magyarország-Észtország 43-31

A Ferjancsik Domonkos, Nemcsik Zsolt, Fodor Kende, Lengyel Balázs összeállítású együttes a 21 csapatos mezőnyben az első fordulóban nem volt érdekelt, majd a hongkongiak ellen 45-20-szal melegített. Azt már a sorsolás szeszélyének tudható be, hogy a versenynek ebben a viszonylag korai szakaszában megismétlődött a tavalyi döntő. Következtek az oroszok.

Megint az oroszok

A két csapat szinte végig fej-fej mellett haladt, az utolsó páros előtt 40-39-re vezetett a magyar csapat. Az egyéni verseny győztese Pozdnyakov - aki addig rendkívül indiszponáltan vívott - azonban igazolta klasszisát, és fordítani tudott Ferjancsikkal szemben. Ez azt jelentette, hogy a magyar kardozók csak az 5-8. helyért vívhatnak. Fodor plusz egyes, Ferjancsik mínusz hármas mutatóval zárt, Nemcsik ugyanannyi találatot adott, mint amennyit kapott.

Az oroszoktól elszenvedett minimális különbségű vereséget követően a magyar férfi kardcsapat megnyerte további két összecsapását, így az ötödik helyen végzett a világbajnokságon. A csapat ezzel a kötelező feladatot oldotta meg.

A szakágvezető szerint a bírók döntöttek

- Nagyon sajnálom a fiúkat, mert rengeteget készültek és megérdemeltek volna egy nagy sikert - kezdte értékelését Somlai Béla szakágvezető. - Tudtuk, hogy az orosz-magyar összecsapás győztesének komoly esélye lesz a világbajnokság megnyerésére. Úgy látszik, az oroszok ellen már lelki teherrel is meg kell birkózni amellett, hogy persze jól is vívnak az ellenfeleink. Ezúttal azonban nem remekeltek, a győzelmükhöz bírói segédlet kellett, amit meg is kaptak az utolsó párharcban, ahol több vitatott ítélet volt. Egyre inkább úgy tűnik, hogy Pozdnyakov pályafutását többen is egyengetik... Nagy csalódás ez az ötödik hely.

A magyar csapat eredményei:
a 16 között:
Magyarország-Hongkong 45-20
a 8 között:
Oroszország-Magyarország 45-43
az 5-8. helyért:
Magyarország-Fehéroroszország 45-33
az 5. helyért:
Magyaroroszág-Románia 45-37