Fegyverropogással ünnepelték a vb-aranyat

2002.09.09. 15:10
Jugoszlávia ötödik világbajnoki címét forradalmi hangulatban ünnepelték a nagyvárosokban, Belgrádban 150 ezres tömeg ünnepelte Vlade Divacékat. A lelkes szurkolók trafikokat rongáltak meg, a hírek szerint előállításra is sor került.
Jugoszlávia-szerte, de Boszniában és Macedóniában is hatalmas örömünnep fogadta a jugoszláv válogatott Argentína elleni győzelmét az indianapolisi kosárlabda világbajnokság döntőjében.

Gyalogos övezet lett a városközpont

Belgrád központjában, a Köztársaság téren és a Nikola Pasic téren elhelyezett kivetítőkön több tízezer szurkoló követte figyelemmel a meccset. A mérkőzés befejezése után a belváros felé özönlöttek a lakók, hogy csatlakozzanak az ünneplőkhöz.

Gépkocsik áradata indult a centrum felé, ezért - tartva a balesetektől - a rendőrség hajnali 2 óra körül lezárta az utakat, "gyalogos övezetnek" minősítve a városközpontot.

A két évvel ezelőtti októberi események idéződtek fel

Rendőrségi becslések szerint csaknem 150 ezresre duzzadt a tömeg. Az önfeledt szurkolók dudaszóval, petárdadurrogtatással, fegyverropogással ünnepelték kosárlabdázóikat, akiket amúgy - mezük színe miatt - egyszerűen és hagyományosan csak "plavi" (kékek) szóval illetnek Jugoszláviában.

A hajnalig tartó ünneplés a milosevici uralmat megdöntő 2000 októberi események hangulatát idézte. Reggelre hatalmas felfordulást hagyott maga után a több tízezres szurkolótábor. Rengeteg trafikot, jégkrémes hűtőpultot, autóbuszmegállót rongáltak meg, felborították a szemetes tartályokat, leszaggatták a reklámplakátokat.

Emellett tucatnyian megsérültek, s közel nyolcvan embert állítottak elő, 66 ellen tettek bűnvádi feljelentést. A rendőrség szóvivője szerint hétfőre virradóra 32 személy szorult kórházi ápolásra, egy közülük súlyos sérüléseket szenvedett.

A nagyvárosok is megmozdultak

Nem maradt el az ünneplés Jugoszlávia többi városában sem. Újvidéken közel negyvenezren tódultak az utcára ünnepelni a válogatott immár ötödik világbajnoki aranyát. Podgoricában is többezres lelkes tömeg köszöntötte a sikert, hasonlóan Nis városában, Kragujevacban, Vranjéban és Kosovska Mitrovica északi, szerbek lakta negyedében. A boszniai Szerb Köztársaság fővárosában, Banja Lukában is közel tízezren ünnepelték Jugoszlávia vb-győzelmét.