Világcsúcs 100 méteren

2002.09.15. 15:34
Nagy érdeklődéssel várták a szakemberek az idei párizsi Grand Prix-döntőt, ám arra korántsem gondoltak, hogy világcsúcs születik a férfiak sprintszámában. Arra pedig aztán végképp nem, hogy az amerikai Tim Montgomery fogja egy századdal megdönteni az eddig fennálló 9.79-es csúcsot.
A férfiak idei sprintversenyein idén egyszer sem indult el a trinidadi Atoh Boldon, mint ahogy nagy ellenfele az olimpiai bajnok, amerikai Maurice Greene sem indult sérülései miatt rendszeresen a versenyeken. Ettől függetlenül nem maradt izgalmak nélkül a publikum, mert Tim Montgomery és az angol Chaimbers rendre nagy csatákat vívott, többnyire az előbbi győzelmével, hiszen hét GP-n is az első helyen végzett.

Épp a megengedett hátszélen belül

Montgomery esélyesként érkezett Párizsba, Greene visszalépett, ám arra, hogy megdönti honfitársa, a három évvel ezelőtt az athéni világbajnokságon felállított 9.79-es idejét még ő maga sem gondolt.

Pedig ez történt. Montgomery nagyszerűen kapta el a rajtot, és a kettes hátszelet - épp a megengedett határon belül volt - maximálisan kihasználva, az első lett, és egy századmásodperccel a régi világrekordon belül ért célba, 9.78-at futott. A sprinter ezzel az összetett győzelmet is megszerezte. (A teljesítmény érdekessége: a szöuli olimpiáról doppingolás miatt kizárt kanadai Ben Johnson is 9.79-et ért el.) A második helyen befutó angol Dwain Chambers ugyanakkor beállította Linford Christie 9.87-es Európa-csúcsát.

Annus a második lett

A mieink közül az Európa-bajnokságon diadalmaskodó Annus Adrián a második helyen zárt kalapácsvetésben, mögötte az olimpiai bajnok Kis Balázs és Gécsek Tibor végzett. Vaszi Tünde távolugrásban ugyancsak a harmadik lett.