Kiemelkedő évet zár a magyar sport

2002.10.30. 14:23
A Magyar Olimpiai Bizottság szerda délelőtti sajtótájékoztatóján értékelték az idei kivételesen sikeres évet. A kétmilliárdból gazdálkodó szervezet terveiről is beszámolt az elnök, Schmitt Pál.
"Az idei év, az olimpiai ciklus felénél kivételesen sikeresnek mondható, és minden tiszteletem azoké a sportolóké, akik jeles eredményeket értek el a világ- és Európa-bajnokságokon" - mondta dr. Schmitt Pál a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a délelőtti sajtótájékoztatón. (Hat vb- és kilenc Eb-aranyat nyertünk, és a torna valamint a súlyemelő vb még hátravan.)

A kormányváltás nem érintette a bizottságot

Majd utalt arra, milyen szép lenne, ha a jövő évben, amikor már olimpiai kvótákért is versenyeznek a mieink, megismételnék az idei produkciót. A MOB már el is kezdte a felkészülést az athéni olimpiára, hiszen az aspiráló versenyzők mindegyikével, vagyis több mint ötszáz sportolóval szerződést íratták alá, amelyben tisztázzák a jogaikat és kötelezettségeiket.

Megjegyezte: emellett útnak indítják a húszmillió forint költségű start programot - fejenként ötszáz dollárt kapnának évente -, amelyik azt a köztes időszakot igyekszik lefedni, amelyik a felnőtt kerettagság és az ifjúsági válogatottság között van. Pozitívumként értékelte, hogy a kormányváltás nem érintette negatívan a bizottságot.

A vízilabda is veszélyben

Ezek után kifejtette, hogy a Nemzetközi Olimpia Bizottság november 25-i mexikói közgyűlésén az ördöggel is hajlandó cimborálni azért, hogy a veszélyeztetett magyar sikersportágak: birkózás, vízilabda, öttusa közül továbbra is mindegyik a programban maradjon.

"A kardcsapatot végső soron megmentettük - igaz a női tőrözőket nem sikerült -, ezt a küldetést kell megtennünk most is" - összegzett. A NOB másik tagja, Aján Tamás hozzátette, szerinte pillanatnyilag hetven százalék az öttusa esélye a műsorban maradáshoz.

"Kegyvesztett" lett a női kosárlabda

Molnár Zoltán ügyvezető igazgató a költségvetésről szólva kiemelte, hogy jövőre majd kétmilliárd forinttal gazdálkodhat a MOB. Ennek nagy része állami támogatás, de a szervezet által előteremtett szponzori bevétel is 400 millió.

Hangsúlyozta azt is, hogy a felzárkóztató programba bekerült női kosárlabdától megvonják a plusztámogatást, mert nem látnak esélyt arra, hogy ott legyenek Athénben. Mindez azonban nem jelenti egyszersmind, hogy nem kapnak támogatást a sportág képviselői. A férfi röplabdázók továbbra is élvezik a bizalmat.

NOB-különdíj Kati néninek

Hír még az olimpizmussal kapcsolatosan, hogy a női kajakosok edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin különdíjat kapott a NOB-tól, mert úgy ítélték meg, hogy ő tett a múlt évben a legtöbbet a nők sportjáért. Kati néni tanítványai idén egyránt három olimpiai számban lettek elsők a világon és Európában.