Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megbűnhődte már e nép

2002.11.21. 10:01
Moldova válogatottja ugyan Libanon és a Ferröer-szigetek közé beékelődve 113. a FIFA világranglistáján, ráadásul ezúttal tartalékos csapattal áll fel, de korábban már többször mutatott bíztató játékot, a cseréi pedig közismerten nagyon lelkesek. Ellenük harcolt ki döntetlent hazai pályán a magyar válogatott.
Az előre megadott fél hatos időponthoz képest fél órával később kezdődött a meccs, de ennél is nagyobb meglepetés volt, hogy több ezer szurkoló ment ki.

Az első tíz percben a moldávok harcoltak ki egy szögletet, Szamosi meg egyszer megugrott a baloldalon, de a lövéséből bedobás lett. Rögtön utána Gera lába már lendült a tizenhatosnál, de az utolsó pillanatban tisztázott egy moldáv védő. A játékosok mindkét oldalon rengeteg luftot rúgtak.

Korolovszky előrelép a kanadai táblázaton

A tizenötödik percben Szamosi ismét megpróbálta. Lisztes gurított vissza a tizenhatos vonalára, a zalaegerszegi támadó pedig kirúgta a labdát stadionból. Rögtön utána Korolovszky utolsó emberként Patulát indította a magyar térfél közepén. A moldáv csatár meglepetten lekezelte a labdát, aztán begyalogolt az ötösig és Király mellett a magyar kapu jobboldalába lőtt.

A vendégek gólja után nem sokkal Lisztes tizennyolcról lőtt kicsit mellé. A magyar válogatott nem roppant össze a bekapott gótól: a moldáv játékosok ugyan tíz párharcból kilencet ezután is megnyertek, de újabb gólhelyzetet nem tudtak kidolgozni.

A félidő második felére feltámadtunk!

A harmincadik percben Gera ügyesen tartotta meg a labdát a középpályán, majd Lisztest futtatta középen. A Bremen középpályása elég jól kényszerítőzött Lipcseivel, aztán tizenkét méterről, nagy helyzetből a kapu fölé lőtt. Három perccel később Gera idióta felívelését próbálta meg Catinsus kifejelni, de alászaladt, ráadásul akkora lendülettel, hogy kiszaladt a pályáról, a labda viszont az így már teljesen egyedül álló Tököli elé esett. A Fradi csatára tíz méterről a kapus kezébe gurított. Ezután Lipcsei lőtt tizennyolc méterről viszonylag szépen, kevéssel a balfelső mellé.

A negyvenkilencedik percben Kenesei becsapta Catinsust az alapvonalnál és jól gurított vissza Korolovszky elé, aki 15 méterről, jobbal kicsit eltörte a labdát, de felfelé pattanó lövését Hmaruc csak baravurral tudta a léc fölé tolni. Az ötvenötödik percben nagyon szép góllal egyenlített a magyar válogatott.

Dárdai alányúl

Kenesei játszotta meg a kapunak háttal álló Kabátot közvetlenül a tizenhatos előtt, aki balra perdített az érkező Dárdai elé. A Herta középpályása rendkívül okos emeléssel talált a vendégkapu jobb felső sarkába.

Az egyenlítés további lendületet adott a száguldó magyar csapatnak. Elöbb Lisztes jobb külsővel szúrta rá húsz méterről, és a labda csak kicsit ment fölé-mellé, majd Dárdai tizennyolc méterről lőtt laposan pár centivel a bal kapufa mellé.

Hat perccel a meccs vége előtt Kenesei kapott jó labdát a moldáv tizenhatoson belül baloldalt. Egy védővel a nyakában kapura tört, kicsit kisodródott ugyan, de így is sikerült Hmaruc lábai között elgurítania, ám a labda elguult a gólvonal előtt. Végül Dárdai indult középen, majd a felpattanó labdát tizenhétről jobbal bombázta pár centivel a keresztléc fölé.

Magyarország - Moldova 1-1 (0-1)
Üllői út, 7000 néző, V: Wolfgang Sowa (osztrák)

Magyarország: Király Gábor (Babos Gábor a szünetben) - Urbán Flórián, Korolovszky Gábor, Gyepes Gábor (Juhár Tamás a szünetben) - Fehér Csaba (Bodnár László a szünetben), Lipcsei Péter (Zavadszky Gábor a szünetben), Lisztes Krisztián, Dárdai Pál, Szamosi Tamás (Böőr Zoltán 68.) - Gera Zoltán (Kenesei Krisztián a szünetben), Tököli Attila (Kabát Péter a szünetben)
Moldova: Evgheni Hmaruc - Alexandru Covalenco, Ghenadii Pusca, Boris Cebotari, Serghei Covalcius - Valeriu Catinsus, Ghenadie Olexici, Vadim Boret (Ivri Priganiuc 62.), Evgheni Patula (Alexandr Golban a szünetben) - Stanislav Ivanov (Vladislav Lunev 59.), Viorel Frunza (Serghei Dadu 70.)

gólszerzők: Dárdai (54.), illetve Patula (15.)

sárga lap: Ivanov (45.)