Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csollánytól aranyérmet vár a kapitány

2002.11.19. 10:50
Ma este Debrecenben megkezdődik az idei legnagyobb hazai sportesemény a Szerenkénti Tornász-világbajnokság. A magyar csapatból a szakvezetés aranyérmet vár az olimpiai bajnok Csollány Szilvesztertől. Rajta kívűl még legalább két döntős helyezésben bízik Vereckei István szövetségi kapitány.
A világbajnokságon a magyarok közül a legnagyobb eséllyel a 2000-es sydneyi olimpia gyűrűbajnoka, Csollány Szilveszter pályázik éremre. Bár felkészülését kisebb sérülés zavarta, Vereckei István, a férfi válogatott szövetségi kapitánya, bízik abban, hogy tanítvánía az öt második hely után végre vb aranyat nyar. Csollány egyébként egy teljesen új gyakorlattal készült a világbajnokságra.

Olimpiai bajnok versenyzőnk legnagyobb vetélytársa a kétszeres világbajnok, olimpiai harmadik, Európa-bajnok bolgár Jordan Jovcsev, aki a tavalyi genti világbajnokság óta nem kapott ki. Jovcsevet nyilatkozata szerint nem nyomasztja az esélyesség terhe, szerinte magyar vetélytársára sokkal nagyobb terhet tesz a hazai közönség elvárása.

Csollány mellett Gál Róbert ugrás-, valamint Fekete Levente lólengés-gyakorlata érhet finálés helyezést. Az előjelek bíztatóak: a párizsi Világkupán, Csollány és Fekete harmadik helyen végzett, Glasgowban pedig Gál nyert ugyancsak bronzérmet. A nőktől azonban már az is bravúr lenne, ha valamelyikük bekerülne a (tizenhatos) középdöntőbe.

A program:
kedd: megnyitó (19-21 ó)
szerda: női selejtező (14-21)
csütörtök: férfi selejtező (14-21)
péntek: női (13-15.45) és férfi (18-22) középdöntő
szombat: döntők (16-19)
nők: ugrás, felemás korlát
férfiak: gyűrű, talaj, lólengés
vasárnap: döntők (16-19)
nők: gerenda, talaj
férfiak: ugrás, korlát, nyújtó
hétfő: záró ünnepség, gála (19 órától)

A selejtezőkben valamennyi résztvevő bemutatja gyakorlatát, s minden szeren a legjobb 16 jut be a pénteki középdöntőbe. Itt ismét "megszűrik" a mezőnyt, a szombat-vasárnapi végső vetélkedésekre már csak nyolcan maradnak állva. A versenyeket hatalmas érdeklődés előzi meg, a hétvégi döntőkre már nem lehet jegyet kapni.

A vb-re 57 országból 198 férfi és 94 női tornász érkezett a hajdúsági városba, pontozókkal együtt összesen 815 hivatalos résztvevő. Magyarország 1934 és 1983 után rendez ismét torna vb-t, de ez a mostani az első alkalom, hogy nem Budapest a helyszín. Debrecenben vadonatúj, 5500 néző befogadására alkalmas létesítmény, a Főnix-csarnok várja a sportág legjobbjait.

A magyar csapat:
férfiak:
Csollány Szilveszter (gyűrű)
Berki Krisztián (lólengés)
Detrői Zoltán (korlát, nyújtó)
Fekete Levente (lólengés, gyűrű)
Gál Róbert (talaj, ugrás)
Lőrik Attila (korlát, nyújtó)

nők:
Kiss Renáta (felemás korlát, talaj)
Szarka Krisztina (ugrás, gerenda)
Ónodi Gabriella (felemás korlát, talaj)
Strifler Angéla (ugrás, gerenda)