Hétfőn kezdődik a US Open

2002.08.26. 10:42
Miközben a férfiaknál lehetetlen megtippelni a hétfőn kezdődő US Open végső győztesét, a hölgyeknél minden bizonnyal a Williams-testvérek valamelyikének sikerével fog zárulni az év utolsó Grand Slam -tornája. A magyarok számára már az első kör túlélése is bravúr lenne.
Az elmúlt héten még csak a selejtezőket rendezték - teljes magyar kudarccal - a US Open-en az amerikai nyílt teniszbajnokságon. Czink Melinda, Kapros Anikó, Nagy Kyra és Marosi-Aracama Katalin is kiesett, így a főtáblán csak Mandula Petra (a holland Oremans ellen) Gubacsi Zsófia az egykori világelső amerikai Szelessel szemben és Sávolt Attila a fehérorosz Mirnyij ellenében játszik az első fordulóban. Valamennyijük számára már a továbbjutás is bravúrral érne fel.

Férfiak: Akárki befuthat

A végső győzelemre áhítozók közül a férfiaknál a címvédő és világranglista -vezető ausztrál Lleyton Hewitot tartják a legesélyesebbnek. Ám nem jelentene nagy meglepetést, ha a korábbi győztesek közül Agassi vagy a régi önmagára egyre ritkábban emlékeztető - a 2000-es wimbledoni sikere óta versenyt nem nyerő - Sampras diadalmaskodna.

Az amerikaiak bíznak a fiatal tehetség Andy Roddick sikerében is, de a végső győztesnek járó 900 000 dollárra minden bizonnyal jó eséllyel pályázik az orosz Szafin, a német Haas, és brit Henman is.

Tovább sorolhatnánk a nagy neveket, aztán lehet, hogy két hét múlva egy teljesen ismeretlen teniszező nevétől lesz hangos a világ. Elég csak az idei Australian Openre gondolni, amikor a sok esélyes mellett a "szinte ismeretlen" Thomas Johansson diadalmaskodott.

Nők: Serena vagy Venus?

A hölgyeknél jóval tisztább a kép. Az elmúlt évben "feltámadt" Capriati az elődöntőig most is jó, ott azonban többnyire alulmarad Williams papa valamelyik lányával szemben. Akik még megszorongathatnák őket (a szintén amerikai Davenport és a svájci Hingis) hosszabb sérülés után most térnek vissza komoly versenyen.

Így tehát csak az a kérdés marad nyitva: Serena vagy Venus? A párizsi Roland Garroson és Wimbledonban is kettejük párharca jelentette a döntőt és mindkétszer a fiatalabb Serena diadalmaskodott. Nem úgy a tavalyi US Open fináléjában, amikor Venus sikerével ért véget a torna.