Csapatmunka az egyéni sportban

2002.11.13. 15:50
Végre igazi csapat voltunk, mindenki alárendelte az önös érdekeit a többieknek - mondta Kállai Gábor a sakkolimpiáról ezüstéremmel hazatérő férfi válogatott szövetségi kapitánya a bledi olimpiát követő sajtótájékoztatón.
Az olimpiai értékelésen Kállai mind a férfi, mind az ötödik helyen végzett női csapat teljesítményét sikeresnek, már-már bravúrosnak nevezte. Külön kiemelte, hogy a sportsikereken kívül ezúttal sportdiplomáciai sikert is sikerült elérni, hiszen végre magyar tagja is van a FIDE végrehajtó bizottságának.

A kapitány két mérkőzést emelt ki a férfiak meccsei közül, az egyik "természetesen" a Ruck bravurjával aratott oroszok elleni győzeleme a másik pedig a Kína elleni siker, mellyel a csapat bebiztosította ezüstérmét. Az utóbbi mérkőzésből is Gyimesit és a "professzori játékkal előrukkoló Almásit" emelte ki.

Az elnézett győzelem
Lékó Péter a Kaszparov elleni találkozóját tartotta csúcsmeccsének, melyen véleménye szerint nem csak a csapattársak és a többi versenyző, de még a "nézők" is látták a győztes lépést, csak ő nem vette észre.

A magyar férfi sakkválogatott utoljára 1978-ban, Buenos Airesben szerzett olimpiai aranyérmet, ám akkor fél ponttal kevesebb is elég volt az elsőséghez, mint amennyi most Bledben kellett a második helyhez. A huszonnégy éves (!)átlagéletkorú csapat sikerhez döntően hozzájárult, hogy Lékó, akinek egyáltalán nem fekszik a szoros időbeosztás, mégis tizenegy meccsen ült asztalhoz, Polgár Judit végig kiemelkedő formában játszott, a mindössze huszonegy éves Ács pedig néhol világklasszis teljesítményt nyújtott.

Mind a férfiak, mind a nők az előzetesen elvárt pontszámnál 2,5 ponttal többet gyűjtöttek. Ez az egyik helyen az ezüstéremre, a másikon az ötödik helyre volt elég, ami a Polgár lányok távollétével - illetve Judit férfiakhoz történő igazolásával - remek eredmény.

Kaszparov a szótlan
Mint a versenyzőktől megtudtuk, a csapatot nagy elismerés övezte. Ezt leginkább Kaszparov viselkedése jelezte, aki az egész olimpiai mezőnyből kizárólag Polgár Judittal beszélgetett. A világ legjobb sakkozója még csapattársaival is csak akkor állt szóba, ha azok hibáztak. Olyankor viszont hosszan morgott, mindennel és mindenkivel elégedetlenkedett.

A sajtótájékoztatón megjelent Jánosi György, a GYISM első embere is, aki Hatalmas sikernek tartja a két sakkcsapat eredményeit, és bízik benne, hogy tavasszal, Lékó Péter páros világbajnoki találkozója után, egy még jobb hangulatú tájékoztatón teheti tiszteletét.

A szakminiszter "mind sportpolitikai, mind sportdiplomáciai szempontból nagy sikernek tartja", hogy a sakkolimpián sikeresen szereplő sportolókat, ugyanolyan arányban tudja a minisztérium jutalmazni, mint a nyári és téli olimpiák sikeres sportolóit. (Persze szem előtt tartva, hogy sakkolimpia kétévente, míg a nyári négyévente kerül megrendezésre.)