Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

De miért a királynő a vezér?

2002.10.26. 16:52
Holnap, a szlovéniai Bledben megkezdődnek a 35. sakkolimpia első mérkőzései. A magyar férfi csapat Polgár Judit miatt részben női, viszont ismét éremesélyes. A tisztán női női csapatot az első tízbe várhatjuk.

Messziről szurkolni sakkozóknak is lehet, még akkor is, ha a csak nagyon kevesen értik igazán, mi történik a pályán. A magyar válogatott pedig sakkban is magyar válogatott, igaz címeres mez sehol, de kis zászló például minden asztalon.

Élő-pontszámok alapaján magyar ezüst

Az olimpián (ami viszont sakkban nem az az olimpia) 144 férfi csapat indul, és a huszonöt év alatti átlagéletkorú magyar válogatott jó eséllyel nyerhet érmet. A legesélyesebbek szokás szerint az oroszok (Kaszparovval az első táblán), de nagyon jók az ukránok, az izraeliek, a hollandok, az örmények és a németek is. (Természetesen a címvédő oroszok Élő-pontátlaga a legjobb, de közvetlen utánuk jön a magyar, majd az ukrán csapat).

A legerősebb összeállításban (Lékó, Polgár J., Almási, Gyimesi, Ruck, Ács) kiálló magyar válogatott jó szerepléséhez fűződő reményeinket erősíti Lékó Péter tényleg szenzációs győzelme a világbajnok-jelölti tornán, továbbá a női világranglistát vezető Polgár Judit részvétele a Kaszparovval, Kramnyikkal felálló oroszok ellen győztes világválogatottban. De a csapat erejét mutatja az is, hogy csak a hatodik táblán indítja Ács Pétert, a tavalyi junior világbajnokot.

Szokatlanul rövid meccsek

A nők csak három táblán játszanak, és a kínaiak a legesélyesebbek. Nyerhetnek rajtuk kívül a grúzok, az oroszok és az ukránok is. A magyar csapat (Vajda, Dembo, Lakos és Gara) legjobb tízben lehet, ha minden összejön.

A versenyt tizennégy fordulóban rendezik meg úgynevezett svájci lebonyolítással, de a párosítások még az eddigieknél is bonyolultabb rendszer szerint alakulnak majd ki. A lényeg az, hogy az erősebb csapatok gyengébbek ellen kezdenek, az ötödik fordulótól pedig egymással játszanak. Rövíditettek a partik idején is: 90-90 perc gondolkodási időt és lépésenként 30 másodperc bonuszt kapnak játékosok.