Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszautasították a miniszterelnököt a világbajnokok

2002.09.11. 12:57
A jugoszláv kosarasok kikosarazták a szerb kormányt: az indianapolisi világbajnokságon győztes válogatott tagjai fáradtságra hivatkozva nem mentek el kedd este a tiszteletükre rendezett miniszterelnöki fogadásra.
A bankett fél nyolckor kezdődött a szövetségi képviselők klubjában, amely Dedinjén, Belgrád "Rózsadombján" található. A tervek szerint Zoran Djindjic kormányfő emlékérméket adott volna át a kosarasoknak, de a vendégsereg legnagyobb meglepetésére Svetislav Pesic szövetségi kapitányon kívül a világklasszisok közül senki sem jelent meg a fogadáson.

A miniszterelnök is alszik

Újságírók érdeklődésére Pesic azzal magyarázta játékosai távolmaradását, hogy "fáradtak és alszanak". A fogadáson egyébiránt maga Djindjic sem volt ott. Gaso Knezevic oktatási és sportminiszter erre szűkszavúan annyit mondott: "Valószínűleg ő is alszik".

Zarko Korac kormányalelnök szerint "nem politikai indíttatású" a kosarasok távolmaradása. Egy másik, név nélkül nyilatkozó magas beosztású kormánytisztviselő viszont azt mondta a Beta hírügynökségnek, hogy "az elkövetkező napokban kiderül, politikáról van-e szó".

Kostunica a reptéren találkozott a bajnokokkal

Három héttel az elnökválasztások előtt azonban politikai indíttatás keresendő minden jelenség mögött, ami kissé szokatlan és furcsa. A Szerbiában hallatlanul népszerű és istenített kosarasok távolmaradása valószínűleg nem jelent "jó pontot" Djindjic és a köréje csoportosuló "reformerők" számára.

Annál is inkább, mert a belgrádi média nagy hírveréssel számolt be arról, hogy Vojislav Kostunica jugoszláv államfő gépe kedden éppen akkor indult volna útnak New Yorkba az ENSZ közgyűlésre, amikor megérkezett a surcini repülőtérre a válogatott. Az indulás azonban csúszott, hogy Kostunica a reptéren még találkozhasson a világbajnokokkal, akiket százezres tömeg várt Belgrád központjában, a városháza előtti téren.