A Világ Kupa döntőjébe jutott a magyar pólóválogatott

2002.08.24. 22:14
A magyar vízilabda válogatott negyvennyolc óra leforgása alatt kétszer is legyőzte a jugoszláv válogatottat a belgrádi Világ Kupán. Miután a második győzelem az elődöntőben született, így Kásásék vasárnap a döntőben az aranyéremért szállhatnak vízbe, címük megvédéséért.
Több szempontból is jól kezdődött a nagy derbi: a jugoszlávok két kihagyott emberelőnye után az 5. percben Molnár akcióból megszerezte a magyaroknak a vezetést. Aztán, megint támadásban, egy rossz passz következett, amiből Savic révén egyenlítettek a hazaiak. Az első negyedet két létszámfölényes találat zárta Kásás, illetve Zlokovic révén (2-2).

A folytatás majdnem ugyanilyen volt, azzal a különbséggel, hogy a vendéglátók "csak" egy kínálkozó lehetőséget hibáztak el, amire Kásás 8 m-es akciógóllal reagált (3-2). Amikor Biros kényszerült rövid pihenőre, akkor sem tudott egyenlíteni az ellenfél, sőt! A csereként beállt Bárány újra betalált (4-2). Savicnak köszönhették a jugoszlávok a lépéstartást (4-3). Az utolsó perc kimaradt magyar emberelőnnyel kezdődött, de a kirobbanó formában játszó Kásás hasonló szituációban pillanatok alatt újra kettőre növelte a két csapat közötti különbséget (5-3).

A görögök az ötödikek
Az ötödik helyért bombameglepetés született, miután a világbajnoki címvédő spanyolok csak hatodikok lettek, miután 4-3-ra kikaptak a görögöktől.

Túl a magyar-jugoszláv rangadók szokásos izgalmain, az is némi gondot okozott a vendégcsapatnak, elsősorban Kemény Dénes szövetségi kapitánynak, hogy két megbízható védőjátékosa, Steinmetz és Vári két negyed alatt 2-2 kiállítást szedett össze. Egy-egy emberelőnnyel indult a harmadik 7 perc, de csak egy gól esett: Kiss G. jóvoltából (6-3). Biros a játékrész végén kipontozódott, s Ikodinovic az újabb alkalmat már kihasználta (6-4).

Vári is összeszedte harmadik kiállítását, de miközben végleg elhagyta a medencét, a jugoszlávok kihagyták hatodik emberelőnyüket. Steinmetz is kipontozódott, s Ikodinovic újra eredményes volt (6-5). Tetőfokára hágott az izgalom a Tasmajdan-uszoda poklában, de ez sem zavarta Kásást, hogy létszámfölényben idegnyugtató gólt szerezzen (7-5). Válasz ugyanilyen szituációban - köszönhetően a kitűnő védekezésnek - nem érkezett. Az utolsó két percben már nem változott az eredmény.

Világkupa, elődöntő:
Magyarország - Jugoszlávia 7-5 (2-2, 3-1, 1-1, 1-1)
Belgrád, 4000 néző
Vezette: Tulga (török), Bookelmann (holland)

Magyarország: Szécsi - Steinmetz, Fodor, Kásás 4, Benedek, Molnár 1, Kiss G. 1, csere: Vári, Biros, Kiss Cs., Bárány 1, Katonás

A jugoszláv góldobók: Savic, Ikodinovic 2-2, Zlokovic 1 Emberelőny: 7/4, illetve 10/3