Árpád
-2 °C
4 °C

Csapatmunka az egyéni sportban

2002.11.13. 15:50
Végre igazi csapat voltunk, mindenki alárendelte az önös érdekeit a többieknek - mondta Kállai Gábor a sakkolimpiáról ezüstéremmel hazatérő férfi válogatott szövetségi kapitánya a bledi olimpiát követő sajtótájékoztatón.
Az olimpiai értékelésen Kállai mind a férfi, mind az ötödik helyen végzett női csapat teljesítményét sikeresnek, már-már bravúrosnak nevezte. Külön kiemelte, hogy a sportsikereken kívül ezúttal sportdiplomáciai sikert is sikerült elérni, hiszen végre magyar tagja is van a FIDE végrehajtó bizottságának.

A kapitány két mérkőzést emelt ki a férfiak meccsei közül, az egyik "természetesen" a Ruck bravurjával aratott oroszok elleni győzeleme a másik pedig a Kína elleni siker, mellyel a csapat bebiztosította ezüstérmét. Az utóbbi mérkőzésből is Gyimesit és a "professzori játékkal előrukkoló Almásit" emelte ki.

Az elnézett győzelem
Lékó Péter a Kaszparov elleni találkozóját tartotta csúcsmeccsének, melyen véleménye szerint nem csak a csapattársak és a többi versenyző, de még a "nézők" is látták a győztes lépést, csak ő nem vette észre.

A magyar férfi sakkválogatott utoljára 1978-ban, Buenos Airesben szerzett olimpiai aranyérmet, ám akkor fél ponttal kevesebb is elég volt az elsőséghez, mint amennyi most Bledben kellett a második helyhez. A huszonnégy éves (!)átlagéletkorú csapat sikerhez döntően hozzájárult, hogy Lékó, akinek egyáltalán nem fekszik a szoros időbeosztás, mégis tizenegy meccsen ült asztalhoz, Polgár Judit végig kiemelkedő formában játszott, a mindössze huszonegy éves Ács pedig néhol világklasszis teljesítményt nyújtott.

Mind a férfiak, mind a nők az előzetesen elvárt pontszámnál 2,5 ponttal többet gyűjtöttek. Ez az egyik helyen az ezüstéremre, a másikon az ötödik helyre volt elég, ami a Polgár lányok távollétével - illetve Judit férfiakhoz történő igazolásával - remek eredmény.

Kaszparov a szótlan
Mint a versenyzőktől megtudtuk, a csapatot nagy elismerés övezte. Ezt leginkább Kaszparov viselkedése jelezte, aki az egész olimpiai mezőnyből kizárólag Polgár Judittal beszélgetett. A világ legjobb sakkozója még csapattársaival is csak akkor állt szóba, ha azok hibáztak. Olyankor viszont hosszan morgott, mindennel és mindenkivel elégedetlenkedett.

A sajtótájékoztatón megjelent Jánosi György, a GYISM első embere is, aki Hatalmas sikernek tartja a két sakkcsapat eredményeit, és bízik benne, hogy tavasszal, Lékó Péter páros világbajnoki találkozója után, egy még jobb hangulatú tájékoztatón teheti tiszteletét.

A szakminiszter "mind sportpolitikai, mind sportdiplomáciai szempontból nagy sikernek tartja", hogy a sakkolimpián sikeresen szereplő sportolókat, ugyanolyan arányban tudja a minisztérium jutalmazni, mint a nyári és téli olimpiák sikeres sportolóit. (Persze szem előtt tartva, hogy sakkolimpia kétévente, míg a nyári négyévente kerül megrendezésre.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?