Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

A döntő a tét a Davis Kupában

2002.09.19. 16:02
A Davis Kupa-sorozat az elődöntőkhöz érkezett, és könnyen lehet, hogy új név kerül-e fel a győztesek közé a több mint száz éves sorozatban. A moszkvai elődöntő két résztvevője ugyanis még nem nyerte el a trófeát, míg a másik ágon csatázó franciák és amerikaiak többször is. A papírforma francia-orosz finálét ígér.
A májusi nyílt teniszbajnokságot követően ismét teltház várható Párizsban a Roland Garroson, mert a címvédő - tavaly a döntőben füvön verték az ausztrálokat - francia válogatott salakon fogadja a Sampras és Agassi nélkül felálló amerikaiakat. Guy Forget kapitány szerint egyértelműen ők az esélyesek, ám korántsem fogják lekezelni a Roddickot és Blake-t soraiban tudó vendégeket.

Sampras és Agassi nélkül az amerikaiak

A húszéves Roddickot az egyik legnagyobb tehetségnek tartják, ám az igazi átütő siker még nem adatott meg számára, ez a találkozó kedvező alkalom lehet a kiugrásra.

A franciák nélkülözik a múlt évi gárdából Cedric Pioline-t, és pillanatnyi állás szerint a tavalyi Austral Openen elődöntős Sebastian Grosjeant is. Arnaud Clement, Fabrice Santoro és Llodras azonban így is elég erős csapatot alkotnak, mint ahogy nagyon komoly játékosnak számít az esetleges "beugró" Paul Mathieu-é, aki az augusztusi Long Islanden rendezett tornán legyőzte a később a US Openen győztes, és rekordokat halmozó Pete Samprast is.

Kafelnyikovot csak a győzelem élteti

Németek és angolok a bennmaradásért
A Davis Kupa két elődöntője mellett további nyolc osztályozóra kerül sor a Világcsoportban maradásért. Ausztrália - India
Brazília - Kanada
Finnország - Hollandia
Németország - Venezuela
Nagy-Britannia - Thaiföld
Marokkó - Svájc
Szlovákia - Románia
Zimbabwe - Belgium
A franciák összesen kilencszer nyerték el a kupát, az amerikaiak harmincegyszer. A másik ágon a házigazda orosz, és a vendégeskedő argentinok is csak a döntőig jutottak el eddig. A korábbi világelső Jevgenyij Kafelnyikov nem véletlenül jelentette ki, hogy az életéből már csak egy Davis Kupa győzelem hiányzik, és ha ez a vágya teljesülne, át is adná a helyét a fiataloknak.

A jelenleg 25. Kafelnyikov a Luzsnyiki sportpalotában nyilván meg tesz majd a győzelemért, de Marat Szafinra, a világranglista harmadik helyezettjére még nagyobb felelőség hárul, hiszen elsősorban tőle várják a biztos győzelmeket. Juzsnyij és Sztoljarov a párosban bizonyíthatnak.

Canas csuklótörése miatt nem lehet ott a csapatban

Az argentin játékosok brillíroztak idén, Nalbandian döntős volt Wimbledonban, Chela tornagyőzelmével a 21. helyre lépett előre a világranglistán, de valószínűleg nagyon fog hiányozni a csapatból legjobban rangsorolt játékosuk, a csuklótörése miatt távolmaradó Canas. Így viszont az oroszok esélyesebbnek tűnnek, de azért csak éppenhogy. Pénteken Szafin Chelával, Kafelnyikov Gaudióval találkozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!