Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Ecclestone kifakadt a Ferrari ellen

2002.11.18. 16:38
A Forma-1 nagyhatalmú ura szerint a Ferrarinál egész évben hülyének nézték az embereket. A legjobb példa erre, hogy Barrichello csak akkor kezdhetett el győzni, amikor már biztos volt Michael Schumacher világbajnoki címe. Ugyanakkor Max Mosley szerint jövőre csökken a csapatok száma.
Bernie Ecclestone szerint a Ferrari nevetségessé tette idén a Forma-1-et, amikor nem engedte, hogy Rubens Barrichello veszélyeztesse Michael Schumacher újabb sikerét.

- Az emberek jogosan gondolják azt, hogy hülyének nézik őket. Már a hatodik, ausztriai futamon rosszul döntött a Ferrari, amikor Michaelnek ajándékozta a győzelmet. Indianapolisban pedig ismét eljátszották ezt, igaz, akkor Rubens lett az első - érvelt az autósport elitkategóriájának első számú vezetője. - Sajnos a Ferrarinál úgy gondolkodtak, hogy bármit megtehetnek. A szurkolók ezt nem szeretik, emiatt egy részük elfordult a Forma-1-től.

A május 12-i spielbergi Osztrák Nagydíj utolsó köreiben az addig biztosan vezető Barrichello látványosan lelassult, majd a célegyenesben - a Ferrari utasítására - elengedte a favoritot. Emiatt a nemzetközi szövetség (FIA) 1 millió dolláros kollektív büntetéssel sújtotta az istállót, 500 ezer kifizetését azonban egy évre felfüggesztette.

A brazil pilóta később sem versenyezhetett "élesben", csak akkor kezdhetett el győzni, amikor Michael Schumacher bebiztosította ötödik világbajnoki címét. A német szupersztár végül szeptemmber 30-án Indianapolisban adta vissza a spielbergi kölcsönt, amikor "célfotó" döntött csapattársa javára.

Az igazgató szerint csökken a csapatok száma

A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke szerint egyáltalán nem biztos, hogy 11 csapat indul a jövő évi Forma-1-es sorozatban, függetlenül az Arrows reménybeli megmenekülésétől.

- Szép lenne, ha minden futamon ismét 22 pilóta venne részt, de valószínűbb, hogy csak húszan állhatnak majd rajthoz. S ezzel nem arra akarok utalni, hogy az Arrows mégsem indul. Úgy tudom, hogy még egy-két küszködik anyagi gondokkal - mondta Max Mosley.

A BBC szerint Mosley a főszponzorát vesztett Jordanra, valamint a meglehetősen szerény költségvetéssel dolgozó Minardira gondolt, mint esetleges visszalépőre.

A pénteki határidőig valamennyi, azaz az idei szezont elkezdő 11 csapat befizette a 200 ezer fontos nevezési díjat az FIA-nak. A nemzetközi szövetség december elején hozza nyilvánosságra a 2003-as résztvevőket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!