Megbűnhődte már e nép

2002.11.21. 10:01
Moldova válogatottja ugyan Libanon és a Ferröer-szigetek közé beékelődve 113. a FIFA világranglistáján, ráadásul ezúttal tartalékos csapattal áll fel, de korábban már többször mutatott bíztató játékot, a cseréi pedig közismerten nagyon lelkesek. Ellenük harcolt ki döntetlent hazai pályán a magyar válogatott.
Az előre megadott fél hatos időponthoz képest fél órával később kezdődött a meccs, de ennél is nagyobb meglepetés volt, hogy több ezer szurkoló ment ki.

Az első tíz percben a moldávok harcoltak ki egy szögletet, Szamosi meg egyszer megugrott a baloldalon, de a lövéséből bedobás lett. Rögtön utána Gera lába már lendült a tizenhatosnál, de az utolsó pillanatban tisztázott egy moldáv védő. A játékosok mindkét oldalon rengeteg luftot rúgtak.

Korolovszky előrelép a kanadai táblázaton

A tizenötödik percben Szamosi ismét megpróbálta. Lisztes gurított vissza a tizenhatos vonalára, a zalaegerszegi támadó pedig kirúgta a labdát stadionból. Rögtön utána Korolovszky utolsó emberként Patulát indította a magyar térfél közepén. A moldáv csatár meglepetten lekezelte a labdát, aztán begyalogolt az ötösig és Király mellett a magyar kapu jobboldalába lőtt.

A vendégek gólja után nem sokkal Lisztes tizennyolcról lőtt kicsit mellé. A magyar válogatott nem roppant össze a bekapott gótól: a moldáv játékosok ugyan tíz párharcból kilencet ezután is megnyertek, de újabb gólhelyzetet nem tudtak kidolgozni.

A félidő második felére feltámadtunk!

A harmincadik percben Gera ügyesen tartotta meg a labdát a középpályán, majd Lisztest futtatta középen. A Bremen középpályása elég jól kényszerítőzött Lipcseivel, aztán tizenkét méterről, nagy helyzetből a kapu fölé lőtt. Három perccel később Gera idióta felívelését próbálta meg Catinsus kifejelni, de alászaladt, ráadásul akkora lendülettel, hogy kiszaladt a pályáról, a labda viszont az így már teljesen egyedül álló Tököli elé esett. A Fradi csatára tíz méterről a kapus kezébe gurított. Ezután Lipcsei lőtt tizennyolc méterről viszonylag szépen, kevéssel a balfelső mellé.

A negyvenkilencedik percben Kenesei becsapta Catinsust az alapvonalnál és jól gurított vissza Korolovszky elé, aki 15 méterről, jobbal kicsit eltörte a labdát, de felfelé pattanó lövését Hmaruc csak baravurral tudta a léc fölé tolni. Az ötvenötödik percben nagyon szép góllal egyenlített a magyar válogatott.

Dárdai alányúl

Kenesei játszotta meg a kapunak háttal álló Kabátot közvetlenül a tizenhatos előtt, aki balra perdített az érkező Dárdai elé. A Herta középpályása rendkívül okos emeléssel talált a vendégkapu jobb felső sarkába.

Az egyenlítés további lendületet adott a száguldó magyar csapatnak. Elöbb Lisztes jobb külsővel szúrta rá húsz méterről, és a labda csak kicsit ment fölé-mellé, majd Dárdai tizennyolc méterről lőtt laposan pár centivel a bal kapufa mellé.

Hat perccel a meccs vége előtt Kenesei kapott jó labdát a moldáv tizenhatoson belül baloldalt. Egy védővel a nyakában kapura tört, kicsit kisodródott ugyan, de így is sikerült Hmaruc lábai között elgurítania, ám a labda elguult a gólvonal előtt. Végül Dárdai indult középen, majd a felpattanó labdát tizenhétről jobbal bombázta pár centivel a keresztléc fölé.

Magyarország - Moldova 1-1 (0-1)
Üllői út, 7000 néző, V: Wolfgang Sowa (osztrák)

Magyarország: Király Gábor (Babos Gábor a szünetben) - Urbán Flórián, Korolovszky Gábor, Gyepes Gábor (Juhár Tamás a szünetben) - Fehér Csaba (Bodnár László a szünetben), Lipcsei Péter (Zavadszky Gábor a szünetben), Lisztes Krisztián, Dárdai Pál, Szamosi Tamás (Böőr Zoltán 68.) - Gera Zoltán (Kenesei Krisztián a szünetben), Tököli Attila (Kabát Péter a szünetben)
Moldova: Evgheni Hmaruc - Alexandru Covalenco, Ghenadii Pusca, Boris Cebotari, Serghei Covalcius - Valeriu Catinsus, Ghenadie Olexici, Vadim Boret (Ivri Priganiuc 62.), Evgheni Patula (Alexandr Golban a szünetben) - Stanislav Ivanov (Vladislav Lunev 59.), Viorel Frunza (Serghei Dadu 70.)

gólszerzők: Dárdai (54.), illetve Patula (15.)

sárga lap: Ivanov (45.)