Ismét Vitray az MTV-sport főnöke

2002.10.18. 14:24
Több mint negyvennégy évvel a pályakezdése és hat évvel a nyugdíjazása után Vitray Tamás visszatért a Magyar Televízióba. A tévés legenda hétfőtől veszi át a sportfőszerkesztőség irányítását. Korábban (1988-tól) nyolc éven át már vezette a királyi tévé sportrészlegét.
A magyar televíziózás egyik első klasszikusa eddig összesen tizenegy nyári, és hét téli olimpiáról tudósított, utoljára februárba, Salt Lake Cityből. Később durva viszonyba keveredett az MTV vezetésével, amely előbb közvetítésre kérte fel az idei foci világbajnokságról is, majd az utolsó pillanatban mégse tartottak igényt munkájára.

Az MTV sportfőszerkesztőségét eddig vezető Nyári Zsolt ideiglenes megbízatása és a kormányváltás óta nyilvánvaló elnökcsere miatt hónapok óta találgatások folytak az új vezető személyéről. Legtöbben Komlósi Gábort várták befutónak, de többször lehetett hallani Dobor Dezső és Gulyás László várható kinevezéséről is.

"Nem látok politikai motívumot"

Váratlan fordulat a két hét híján hetven éves Vitray Tamás kinevezése, de precízen illeszkedik az MTV ismert tévés személyiségek bevetésére épülő arculatváltásába.

Vitray az Indexnek elmondta, hogy két lehetőséggel kereste meg a tévé vezetősége, és ő azonnal a sportfőszerkesztőséget választotta (nem árulta el viszont a másik ajánlatot). "Nehéz függetlenné válni a mindenkor politikától, de a kinevezésemben semmilyen politikai motívumot nem látok" - válaszolta kérdésünkre.

Nem lesznek elbocsátások

Vitray szerint rendkívül nehéz helyzetükben nincsen értelme komolyabb terveket kidolgozniuk, de rendnek kell felváltania a kaotikus állapotokat. "A rendteremtés nem fog személyi konzekvenciákkal járni. Az osztály amúgy is tele van fiatalemberekkel, így alaptalan lenne vérfrissítést tervezni" - mondta a főszerkesztőség élére hat év után visszatérő riporter.

Legfontosabb feladatának a magyar érdekeltségű nemzetközi sportesemények közvetítésének biztosítását tartja: "Nem fordulhat elő, hogy a közszolgálati televízió nem mutat be népszerű nemzetközi eseményeket, amelyeken a magyarok fontos szerepet játszanak."

Kajak-kenu, úszás

A legnépszerűbb sportesemények közvetítéséért folytatott konkurenciaharcban Vitray felkészült a kereskedelmi tévékkel való versenyre, de egyébként úgy látja, hogy a kereskedelmi televíziózás megjelenése nem hozott átütő változást sportműsorokban. "Nem látok követendő példát a kereskedelmiek sportműsoraiban" - jelentette ki az Index kérdésére.

Ragáts Imre, az MTV aktuálisan első számú vezetőjének kérésére Vitray ismét fog közvetíteni, és szeretne ott lenni a 2004-es athéni olimpián is. "Ha minden úgy alakul, ahogy elképzelem, akkor megint kajak-kenut és úszást fogok közvetíteni" - nyilatkozta az MTI-nek.