Árpád
-2 °C
3 °C

Aranykorszakot jelez az ezüstérem

2002.11.11. 17:53
Huszonkét év után érmet szerzett a magyar férfi sakkválogatott a 35. olimpián. Kállai Gábor szövetségi kapitány szerint "aranykorszak" kezdete lehet a szlovéniai ezüst.
A férfiaknál papírforma eredménnyel, a nőknél viszont komoly meglepetésekkel zárult Bledben a rekordrészvétel (134 férfi és 90 női csapat) mellett megrendezett 35. sakkolimpia. A Kaszparov vezett orosz férfi válogatott megvédte olimpiai címét, az ÉLŐ-pontszámok alapján második helyen rangsorolt magyar csapat pedig hozta az ezüstöt.

A nők versenyében győztes kínai csapat is ismételt, a távol-keletiek győzelméhez azonban az előzetesen legesélyesebbnek tartott és a tizedik fordulóig fölényesen vezető grúzok váratlan vereségei kellettek. (A grúz csapat végül a dobogóról is lecsúszott)

Ha Lékó megveri Kaszparovot

Kaszparov egyébként a torna végén úgy nyilatkozott, hogy minden idők legszínvonalasabb olimpiáját fejezték be vasárnap. A szakírók egybehangzó véleménye, hogy az egész olimpia másként alakul, ha Lékó Péter a Kaszparov elleni meccsen gyorsabban észreveszi a nyerő kombinációt, és még marad ideje azt végigjátszani.

A magyar válogatott szakvezetője, Kállai Gábor szerint is hatása lett volna a végkimenetelre ha a Lékó-Kaszparov összecsapás másként alakul. "Valószínűsítem, hogy Péter győzelmével kiélezettebb lett volna az amúgy is izgalmas verseny, de a sorozatmeccsek közepette nem volt idő rágódni a múltbeli történéseken".

A döntetlenre "vesztett" meccs ellenére a magyar férfi válogatott az egyetlen csapat, amely legyőzte a verhetetlennek hitt oroszokat. A magyar aranyérem igazából még a torna korábbi szakaszában bekövetkezett hullámvölgy miatt úszott el.

Szlovénia ellen fordult a kocka

Kállai elismerte, fájó volt a csehek elleni vereség, de túl kellett rajta lépni, és mindez kétségkívül jól sikerült, ennek is köszönhető a második helyezés. "Nem foglalkozunk az aranyérem lehetőségével és a verseny alatt sem figyeltük igazán az eredmény állását. Kizárólag azzal foglalkoztunk, hogy minél több pontot gyűjtsünk össze. Magyar csapatnak ennyit amúgy még soha nem sikerült" - nyialatkozta az Indexnek a szövetségi kapitány.

A szakvezető nem tagadta, hogy a szlovénekkel szembeni fölényes győzelem rakta helyre a csapat önbizalmát. "Lékó is akkor veszítette el a gátlásait, némi képzavarral élve, akkor találta meg góllövő cipőjét. Polgár Judit viszont végig kiválóan játszott, a második táblások összesített versenyében a harmadik helyet csípte el".

Remekeltek a nők is

"Panaszra ezúttal tényelg nincs okunk, határozottan, önfeledten örülünk és elégedettek vagyunk" - hagsúlyozta a kapitány. Hozzátette, hogy a csapatról csak szuperlatívuszokban képes beszélni, nem kívánna kiemelni senkit, mert egységesen jól szerepeltek, ennek köszönhető, hogy mindössze egy meccset veszítettek el a versenyzők.

Kállai kiemelte a nők ötödik helyét is, hiszen a viadalt megelőzően a tizenharmadikként rangsorolták őket, és a hazai szakemberek is csak a legjobb tízbe kerülést tűzték ki célul.

Aranykorszak

"Nem nagy jóstehetség, hogy megjósoljam: új aranykorszak előtt állhat a magyar sakkozás, mert szakmailag is igen tartalmas partikat játszottunk, másrészt, az olimpiák történetében ilyen jól még egyetlen magyar társulat sem teljesített. Tizenegyszer nyertünk, két döntetlen, és egy vereség mellett" - értékelt a kapitány.

Az Index értesülései szerint Almási románok elleni sötéttel nyert partiját a torna legszebb játszmájának választhatják a hozzáértők.

A Szlovéniából hazatérő csapatnak külön gratulált Kertész Imre Nóbel-díjas író.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?