Aliz
6 °C
14 °C

Vb-emblémába csempészett ecstasytabletták

2002.11.21. 17:37
Miközben Joseph Blatter, a FIFA elnöke a "német szellemességet és bátorságot" dicséri a 2006-os németországi világbajnokság kedden bemutatott logóján, a legnagyobb brazil napilap lebuktatta a szervezőket: az új embléma egyszerű ecsatsyreklám. Nemzetközi konspirációs szakértők nagyon súlyos összefüggéseket gyanítanak a háttérben.
Európa legmodernebb sportlétesítményében, a Schalke 04 gelsenkircheni stadionjában, ötszáz meghívott jelenlétében mutatták be a hét elején a 2006-os foci-vb emblémáját. A zöld, narancssárga és kék színű vigyorgó arcokat, valamint a világbajnoki serleget ábrázoló logó mellé rendelt szlogen: "Barátoknál vendégeskedik a világ".

A "barátok" rögtön gyanút keltettek a szakemberekben, amit csak fokoztak a főszervező Franz Beckenbauer szavai: "Egyszerű, vidám figurákat akartunk bemutatni. Jó kedélyükkel azt akartuk kifejezni, hogy a világ minden emberével együtt szeretnénk ünnepelni."

Német szellemesség és bátorság

Brazília legnagyobb példányszámú napilapja, az O'Globo azonban gyorsan leleplezte a vidám figurákat: "Ezek a vébét jelképező kis arcok az ecstasytabletták legelterjedtebb változatára emlékeztetnek" - írja a dél-amerikai újság. Nemzetközi konspirációs szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a gelsenkircheni stadion gyepszőnyege speciális görgőkön kitolható az épületből. "Mire következhetünk ebből" - tette fel a kérdést egyikük, és a nyomaték kedvéért felidézte Sepp Blatternek, a FIFA svájci elnökének véleményét az emblémáról: "A német szellemesség és bátorság ismét valami újdonságot hozott létre, sohasem hittem volna, hogy konzervatívnak tartott FIFA is ennyire elégedett lesz vele."

Bújtatott reklám?

A német Bild közben rögtönzött közvélemény-kutatást tartott olvasói között, akiknek 55 százaléka jónak tartja a kabalákat. Az Index Logóügyi Szakcsoportja viszont tapasztalt ecstasyfogyasztókat keresett meg, akik egybehangzóan állították, hogy az embléma tényleg kísértetiesen hasonlít a legnépszerűbb tablettákra. "Annyira még Beckenbauer sem lehet betépve, hogy ne vegye észre benne a bújtatott reklámot" - nyilatkozta egyikük.

Tavasszal egyébként hasonló felháborodás váltott ki a 2004-es athéni olimpia kabalaállatainak bemutatója. Athénét és Févoszt - a tervezők szándékai szerint fiatalságot és erőt sugárzó amorf figurákat - a nemzetközi sajtó és a görög közvélemény egyaránt röhejesnek találta. Az athéni szervezők sokáig hallgattak, most azonban már azzal védekeznek, hogy a figurák teljesen jól néztek ki, amíg be nem nyaltak egy-egy vb-emblémát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?