Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiemelkedő évet zár a magyar sport

2002.10.30. 14:23
A Magyar Olimpiai Bizottság szerda délelőtti sajtótájékoztatóján értékelték az idei kivételesen sikeres évet. A kétmilliárdból gazdálkodó szervezet terveiről is beszámolt az elnök, Schmitt Pál.
"Az idei év, az olimpiai ciklus felénél kivételesen sikeresnek mondható, és minden tiszteletem azoké a sportolóké, akik jeles eredményeket értek el a világ- és Európa-bajnokságokon" - mondta dr. Schmitt Pál a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a délelőtti sajtótájékoztatón. (Hat vb- és kilenc Eb-aranyat nyertünk, és a torna valamint a súlyemelő vb még hátravan.)

A kormányváltás nem érintette a bizottságot

Majd utalt arra, milyen szép lenne, ha a jövő évben, amikor már olimpiai kvótákért is versenyeznek a mieink, megismételnék az idei produkciót. A MOB már el is kezdte a felkészülést az athéni olimpiára, hiszen az aspiráló versenyzők mindegyikével, vagyis több mint ötszáz sportolóval szerződést íratták alá, amelyben tisztázzák a jogaikat és kötelezettségeiket.

Megjegyezte: emellett útnak indítják a húszmillió forint költségű start programot - fejenként ötszáz dollárt kapnának évente -, amelyik azt a köztes időszakot igyekszik lefedni, amelyik a felnőtt kerettagság és az ifjúsági válogatottság között van. Pozitívumként értékelte, hogy a kormányváltás nem érintette negatívan a bizottságot.

A vízilabda is veszélyben

Ezek után kifejtette, hogy a Nemzetközi Olimpia Bizottság november 25-i mexikói közgyűlésén az ördöggel is hajlandó cimborálni azért, hogy a veszélyeztetett magyar sikersportágak: birkózás, vízilabda, öttusa közül továbbra is mindegyik a programban maradjon.

"A kardcsapatot végső soron megmentettük - igaz a női tőrözőket nem sikerült -, ezt a küldetést kell megtennünk most is" - összegzett. A NOB másik tagja, Aján Tamás hozzátette, szerinte pillanatnyilag hetven százalék az öttusa esélye a műsorban maradáshoz.

"Kegyvesztett" lett a női kosárlabda

Molnár Zoltán ügyvezető igazgató a költségvetésről szólva kiemelte, hogy jövőre majd kétmilliárd forinttal gazdálkodhat a MOB. Ennek nagy része állami támogatás, de a szervezet által előteremtett szponzori bevétel is 400 millió.

Hangsúlyozta azt is, hogy a felzárkóztató programba bekerült női kosárlabdától megvonják a plusztámogatást, mert nem látnak esélyt arra, hogy ott legyenek Athénben. Mindez azonban nem jelenti egyszersmind, hogy nem kapnak támogatást a sportág képviselői. A férfi röplabdázók továbbra is élvezik a bizalmat.

NOB-különdíj Kati néninek

Hír még az olimpizmussal kapcsolatosan, hogy a női kajakosok edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin különdíjat kapott a NOB-tól, mert úgy ítélték meg, hogy ő tett a múlt évben a legtöbbet a nők sportjáért. Kati néni tanítványai idén egyránt három olimpiai számban lettek elsők a világon és Európában.