A szalmonella állította össze a csapatot az evezős vb-re

2002.09.11. 16:30
A vasárnap kezdődő sevillai evezős világbajnokságra készülő magyar válogatott tagjainak többsége szalmonella-fertőzést kapott a dunavarsányi edzőtáborban. Az eset következményeként így az eredetileg 14 fősre tervezett csapatból csak öten utazhatnak.
- A lehető legrosszabbkor történt a szerencsétlen eset, hiszen az érintetteknek így esélyük sincs arra, hogy időben felkészüljenek - mondta a szerdai sajtótájékoztatón Kokas Péter, a szövetség általános alelnöke: - Hétfőn este észlelték az első tüneteket, majd kedden már szinte mindenki ágynak esett. Szerdán reggel átszállították őket a budapesti László kórházba, a kezelés ott folytatódik.

A betegek között van Melis Zoltán szövetségi kapitány is, aki így csak a jövő hét közepétől lehet jelen a vb-n.

Öröm az ürömben, hogy a vb-n címvédőként induló Haller Ákos, Pető Tibor kétpár Szegeden tréningezett és nem evett a súlyos fertőzést okozó madártejből. Rajtuk kívül Székely Viktória (egypár) és a Pető Mercédesz, Pető Tímea könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes indulhat Sevillában. Utóbbiak - bár fogyasztottak az édességből - valószínűleg felépülnek a rajtig, hiszen versenyszámukat csak a jövő hét végén rendezik.

A megfogyatkozott különítmény első része (Haller, Pető Tibor, Székely) csütörtökön kel útra, a többiek várhatóan jövő kedden repülnek Spanyolországba.

- Természetesen így a célok is megváltoztak, a könnyűsúlyú egypárban tavaly ötödik Varga Tamás személyében éremesélyes versenyzőt kell itthon hagynunk, de ugyanez érvényes a Kulifai Krisztina, Barz Gitta kétpárra - jegyezte meg Kokas. - A Haller, Pető kétpárt mindenképpen a dobogóra várjuk, a többieknek pedig döntőbe kell kerülniük. Haller, a címvédésre készülő sikerduó egyik tagja kijelentette: természetesen örül, hogy nem Dunavarsányban készültek a vb-re.

- Egészséges önbizalommal várjuk a versenyt, reméljük sikerül megismételni tavalyi eredményünket - mondta.

Atléták is a betegek között
Géczi Gábor, a Sportfólió Kht. kiemelt edzőtáborokért felelős igazgatója az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kedden kezdte meg vizsgálatát a Dunavarsányi Edzőtáborban, és talán csütörtökre elkészül a jelentése.

- A kht. már korábban bérbe adta a Future Clean nevű cégnek a konyha üzemeltetését, s azóta a tevékenységével kapcsolatban semmi panasz nem érkezett.

Hugyecz Ferencné, a Dunavarsányi Edzőtábor igazgatója azt hangsúlyozta, hogy amíg nem zárul le az ÁNTSZ vizsgálata, addig nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ételmérgezés történt.

- Az ÁNTSZ illetékesei kedden jelezték: a konyhában nem észleltek szabálytalanságot, minden tiszta volt. S valljuk be őszintén, ez manapság ritka dolog, talán még az otthoni háztartásban sincs mindig minden rendben - mondta. - Elképzelhető, hogy egy olyan vírus okozta a fertőzést, amelyet nem lehet kivédeni. Az evezősökön kívül sajnos hat, a Bécs-Budapest futóversenyre készülő atléta is megbetegedett.

A konyhát az ÁNTSZ-jelentés elkészültéig bezárták.