Ki lesz idén a Gyűrűk Ura?

2002.10.29. 12:12
Magyar idő szerint szerda hajnalban megkezdődik az észak-amerikai profi kosárlabda liga, az NBA 2002-2003-as szezonja. A Los Angeles Lakers várhatóan megvédi bajnoki címét, esetleg jön helyette a Sacramento.
Úgy tűnk az amerikaiak már túltették magukat azon a súlyos alázáson, amibe szeptemberben, a hazai rendezésű világbajnokságon szaladtak bele. Indianapolisban, az NBA sztárokkal addig felálló (és a profik részvételével addig veretlen) válogatottjuk előbb Argentínától, majd a későbbi győztes Jugoszláviától is kikapott és végül csak az ötödik helyen végzett.

A magyar idő szerinti szerda hajnalban kezdődő NBA sorozatot azonban nem rázta meg a válogatott bukása, és hatalmas érdeklődés előzi meg a rajtot. A programot végre sikerült összehangolni a többi amerikai-sportág bajnokságaival, az ötvenhetedik bajnokság így közvetlenül a baseball-szezont követi.

A nyitótalálkozón az Orlando Magic a Philadelphia 76ers-t fogadja. Az első játéknapon még két összecsapást rendeznek: a Sacramento Kings a Cleveland Cavaliersszel, míg a címvédő Los Angeles Lakers a San Antonio Spursszel találkozik.

A Lakers vagy. . .?

Szakértők szerint a bajnoki cím legnagyobb esélyese - csak úgy, mint az elmúlt években - a Phil Jackson vezette Los Angeles Lakers. A Chicagóval hat, majd az Lakersel újabb három bajnoki aranygyűrűt begyűjtött edző elsőszámú sztárjai továbbra is a jelenleg sérült Shaquille O'Neal és Kobe Bryant.

Az amerikai lapok szerint elképzelhető ugyan, hogy a tizennégyszeres NBA-első Los Angeles mégsem védi meg címét, de az biztos hogy a bajnokot idén is a Nyugati-főcsoport adja. A Sporting News szerint a keleti oldalról a New Jersey, a Charlotte, a Detroit és a Miami mellett nincs említésre méltó csapat, de a felsoroltaknak sem lesz esélyük megállítani a nyugati bajnokot.

A Lakers legkomolyabb ellenfelének a Sacramento Kings-et látják. A Kings az elmúlt évben a főcsoport-döntőben is a lehető legkisebb arányban (3-4) maradt alul a későbbi győztessel szemben.

Jordan bízik csapatában

Akad azonban egy keleti játékos, aki úgy érzi, az ő csapata is remekül erősített és akár a végső győzelemre is lehet esélye. A játékost ráadásul Michael Jordannak hívják, aki optimizmusát elsősorban Jerry Stackhouse Washingtonba igazolására alapozhatja. A Wizards tavaly lecsúszott a rájátszásról és még ha idén be is juthatnak, a februárban negyvenedik születésnapját ünneplő Jordan bajnoki reményei irreálisnak tűnnek.

Ez a szezon is magyar játékos nélkül kezdődik, de így is számtalan idegenlégiós szerepel a csapatokban. Szám szerint hetvenhat, ami az eddigi legtöbb az NBA történetében. A legértékesebb újonc a kínai Jao Ming, aki a játékosbörzén elsőként kelt el. A Houston centere a maga 226 centijével a mezőny legmagasabb játékosa.