Kaszparov a fejéhez kapott és jajgatott

2002.11.05. 12:42
Az oroszok elleni győzelem után a magyar férfi sakkcsapatnak reális esélye van arra, hogy 1978 után ismét megnyerje az olimpiát. A siker ellenére a csapat óvatosan várja a folytatást, és egyelőre nem számolgatják a pontokat - nyilatkozta az Indexnek Kállai Gábor, szövetségi kapitány.
A magyar válogatott a toronymagas favorit, két világbajnokkal felálló oroszok mögött csupán fél ponttal van lemaradva, és Kaszparovék kedd délután a harmadik helyezett Kínával mérkőznek. Lékóék ugyanakkor a negyedik - ám papíron gyengébbnek tűnő - Bosznia-Hercegovinával mérik össze erejüket. Vagyis: akár már délután az élre ugorhat a csapat.

"Ne szálljunk el magunktól"

Felvetésünkre Kállai Gábor elmondta: egyelőre senki sem foglalkozik az állással, az esélyekkel, a mindenki következő partira összpontosít. "Örültünk, tapsoltunk a meccs után, de fokozottan vigyázunk arra, hogy a nagy siker után ne szálljunk el magunktól, mert az végzetes lehet." Nem titkolta azonban, hogy csalódottak lennének, ha az érem nélkül jönnének haza.

Az oroszok elleni mérkőzésről Kállai elmondta, hogy jól sikerült titkolni, Ruck Róbert szerepeltetését a negyedik táblára. Az oroszok feltehetően a junior világbajnok Ács Péterre számítottak, aki addig kiválóan szerepelt az olimpián.

Nemzetközi sajtó: Magyarország ismét életet lehelt az olimpiába

Ruck a vasárnapi szünnapon már a nála száznegyven hellyel előrébb rangsorolt Szvidler elleni meccsre készült, amelyen - noha sötéttel játszott - nagyszerűen használta ki riválisa megingását. "Amikor már úgy tűnt, hogy az oroszok megléphetnek az első helyen, Kállai Gábor, a magyar kapitány előhúzott egy nyulat a kalapjából, és a kezdőbe tette ritkán játszatott cseréjét Ruck Róbertet" - írta az olimpia hivatalos honlapja, amely "Az oroszok elleni 2.5-1.5 arányú győzelemmel Magyarország ismét életet lehelt a 35. sakkolimpiába" címmel számol be mérkőzésről.

A magyar kapitány beszámolt róla, hogy amikor Lékó Péter kiegyenlítette hátrányát Kaszparovval szemben, a világbajnok felállt az asztaltól, végignézte a társai meccseit, a negyedik táblánál - Ruck kedvező állását látva - a fejéhez kapott, jajgatott, színészkedett, és úgy döntött: folytatja. Kaszparov nyerni akart, kockáztatott, a végjátékban aztán neki kellett küzdeni a döntetlenért, mert Lékó bátran játszott ellene. Amikor viszont már csak tizenöt másodperc volt hátra a partiból, nem jutott eszébe a győzelemmel kecsegtető variáció.

Az orosz kapitány is gratulált

A döntetlen egyébként elégtételt is jelenthet Lékónak, akiről Kaszparov három éve úgy nyilatkozott, hogy nem elég bátor, nem kockáztat és hiányzik belőle a szükséges agresszivitás, ezért soha nem lesz világbajnok.

Kállai nem titkolta, igen kellemes érzés volt számára, amikor az orosz szövetségi kapitány, Raskovszkij találkozó végén odament hozzá gratulálni. (Ami egyébként nem feltétlenül szokásuk.)

A nők az éllovas Grúziával ülnek asztalhoz

Az ötödik helyen álló hölgyekre délután nagy küzdelem vár, hiszen az éllovas grúzokkal mérkőznek.