Baumgartner erősebb csapatba kerülhet

2002.09.25. 14:54
Baumgartner Zsolt jövőre már nem a Nordic Racing színeiben indul a Formula 3000-es versenysorozatban. A magyar pilótát több komoly csapat is megkereste.
Az első magyar F-3000-es versenyző tavaly novemberben szerződött a brit csapathoz, és az akkor kötött megállapodás opciót biztosított a következő évi versenysorozatra is. Baumgartner Zsolt menedzsmentje bejelentette, hogy nem kíván élni az opcióval, mivel a Nordic által biztosított lehetőségek nem váltották be a szerződés megkötésekor megfogalmazott reményeket.

Tapasztalatlan, gyenge társak

"Nem haragban válunk el egymástól, de számomra fontos volt ez a döntés, mivel a Nordic jelenlegi állapotában nem tudja segíteni a további fejlődésemet, előrelépésemet" - nyilatkozta Baumgartner. A versenyző úgy érzi, hogy a csapatban nincs igazán meg az előrelépés szándéka: "Amikor tavaly hozzájuk szerződtem azt gondoltam, hogy egy nagy célokat maga elé tűző, ambiciózus csapatba kerülök, de idővel kiderült, hogy ebben tévedtem".

Baumgartner csapatársaival is elégedetlen volt: "Már az is meglepett, hogy az ígéretekkel ellentétben nem egy tapasztalt, ismert pilótát szerződtettek mellém, hanem a hozzám hasonlóan újonc Briscoe-t, akitől őszintén szólva keveset tanulhattam, és rendre le is győztem. Később Briscoe helyére a szintén zöldfülű Ted Björk érkezett."

Hatvannégy százalékkal több hiba

Legkomolyabb fentartásai azonban a Nordic műszaki színvonalával voltak. "Szinte egész évben műszaki hibákkal küszködtünk, mérnökök és szerelők távoztak a csapattól. Az első két futamon én voltam az egyetlen pilóta, akit mindkét időmérésen technikai hiba sújtott. Az idény végére az egyik rivális csapat kiszámolta, hogy az egész mezőnyben nekem volt a legtöbb műszaki problémám, és a Nordic csapatának hatvannégy százalékkal volt több műszaki problémája, mint a többi csapatnak."

Baumgartner elárulta azt is, hogy már idény közben felmerült a távozása. "A külvilág nem igazán értette, hogy a korábban szárnyaló csapat mitől esett vissza, miért érünk el gyengébb edzésidőket, és a versenyeken miért nem sikerül a pontszerzés. Sajnos ennek a versenyzők tapasztalatlansága mellett az is volt az oka, hogy a csapat nem volt megfelelően motivált."

Árulták a csapatot

"A Hungaroringre már úgy érkeztük, hogy nyílt titokként emlegette mindenki: A Nordic tulajdonosai árulják a csapatot. Akkor még az is felmerült, hogy esetleg felbontjuk a szerződést, és kiszállok a csapatból, de más csapatoknál dolgozó szakemberek is azt ajánlották, hogy versenyezzem végig az évet, hiszen szükségem van a további tapasztalatokra."

"Szerencsére három nagyon jó verseny maradt az idény végre, ahol kemény csatákban mutathattam meg, hogy mire vagyok képes. Ez azért is volt szerencsés, mert a Magyar Nagydíj óta több F-3000-es csapat is megkeresett, és szinte folyamatosan tárgyalásban állunk azokkal a csapatokkal, melyek jövőre szívesen látnának".