Árpád
-2 °C
3 °C

Tvrtko kosáredző lesz

2002.10.04. 16:45
Valószínűleg senki nem tud preciz választ adni arra a kérdésre, hogy ki lehet ma kosárlabdaedző Magyarországon. A szövetségben ellentmondó határozatok sora miatt nem lehet tisztán látni. Ugyanakkor kosárszerető szurkoló is lehet vezetőedző - ha akar.
Mint arról az Index is beszámolt, jelenleg is van olyan kosárlabdaedző a magyar élvonalban, akinek a szövetség szabályzata szerint nincs ehhez megfelelő papír a birtokában. Erre mutattak rá a Dr. Magyar György vezette ügyvédi iroda vizsgálatai is, amely a sportág több elismert szakemberének felkérésére készült. A vizsgálat súlyos szabálytalanságokat állapított meg a Magyar Kosárlabdázók Szövetségének működésével kapcsolatban.

A vita alapvetően Király Sándor edzői engedélyével kapcsolatban robbant ki. A vizsgálat kezdeményezői szerint Királynak nincs megfelelő végzettsége az edzői tisztséghez, sőt felmerült, hogy annak idején az első osztályú kispadra is csak úgy kerülhetett, hogy egyszerüen megvásárolta. Ezt a vádat azonban mind Király, mind a szekszárdi egyesület cáfolta.

Szövetség főtitkára szerint Király Sándor érvényes szerződésével annak ellenére vezetőedzőként dolgozhat, hogy felvételijét elutasították a középfokú edzői tanfolyamon. Páva Zsolt, az elnökség egy másik jogász végzetségű tagja ugyanakkor felháborítónak tartja a jelenlegi viszonyokat. Véleménye szerint miután Király az elnökség júniusi határozat ellenére sem iratkozott be iskolába, a következő elnökségi ülésen javasolni fogja a jelenleg is aktív edző licenszének azonnali visszavonását.

Érdekes fordulat a történetben, hogy az egész vitát kirobbantó ismert riporter, Vujity Tvrtko szintén jelentkezett a Semmelweis Egyetem kosárlabda edzői szaktanfolyamára. Őt azonban fel is vették. (Tvrtko és Király viszonyát feltételezhetően meghatározza, hogy Király korábban edzője volt a riporter feleségének, Zsolnai Gyöngyinek, és Tvrtko szerint kíméletlen edzésmódszerei miatt súlyos felelőség terheli a száztízszeres válogatott játékos sorozatos sérüléseiért. "Tönkretették feleségem pályafutását" - nyilatkozta korábban Tvrtko).

Tvrtko érdeklődésünkre megerősítette a hírt. Mint mondta valóban most kapta kézhez a hivatalos értesítést, melyben közlik: sikeres felvételi vizsgája nyomán felvételt nyert. Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy jelenleg is aktívan tevékenykedő edzőnek nem sikerült felvételt nyernie, elmondta:

"Nem kommentálnám az esetet, én a magam dolgát nézem. Az oktatás alaptörvénye szerint a felvételi vizsga az alkalmasság egyik fokmérője. Nekem sikerült, ha másnak nem, az legyen az ő gondja". Tvrtko elmondta továbbá, hogy a felkészülésre kevés ideje volt, de diplomás edzők és játékosok is a segítségére voltak.

Célja többek között, hogy a közeljövőben az NB1-es működéshez szükséges papírjait eljuttassa a szövetséghez. Pikánsnak tartja a helyzetet, hogy neki, mint kosárszerető de amatőr szurkolónak sikerült az, ami egy aktív NB1-es edzőnek nem. Ennek ellenére ő mégis inkább szomorú, "hiszen nem egy emberről, hanem a rosszul működő rendszerről van szó".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?