A szakszerűtlen főzés miatt dőltek ki az evezősök

2002.09.16. 17:42
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) lefolytatta a vizsgálatot a dunavarsányi edzőtáborban egy héttel ezelőtt szalmonellafertőzést kapott sportolók ügyében és megállapította, hogy a létesítmény konyháján több alapvető élelmezés-egészségügyi szabályt is megszegtek.
Az eredmények igazolták a korábbi gyanút, ezek szerint madártejből származott a kórokozó, amelyet a vacsorára szintén felszolgált sós burgonyában is kimutattak. Az ÁNTSZ jelentése szerint az említett ételek elkészítése és a tojás fertőtlenítése során szakszerűtlenül jártak el az ott dolgozók.

Már nincs kórházban senki

Az esetben evezősök és vezetőik, valamint atléták voltak érintettek, közülük 14-en olyan súlyos állapotba kerültek, hogy beszállították őket a budapesti Szent László Kórházba, ahonnan ketten pénteken, a többség pedig szombaton mehetett haza.

A vizes sportág képviselőinek a lehető legrosszabbkor jött a fertőzés, hiszen így kilenc versenyzőnek kellett lemondania a részvételt a vasárnap kezdődött sevillai világbajnokságon.

Két versenyző még a többiek után utazhat

Az esetben szintén érintett Melis Zoltán szövetségi kapitány és a könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesben érdekelt Pető Mercédesz, Pető Tímea duó szerdán repült volna a már Spanyolországban tartózkodó három versenyző, Haller Ákos, Pető Tibor és Székely Viktória után.

- Sajnos biztossá vált, hogy szerdán nem utazhatok ki, a lányok esetében kedden délelőtt születik végleges döntés - mondta Melis.