Betépve nyerte meg

2002.09.13. 15:44
A Nemzetközi Automobil Szövetség doppingellenes bizottságának vezetője szerint Tomas Enge szervezetében a bizonyos kábitószerekre vonatkozó megengedett érték tízszeresét mutatta ki az augusztus 17-i Magyar Nagydíj után elvégzett vizsgálat. A Forma 1-et is megjárt versenyző a futamon az első helyen végzett, az összetett pontversenyben a második helyen áll, mindössze egy pont a hátránya a vezetővel szemben.
A cseh Forma-3000-es pilótáról csütörtökön derült ki, hogy győzelmét követően pozitív eredményt produkált a Hungaroringen, de akkor még senki nem erősítette meg a cseh hírügynökség értesülését, mely szerint kábítószert "fogyasztott". Ezt később Antonin Charouz, az autóversenyző menedzsere vallotta be a cseh televíziónak.

A menedzser: csak belélegezte a füstöt

Thomas Enge
"Cannabis a kérdéses anyag, vagyis marihuána vagy hasis került a szervezetébe. Azt viszont kétlem, hogy Tomas bűnös lenne. Szerintem egy diszkóban lélegezhette be a kábítószeres cigaretta füstjét, de az is lehet, hogy belecsempészték ételébe vagy italába - hangzott a magyarázkodás.

Az Index doppingügyi szakcsoportja szerint az inhalálós verzió majdnem lehetetlen. Ismeretlenek ármánykodására viszont már többen hivatkoztak hasonló helyzetben, például Dieter Baumann, német olimpiai bajnok futó, aki szerint fogkrémébe csempészték bele a tiltott szert.

Indulhat a következő futamon

Az FIA Motorsport Világtanácsa október elsején hallgatja meg a vétkest. Az utolsó, szombati monzai futam előtt, amelyen egyébként indulhat, a második helyen áll összetettben, hátránya mindössze egy pont a francia Sébastien Bourdais-val szemben. Ha Mogyoródon szerzett pontjait elveszik, akkor lényegében el is dőlt a küzdelem. Enge tavaly a Prost-csapat pilótájaként már három Forma-1-es futamon is rajthoz állt.

A téli olimpián visszakapta első helyét a vétkes

A naganói 98-as téli olimpián a hódeszkában győztes kanadai Ross Rebegliati doppingtesztjénél mutattak ki marihuána nyomait, akitől elsőre elvették, fellebbezése után viszont visszaadták aranyérmet. (Igaz neki sokkal kisebb koncetrációt állapítottak meg.)

Akik azonban kokaint használtak, azokat el is tiltották. Így járt Diego Maradona és a kubai magasugró világbajnok, Javier Sotomayor is.