Ezüstérmes a magyar női kardcsapat a vb-n

2002.08.22. 19:34
Furcsa valamelyest megszokni a gondolatot: a sokáig a létéért küzdő női kard olimpiai szám lett, ennélfogva sokkal inkább oda kell figyelni a szakágra. A mieink a legfiatalabb fegyvernemben eddig az Eb-érmek ellenére nem jeleskedtek, most azonban nagy esélyt szalasztottak el. Tizenhat találat előnyt herdáltak el a címvédő oroszok ellen, így maradt az ezüst számukra.
A lisszaboni vívó világbajnokság utolsó előtti napján előzetesen nem lehettek vérmes reményeink, hiszen női kardozóink az egyéni versenyben elképesztően gyengén vívtak, már a 32 közé sem jutott be egyik reménységünk sem.

A gyenge egyéni szereplés ellenére

A mieink eredményei:
Magyarország-Koreai Köztársaság 45-31
Magyarország
-Németország 45-34
Magyarország
-Románia 35-26
Magyarország
-Oroszország 43-45
Ezen a csütörtökön azonban sokkal jobb napot fogtak ki, és mindhárom magyar hölgy elemében volt. A nyolc közé jutásért Dél-Korea legyőzése nem okozott különösebb megerőltetést számukra, majd a nagyobb erőt képviselő - tavalyi vb-bronzérmes - németek ellen sem fogták vissza magukat a mieink, és remek teljesítményükről mindent elmond, hogy valamennyien pozitív mutatóval zártak, vagyis több tust adtak, mint kaptak.

A románokkal szembeni elődöntő már sokkal komolyabb izgalmakat hozott, de Nagy Orsolya remeklésének köszönhetően - kilenc plusszal zárt - és 35-26-ra nyertünk. A románokról tudni kell, hogy világbajnokságon voltak már másodikok is.

Kezdetben magabiztosan voltak

Ezek után következhetett a finálé, amelyikben a címvédő oroszok voltak az ellenfeleink, így értelemszerűen ők voltak az esélyesek is. Az első pár után hátrányba kerültünk, igaz mindössze egy találat volt a különbség, Sznopek Gabriella azonban már képes volt fordítani, az egy tussal mi vezettünk.(10-9)

Az első kör utolsó vívója, Csaba Edina azonban már négyre növelte előnyünket(15-11) A következő asszót ismét Sznopek vívta, és a nagy klasszis Bazsenova ellen korántsem ijedt meg, és máris 20-12-re vezettünk. És ezzel még nem volt vége! Nagy Orsolya Zsukova ellen nullára hozta a csörtéjét, így 25-12-re alakult az állás.

Jót tett a csere az oroszoknak

A második kör végén az Európa-bajnok Necsejeva sem tudott fordulatot hozni, mi több: Csaba Edina tovább növelte előnyünket.(30-14) Az oroszok jobb híján cseréltek, Makejeva állt be, aki Sznopek ellenében fel is hozta riválisunkat, de tizennéggyel - 35-21 - még így is vezettünk.

A mieink ezek után teljesen elbizonytalanodtak - Csaba Edina valósággal leblokkolt -, minek következtében egyre fogyott az előnyünk, támadásban buta hibák sorozatát követte el - Bazsenova ki is használta -, ráadásképpen meg is sérült egy nagy rohamnál, így a döntő csörtére mindössze néggyel vezettünk.(40-36)

Athénban csapatverseny még nem lesz

Necsejevára és Nagy Orsolyára maradt hát a döntés, és ha Nagy küzdött is, 43-nál beérte őt az orosz versenyző. Vagy két találat hiányzott a világbajnoki címhez mindkét oldalon. Ezek után a következő találatot Necsejeva vitte be, és a sorsdöntőt is.

A mieink talán megijedtek a nagy lehetőségtől, mert az utolsó két asszóban borzalmasan vívtak, így nem sikerült visszavágni az Eb-döntőbeli vereségért. Mindazonáltal az olimpián Athénban bemutatkozó fegyvernemben ez az eredmény is figyelemre méltó. Kár, hogy két év múlva csak egyéniben osztanak érmet.

Férfi tőrözőink nem jutottak a nyolc közé

Férfi tőrben a magyaok nem jutottak a nyolc közé, mert Koreát ugyan legyőzték, a későbbi döntős franciákkal szemben azonban tizenegy találattal alulmaradtak. A győzelmet a németek szerezték meg.