Jusztina
1 °C
16 °C

Tvrtko kosáredző lesz

2002.10.04. 16:45
Valószínűleg senki nem tud preciz választ adni arra a kérdésre, hogy ki lehet ma kosárlabdaedző Magyarországon. A szövetségben ellentmondó határozatok sora miatt nem lehet tisztán látni. Ugyanakkor kosárszerető szurkoló is lehet vezetőedző - ha akar.
Mint arról az Index is beszámolt, jelenleg is van olyan kosárlabdaedző a magyar élvonalban, akinek a szövetség szabályzata szerint nincs ehhez megfelelő papír a birtokában. Erre mutattak rá a Dr. Magyar György vezette ügyvédi iroda vizsgálatai is, amely a sportág több elismert szakemberének felkérésére készült. A vizsgálat súlyos szabálytalanságokat állapított meg a Magyar Kosárlabdázók Szövetségének működésével kapcsolatban.

A vita alapvetően Király Sándor edzői engedélyével kapcsolatban robbant ki. A vizsgálat kezdeményezői szerint Királynak nincs megfelelő végzettsége az edzői tisztséghez, sőt felmerült, hogy annak idején az első osztályú kispadra is csak úgy kerülhetett, hogy egyszerüen megvásárolta. Ezt a vádat azonban mind Király, mind a szekszárdi egyesület cáfolta.

Szövetség főtitkára szerint Király Sándor érvényes szerződésével annak ellenére vezetőedzőként dolgozhat, hogy felvételijét elutasították a középfokú edzői tanfolyamon. Páva Zsolt, az elnökség egy másik jogász végzetségű tagja ugyanakkor felháborítónak tartja a jelenlegi viszonyokat. Véleménye szerint miután Király az elnökség júniusi határozat ellenére sem iratkozott be iskolába, a következő elnökségi ülésen javasolni fogja a jelenleg is aktív edző licenszének azonnali visszavonását.

Érdekes fordulat a történetben, hogy az egész vitát kirobbantó ismert riporter, Vujity Tvrtko szintén jelentkezett a Semmelweis Egyetem kosárlabda edzői szaktanfolyamára. Őt azonban fel is vették. (Tvrtko és Király viszonyát feltételezhetően meghatározza, hogy Király korábban edzője volt a riporter feleségének, Zsolnai Gyöngyinek, és Tvrtko szerint kíméletlen edzésmódszerei miatt súlyos felelőség terheli a száztízszeres válogatott játékos sorozatos sérüléseiért. "Tönkretették feleségem pályafutását" - nyilatkozta korábban Tvrtko).

Tvrtko érdeklődésünkre megerősítette a hírt. Mint mondta valóban most kapta kézhez a hivatalos értesítést, melyben közlik: sikeres felvételi vizsgája nyomán felvételt nyert. Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy jelenleg is aktívan tevékenykedő edzőnek nem sikerült felvételt nyernie, elmondta:

"Nem kommentálnám az esetet, én a magam dolgát nézem. Az oktatás alaptörvénye szerint a felvételi vizsga az alkalmasság egyik fokmérője. Nekem sikerült, ha másnak nem, az legyen az ő gondja". Tvrtko elmondta továbbá, hogy a felkészülésre kevés ideje volt, de diplomás edzők és játékosok is a segítségére voltak.

Célja többek között, hogy a közeljövőben az NB1-es működéshez szükséges papírjait eljuttassa a szövetséghez. Pikánsnak tartja a helyzetet, hogy neki, mint kosárszerető de amatőr szurkolónak sikerült az, ami egy aktív NB1-es edzőnek nem. Ennek ellenére ő mégis inkább szomorú, "hiszen nem egy emberről, hanem a rosszul működő rendszerről van szó".