A NOB-elnök számít Budapest olimpiai pályázatára

2002.11.18. 11:01
Jacques Rogge, a NOB elnöke Budapestet változatlanul a 2012-es olimpia rendezésének esetleges pályázójaként tartja számon. A tervezett programmódosítással kapcsolatban elmondta, hogy az öttusát a hagyományok tisztelete övezi és védi.
Schmitt Pál, a MOB elsőszámú irányítója előbb Bilbaóban a Spanyol Olimpiai Akadémia közgyűlésén tartott előadást az általa irányított Olimpikonok Világszervezetének működéséről, majd Lausanne-ban "Az olimpiai játékok öröksége" címet viselő tanácskozáson találkozott a nemzetközi ötkarikás mozgalom vezetőjével.

2012-ben visszatérne Európába az olimpia?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság svájci székhelyén 40 ország több, mint 200 küldöttje nyolc szempont alapján elemezte az 1984 óta rendezett nyári és téli játékok tapasztalatait. Valamennyi múltban érdekelt házigazda, és a már kijelölt helyszínek is elküldték képviselőiket. Schmitt szerint több érdekes előadás, vélemény hangzott el, a magyar sportdiplomata különösen figyelemre méltónak tartja, hogy 1984 óta valamennyi olimpia nyereséggel zárult, és az adott város, ország fejlődését tekintve az utólagos értékelések is előnyösnek ítélték a játékokat.

Rogge elnök szeretné elérni, hogy újabb kontinens, tehát Afrika, vagy Dél-Amerika is kapjon lehetőséget ötkarikás esemény rendezésére - folytatta a MOB-vezető. - Erre azonban véleménye szerint csak 2016-ban lennének felkészültek, így 2012-ben az olimpia visszatérhetne Európába.

Rogge szerint a jelenlegi műsor kiegyensúlyozott

Az elnök a NOB közelgő mexikói ülésének napirendjén szereplő programbizottsági javaslattal kapcsolatban azt is elárulta, hogy az öttusa mellett szintén törlésre javasolt baseballt a NOB nagy támogatói, amerikai és japán multinacionális cégek vették védelmükbe. "Várhatóan a NOB-tagok többsége is egyetért majd Rogge elnök véleményével, mely szerint a jelenlegi műsor kiegyensúlyozott, kiegyenlített, a nők és a férfiak, az egyéni és csapatsportok aránya teljes mértékben kielégíti az igényeket" - összegzett Schmitt Pál.