Újabb magyar győzelem a sakkolimpián

2002.11.06. 09:23
A bledi sakkolimpián a második helyen álló magyar férfi válogatott a tizedik fordulóban 2.5-1.5-re nyert Bosznia-Hercegovina ellen, és biztosan őrzi ezüstérmét, az oroszok azonban növelték előnyüket a mieinkkel szemben.
A magyar csapat a hétfői bravúros győzelem után óvatosan készült a bosnyákok ellen, mert az ellenfél játékosai ugyan kevésbé jegyzettek, mint a mieink, de jó formában vannak a tornán, nem véletlenül tartózkodtak a negyedik helyen a tizedik fordulót megelőzően.

Csapatunk összeállítása nem változott az oroszok elleni győzelemhez képes, vagyis Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán valamint Ruck Róbert ült asztalhoz.

Az élmezőny:
1. Oroszország 28.5 pont,
2. Magyarország 27.5
3. Anglia és Németország 26-26
5. Kína, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Grúzia, Ukrajna 25-25
Ezúttal a világossal játszó Almási - nagy csatában - szerezte meg a teljes pontot, ami egyszersmind a végső győzelmet is jelentette, mert Lékó Nikolicsal, Polgár Atalikkal, míg a hétfői hős, Ruck Dizdareviccsel játszott döntetlent. Almásit Kurajivca komoly erőpróba elé álította, de végül a magyar nagymester a végjátékban nyert.

Mivel azonban a címvédő oroszok a várakozásnak megfelelően biztosan, 3-1-re verték az eddig meglepetésre remeklő Kínát, így egy pontra növelték előnyüket a mieinkkel szemben. Következő ellenfelünk a harmadik helyen álló Anglia vagy Németország lesz, mindkét együttessel szemben másfél pont az előny.

A nők veresége papírforma, a háromszoros olimpiai bajnok grúzok az ezúttal pihenő Csiburdanidze nélkül is nyertek. A magyarok a hetedik helyen várják a folytatást, hátrányuk két pont a jelenleg harmadik orosz illetve egyesült államokbeli csapattal szemben.