Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarország-Franciaország 94-80

2002.11.21. 00:50
Telt ház várta Szombathelyen az Eb-selejtezőn fellépő magyar férfi kosárlabda válogatottat. Csapatunknak az olimpiai ezüstérmes francia gárda csak az első negyedben volt komoly ellenfele, a folytatásban megszorítani sem tudtak bennünket. A válogatott így a csoport első helyére ugrott. A högyek eközben Finnországban vívták ki a kontinensbajnoki részvételt.
Szinte napra pontosan egy éve játszott Franciaországban a magyar válogatott, és annak ellenére, hogy a csapatban nem volt ott Dávid Kornél, jól tartotta magát az együttes, hiszen az olimpiai ezüstérmesekkel szemben mindössze nyolc ponttal maradt alul.

A gallok vendégjátékának komoly tétje volt a továbbjutás szempontjából, hiszen a hat fős csoportból az első kettő jut tovább biztosan, a harmadik helyezett már függ a többi eredménytől. Ráadásképpen egy héten belül három meccset játszunk - Lettországban és Lengyelországban vendégeskedünk -, így kétségkívül hangulatjavító lett volna a diadal.

Esélyeinket növelte, hogy ezúttal a legerősebb összeállításában lépett pályára a magyar csapat, míg a vendégektől csak négyen rendelkeztek olimpiai ezüstéremmel, Dioumassi, Foires, Palmer, Sciarra.

Nem kezdődött azonban jól a találkozó, hiszen az első negyedben a franciák magabiztosan játszottak, a mieink azonban annál többet kapkodtak, érezhető volt, hogy őket nyomja jobban a tét. A gallok így 8-0-ra vezettek, csapatunk a hazai pályán játszó Kálmán révén tartotta a lépést, és miután dobott egy hármast és egy duplát, 14-13-ra vezettünk.

A negyed ettől függetlenül egállal zárult. A második tíz percben aztán végre elkapta a fonalat Varga Mátyás csapata. Kálmán tartotta hibátlan formáját, és a csereként beállt, nemrégiben honosított Dzunics, Németh valamint Báder is ponterős volt - előbbi tizenegyig jutott, és ő volt a legeredményesebb -, így tíz pontra növekedett az előnyünk, kellett ehhez persze a nagyszerű védekezés is. (40-30)

A félidőre ugyan nem sikerült megtartani ezt a különbséget, így is 45-36 lett. A harmadik felvonásra átmentette a formáját csapatunk, Németh és Dzunics varászolt, Czigler ugyanakkor védekezésben is elsőrangú volt, és tizenöt ponttal, 54-41-re vezettünk.

A francia szakvezető jobb híján időt kért, de nem tudta kitalálni a helyes taktikát, és a mieink pedig továbbra is ellenálhatatlanok voltak - a már említetteken kívül Dávid is magára talált -, és három perccel a játékrész vége előtt már huszonkét ponttal vezettünk. (68-46) A befejezés már nem sikerült ennyire jól, de a különbség csak lassan apadt, tizenöttel vártuk a hajrát.

A zárónegyedben a franciák igen agresszív védekezésre - emberfogásra - váltottak, de Kálmánon ez sem fogott ki, nyolc méterről dobott hárompontost. Gulyás is belejött - a büntetői kincset értek -, így az előnyünk nőhetett, aztán fogyott, de tizenöt pont körül állandósult. A hátralévő percekben sem változott a lényeg: Magyarország biztosan nyert, és ami különösen fontos: az első helyre ugrottunk, és az egymás elleni eredmény is számunkra kedvező, vagyis pontegyenlőség esetén a fraciákat megelőzzük. (Szombaton az ugyancsak négy győzelmet arató Lettországgal, a jövő szerdán Lengyelországgal mérkőzünk.)

A hölgyek Tamperében nyertek fölényesen, 86-57-re, ez a siker pedig azt jelentette, hogy ők is jelentős lépést tettek annak érdekében, hogy kijussanak a következő évi athéni - olimpiai kvótákért zajló - kontinensbajnokságra. A Rátgéber-csapat az oroszokat fogadja, és Szlovéniában szerepel még, ebből szinte biztosan verik a szlovénokat, hiszen itthon negyven pont volt a különbség.

Jegyzőkönyv: Magyarország-Franciaország 94-80
Pontszerzők: Németh 21/12, Dzunics 21/6, Kálmán 19/6, Dávid 10, Gulyás 8, Czigler 6, Fodor 5/3, Báder 4, illetve Foirest 30/6, Sciarra 13, F. Pietrus 9, Dubos 9/6, M. Pietrus 8/3, Evtimov 7, Digbeu 4
Varga Mátyás így értékelt: A mérkőzés elején nagy volt a feszültség, de miután megnyugodott a csapat, nagyszerű védekezéssel törte meg a franciákat. Remek volt az ellenfél, ezért csak az utolsó két percben éreztem, hogy "megvan" a meccs, gratulálok a fiúknak.