Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A szalmonella állította össze a csapatot az evezős vb-re

2002.09.11. 16:30
A vasárnap kezdődő sevillai evezős világbajnokságra készülő magyar válogatott tagjainak többsége szalmonella-fertőzést kapott a dunavarsányi edzőtáborban. Az eset következményeként így az eredetileg 14 fősre tervezett csapatból csak öten utazhatnak.
- A lehető legrosszabbkor történt a szerencsétlen eset, hiszen az érintetteknek így esélyük sincs arra, hogy időben felkészüljenek - mondta a szerdai sajtótájékoztatón Kokas Péter, a szövetség általános alelnöke: - Hétfőn este észlelték az első tüneteket, majd kedden már szinte mindenki ágynak esett. Szerdán reggel átszállították őket a budapesti László kórházba, a kezelés ott folytatódik.

A betegek között van Melis Zoltán szövetségi kapitány is, aki így csak a jövő hét közepétől lehet jelen a vb-n.

Öröm az ürömben, hogy a vb-n címvédőként induló Haller Ákos, Pető Tibor kétpár Szegeden tréningezett és nem evett a súlyos fertőzést okozó madártejből. Rajtuk kívül Székely Viktória (egypár) és a Pető Mercédesz, Pető Tímea könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes indulhat Sevillában. Utóbbiak - bár fogyasztottak az édességből - valószínűleg felépülnek a rajtig, hiszen versenyszámukat csak a jövő hét végén rendezik.

A megfogyatkozott különítmény első része (Haller, Pető Tibor, Székely) csütörtökön kel útra, a többiek várhatóan jövő kedden repülnek Spanyolországba.

- Természetesen így a célok is megváltoztak, a könnyűsúlyú egypárban tavaly ötödik Varga Tamás személyében éremesélyes versenyzőt kell itthon hagynunk, de ugyanez érvényes a Kulifai Krisztina, Barz Gitta kétpárra - jegyezte meg Kokas. - A Haller, Pető kétpárt mindenképpen a dobogóra várjuk, a többieknek pedig döntőbe kell kerülniük. Haller, a címvédésre készülő sikerduó egyik tagja kijelentette: természetesen örül, hogy nem Dunavarsányban készültek a vb-re.

- Egészséges önbizalommal várjuk a versenyt, reméljük sikerül megismételni tavalyi eredményünket - mondta.

Atléták is a betegek között
Géczi Gábor, a Sportfólió Kht. kiemelt edzőtáborokért felelős igazgatója az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kedden kezdte meg vizsgálatát a Dunavarsányi Edzőtáborban, és talán csütörtökre elkészül a jelentése.

- A kht. már korábban bérbe adta a Future Clean nevű cégnek a konyha üzemeltetését, s azóta a tevékenységével kapcsolatban semmi panasz nem érkezett.

Hugyecz Ferencné, a Dunavarsányi Edzőtábor igazgatója azt hangsúlyozta, hogy amíg nem zárul le az ÁNTSZ vizsgálata, addig nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ételmérgezés történt.

- Az ÁNTSZ illetékesei kedden jelezték: a konyhában nem észleltek szabálytalanságot, minden tiszta volt. S valljuk be őszintén, ez manapság ritka dolog, talán még az otthoni háztartásban sincs mindig minden rendben - mondta. - Elképzelhető, hogy egy olyan vírus okozta a fertőzést, amelyet nem lehet kivédeni. Az evezősökön kívül sajnos hat, a Bécs-Budapest futóversenyre készülő atléta is megbetegedett.

A konyhát az ÁNTSZ-jelentés elkészültéig bezárták.