Két magyar arany

2002.08.31. 16:18
A magyar nők remekeltek, a férfiak viszont kiábrándítóan szerepeltek a sevillai kajak-kenu vb 1000 m-es döntőiben: Kovács Katalin és a Szabó Szilvia, Bóta Kinga kettős arany-, a Móni, Keresztesi, Viski, Paksy kvartett bronzérmes lett. A férfiak közülük csak a Vereckei Ákos, Veréb Krisztián pár nyert érmet, de ők is csak bronzot.
Csalódást okoztak a magyar kenúsok a sevillai világbajnokságon: ötödik helyen végzett a négyes, mindössze nyolcadik lett Kolonics György valamint a Fürdök, Hüttner páros.

A férfiak a kajak számokban sem váltották be erős reményeinket: az olimpiai bajnok férfi kajaknégyes (Kammerer, Storcz, Kökény, Horváth) negyedik lett, Borhi Zsombor egyesben pedig csak hetedik.

Egyedül a Vereckei-Veréb kajak páros szerepelt az elvárásoknak megfelelően, harmadik helyük a magyar férfiak eddigi egyetlen dobogós helyezését jelenti.

Nagyszereüen szerepeltek kajakosaink viszont a női mezőnyben. A szegedi Európa Bajnokságon is győztes Kovács Katalin egyesben rajt-cél győzelmet aratott. Kovács már késtszázötvennél több, mint egy hajóhosszal vezetett, százötven méterrel a vége előtt a német Wagner és az olasz Idem ugyan feljött rá, de már nem volt esélyük utolérni.

A Szabó-Bóta páros végig kiélezett versenyben, remek beosztással ugyancsak aranyérmet nyert, míg a női néhgyes (a Móni, Keresztesi, Viski, Paksy)harmadik helyen végzett.

A legtöbb aranyat az ezer méteres versenyszámokban a lengyelek nyerték (kilencbőlből hármat), míg a legtöbb érmet (négyet-négyet) a mieink mellett ugynacsak a lengyelek és a németek.

Egyénileg a norvég Eirik Veras-Larsen szerepelt a legjobban: egyesben arany-, párosban ezüstérmet nyert.