Két év felfüggesztett börtönt kapott Becker

2002.10.24. 11:55
Adócsalás miatt két év felfüggesztett börtönbüntetéssel, illetve 500 ezer eurós (121 millió forintos) pénzbírsággal sújtották Boris Becker egykori teniszcsillagot Münchenben. Az összegből 200 ezret jótékony célokra fordítanak.
Csaknem egy évtizden át húzodó nyomozás után a tárgyalás csak egy napig tartott. A bíró indoklása szerint az enyhe ítéletet (a német törvények értelmében Becker akár öt év letöltendő szabadságvesztést is kaphatott volna) elsősorban részletes beismerő vallomásának köszönheti a 34 éves sztár. Az ügyész - arra hivatkozva, hogy Becker szándékosan tévesztette meg a hatóságokat - három és fél éves büntetést kért.

A tanácsadók tehetnek róla

Boris Becker
Nem ő a felelős, hanem a tanácsadói azok. Védencem élsportolóként szinte folyamatosan a világot járta, s nem foglalkozott adminisztrációval - érvelt Becker ügyvédje.

Tisztában vagyok a felelősségemmel, ezért fizetnem kell. Ugyanakkor az egyetlen dolog, amit felhozhatnak ellenem az az, hogy lakásom volt Münchenben. Nem állt szándékomban bűncselekményt elkövetni - mondta a Becker még az ítélethozatal előtt, de a per első tárgyalásán elismerte, hogy "hibázott".

641 millióval lógott

A háromszoros wimbledoni bajnok 1991 és 1993 között Monte-Carlót jelölte meg lakhelyéül, de valójában Münchenben élt, és 5.2 millió márka (641 millió Ft)adót nem fizetett be. Becker felszabadultan nyilatkozott az ítélet kihirdetése után.

A tíz éven át elhúzodó eljárás, a házkutatások és zaklatások nagy szerepet játszottak 1999-es visszavonulásomban. Örülök, hogy lezárult az ügy. Az a fontos, hogy szabad vagyok - kommentálta az ítéletet.