De miért a királynő a vezér?

2002.10.26. 16:52
Holnap, a szlovéniai Bledben megkezdődnek a 35. sakkolimpia első mérkőzései. A magyar férfi csapat Polgár Judit miatt részben női, viszont ismét éremesélyes. A tisztán női női csapatot az első tízbe várhatjuk.

Messziről szurkolni sakkozóknak is lehet, még akkor is, ha a csak nagyon kevesen értik igazán, mi történik a pályán. A magyar válogatott pedig sakkban is magyar válogatott, igaz címeres mez sehol, de kis zászló például minden asztalon.

Élő-pontszámok alapaján magyar ezüst

Az olimpián (ami viszont sakkban nem az az olimpia) 144 férfi csapat indul, és a huszonöt év alatti átlagéletkorú magyar válogatott jó eséllyel nyerhet érmet. A legesélyesebbek szokás szerint az oroszok (Kaszparovval az első táblán), de nagyon jók az ukránok, az izraeliek, a hollandok, az örmények és a németek is. (Természetesen a címvédő oroszok Élő-pontátlaga a legjobb, de közvetlen utánuk jön a magyar, majd az ukrán csapat).

A legerősebb összeállításban (Lékó, Polgár J., Almási, Gyimesi, Ruck, Ács) kiálló magyar válogatott jó szerepléséhez fűződő reményeinket erősíti Lékó Péter tényleg szenzációs győzelme a világbajnok-jelölti tornán, továbbá a női világranglistát vezető Polgár Judit részvétele a Kaszparovval, Kramnyikkal felálló oroszok ellen győztes világválogatottban. De a csapat erejét mutatja az is, hogy csak a hatodik táblán indítja Ács Pétert, a tavalyi junior világbajnokot.

Szokatlanul rövid meccsek

A nők csak három táblán játszanak, és a kínaiak a legesélyesebbek. Nyerhetnek rajtuk kívül a grúzok, az oroszok és az ukránok is. A magyar csapat (Vajda, Dembo, Lakos és Gara) legjobb tízben lehet, ha minden összejön.

A versenyt tizennégy fordulóban rendezik meg úgynevezett svájci lebonyolítással, de a párosítások még az eddigieknél is bonyolultabb rendszer szerint alakulnak majd ki. A lényeg az, hogy az erősebb csapatok gyengébbek ellen kezdenek, az ötödik fordulótól pedig egymással játszanak. Rövíditettek a partik idején is: 90-90 perc gondolkodási időt és lépésenként 30 másodperc bonuszt kapnak játékosok.