Urbányi: Együtt kell-e élnünk az anyázással?

2002.11.19. 13:42
Kemény konfrontációba keveredett Urbányi István, az MTV sportriportere néhány UTE-szurkolóval, a szombati Újpest-Debrecen mérkőzést követően. A borsodiliga.hu beszámolója szerint Urbányi miután elköszönt a nézőktől, dühödten megindult a lelátó felé, átugorta a keritést, és csak a biztonsági szolgálat tudta megakadályozni, hogy nekitámadjon az őt anyázó szurkolóknak. A riporter nyilatkozata szerint ugyanakkor teljesen békésen rendezték az incidenst, sőt az Indexnek elárulta: rendszeresen beül a legdurvább nézők közé.
"A két edző tévés interjúja után - a közvetítés zárszava közben - több feldühödött Újpest-szurkoló illette kemény szavakkal a televízió munkatársát, Urbányi Istvánt. 'Játékosként nulla voltál, edzőként megbuktál, undorító, csinált médiasztár vagy!' - kiabálták többek között. Az operatőr ezt követően jelezte Urbányinak, hogy vége az adásnak, és ő abban a pillanatban ledobta a kezéből a mikrofont, majd vérben forgó szemekkel rohanva indult el, hogy elégtételt vegyen a szurkolókon" - írta a borsodiliga.hu a szombati Újpest-Debrecen bajnoki mérkőzés után.

"Nem lett volna esélyem tíz-tizenöt emberrel szemben"

"Vérben forgó szemem csak augusztus közepén van, az allergiás időszakban. A kezem se lendülhetett, ahogy azt a borsodiliga cikkében írták, mert tele volt papírokkal. Igaz ugyan, hogy a közvetítés befejezése után odamentem az engem ócsároló szurkolókhoz, de eszembe se jutott rájuk támadni, nem is lett volna túl sok esélyem tíz-tizenöt emberrel szemben" - mondta az MTV riportere az Indexnek.

Urbányit egyébként nem tévés szerepléseivel, hanem "a Tatabánya szétverésével" találták meg Újpesten. A kilencvenes évek közepén kétszeres válogatott játékos a 2000-2001-es szezonban került Tatabányára klubvezetőnek. Vezetésével az előző évben még negyedik helyezett csapat tök utolsóként végzett a bajnokságban, és kiesett az első osztályból.

A sajtóból tudják

Urbányi szerint az utóbbi hetekben róla megjelent újságcikkek is hozzájárultak a szurkolók kemény bírálataihoz. "Az elmúlt három hónapban három különböző orgánum is foglalkozott a pályafutásommal. Először arról írtak, hogy milyen gyenge játékos voltam, aztán tatabányai tevékenységemért támadtak meg, végül a BKV-nál folytatott edzői munkámat hozták fel" - foglalta össze a sportriporter.

A BKV-s rész egyébként Urbányi tavalyi munkakörére vonatkozik, amikor edzőként is kipróbálta magát a másodosztályú csapatnál. Irányításával a BKV kétszer futott bele hatgólos zakóba, és jó eséllyel kiesési gondjai lettek volna, ha korábbi eredményei alapján a rájátszáskor nem jut be a felsőházba.

Az újpesti konfliktus egyébként Urbányi elbeszélése szerint teljesen békés útón rendeződött. "A biztonsági szolgálat kérésére már a stadionon kívül fejeztük be a vitát, ahol ugyan még mindig volt, aki nagyon durva hangnemben köszönt el, de a többséggel teljesen normális hangnemben vitatkoztunk. Tettleges támadásnak esélye sem volt".

Rendszeres közönségtalálkozók

Urbányi az Indexnek elmondta, hogy nem először találkozik közvetlenül az őt támadó szurkolókkal. "Soha nem hagytam, hogy anyázzanak. Munka közben természetesen nem foglalkozhatok ezzel, de a meccsek után vagy a szünetekben már többször odamentem a mocskolódó nézőkhöz. Zalaegerszegen például előfordult, hogy beszéltem az egyik ilyen szurkolóval, aki a meccs után megkeresett, és belátta, hogy igazam volt".

A szokatlan fellépését kifogásoló véleményekre reagálva Urbányi kijelentette: "Nem feledkeztem meg magamról Újpesten. Ha nem megyek oda, akkor feledkeztem volna meg". A sportriporter szerint az igazi kérdés nem az ő személyes konfliktusa néhány nézővel, "hanem hogy együtt kell-e élnünk az anyázással"?