Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fegyverropogással ünnepelték a vb-aranyat

2002.09.09. 15:10
Jugoszlávia ötödik világbajnoki címét forradalmi hangulatban ünnepelték a nagyvárosokban, Belgrádban 150 ezres tömeg ünnepelte Vlade Divacékat. A lelkes szurkolók trafikokat rongáltak meg, a hírek szerint előállításra is sor került.
Jugoszlávia-szerte, de Boszniában és Macedóniában is hatalmas örömünnep fogadta a jugoszláv válogatott Argentína elleni győzelmét az indianapolisi kosárlabda világbajnokság döntőjében.

Gyalogos övezet lett a városközpont

Belgrád központjában, a Köztársaság téren és a Nikola Pasic téren elhelyezett kivetítőkön több tízezer szurkoló követte figyelemmel a meccset. A mérkőzés befejezése után a belváros felé özönlöttek a lakók, hogy csatlakozzanak az ünneplőkhöz.

Gépkocsik áradata indult a centrum felé, ezért - tartva a balesetektől - a rendőrség hajnali 2 óra körül lezárta az utakat, "gyalogos övezetnek" minősítve a városközpontot.

A két évvel ezelőtti októberi események idéződtek fel

Rendőrségi becslések szerint csaknem 150 ezresre duzzadt a tömeg. Az önfeledt szurkolók dudaszóval, petárdadurrogtatással, fegyverropogással ünnepelték kosárlabdázóikat, akiket amúgy - mezük színe miatt - egyszerűen és hagyományosan csak "plavi" (kékek) szóval illetnek Jugoszláviában.

A hajnalig tartó ünneplés a milosevici uralmat megdöntő 2000 októberi események hangulatát idézte. Reggelre hatalmas felfordulást hagyott maga után a több tízezres szurkolótábor. Rengeteg trafikot, jégkrémes hűtőpultot, autóbuszmegállót rongáltak meg, felborították a szemetes tartályokat, leszaggatták a reklámplakátokat.

Emellett tucatnyian megsérültek, s közel nyolcvan embert állítottak elő, 66 ellen tettek bűnvádi feljelentést. A rendőrség szóvivője szerint hétfőre virradóra 32 személy szorult kórházi ápolásra, egy közülük súlyos sérüléseket szenvedett.

A nagyvárosok is megmozdultak

Nem maradt el az ünneplés Jugoszlávia többi városában sem. Újvidéken közel negyvenezren tódultak az utcára ünnepelni a válogatott immár ötödik világbajnoki aranyát. Podgoricában is többezres lelkes tömeg köszöntötte a sikert, hasonlóan Nis városában, Kragujevacban, Vranjéban és Kosovska Mitrovica északi, szerbek lakta negyedében. A boszniai Szerb Köztársaság fővárosában, Banja Lukában is közel tízezren ünnepelték Jugoszlávia vb-győzelmét.