Vb-emblémába csempészett ecstasytabletták

2002.11.21. 17:37
Miközben Joseph Blatter, a FIFA elnöke a "német szellemességet és bátorságot" dicséri a 2006-os németországi világbajnokság kedden bemutatott logóján, a legnagyobb brazil napilap lebuktatta a szervezőket: az új embléma egyszerű ecsatsyreklám. Nemzetközi konspirációs szakértők nagyon súlyos összefüggéseket gyanítanak a háttérben.
Európa legmodernebb sportlétesítményében, a Schalke 04 gelsenkircheni stadionjában, ötszáz meghívott jelenlétében mutatták be a hét elején a 2006-os foci-vb emblémáját. A zöld, narancssárga és kék színű vigyorgó arcokat, valamint a világbajnoki serleget ábrázoló logó mellé rendelt szlogen: "Barátoknál vendégeskedik a világ".

A "barátok" rögtön gyanút keltettek a szakemberekben, amit csak fokoztak a főszervező Franz Beckenbauer szavai: "Egyszerű, vidám figurákat akartunk bemutatni. Jó kedélyükkel azt akartuk kifejezni, hogy a világ minden emberével együtt szeretnénk ünnepelni."

Német szellemesség és bátorság

Brazília legnagyobb példányszámú napilapja, az O'Globo azonban gyorsan leleplezte a vidám figurákat: "Ezek a vébét jelképező kis arcok az ecstasytabletták legelterjedtebb változatára emlékeztetnek" - írja a dél-amerikai újság. Nemzetközi konspirációs szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a gelsenkircheni stadion gyepszőnyege speciális görgőkön kitolható az épületből. "Mire következhetünk ebből" - tette fel a kérdést egyikük, és a nyomaték kedvéért felidézte Sepp Blatternek, a FIFA svájci elnökének véleményét az emblémáról: "A német szellemesség és bátorság ismét valami újdonságot hozott létre, sohasem hittem volna, hogy konzervatívnak tartott FIFA is ennyire elégedett lesz vele."

Bújtatott reklám?

A német Bild közben rögtönzött közvélemény-kutatást tartott olvasói között, akiknek 55 százaléka jónak tartja a kabalákat. Az Index Logóügyi Szakcsoportja viszont tapasztalt ecstasyfogyasztókat keresett meg, akik egybehangzóan állították, hogy az embléma tényleg kísértetiesen hasonlít a legnépszerűbb tablettákra. "Annyira még Beckenbauer sem lehet betépve, hogy ne vegye észre benne a bújtatott reklámot" - nyilatkozta egyikük.

Tavasszal egyébként hasonló felháborodás váltott ki a 2004-es athéni olimpia kabalaállatainak bemutatója. Athénét és Févoszt - a tervezők szándékai szerint fiatalságot és erőt sugárzó amorf figurákat - a nemzetközi sajtó és a görög közvélemény egyaránt röhejesnek találta. Az athéni szervezők sokáig hallgattak, most azonban már azzal védekeznek, hogy a figurák teljesen jól néztek ki, amíg be nem nyaltak egy-egy vb-emblémát.