Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elszúrta a vb érmet a kapitány

2002.11.21. 15:26
A varsói súlyemelő világbajnokság második napján éremszerzésben reménykedett a szakvezetés, hiszen az 58 kilósok között pódiumra lépett az Eb-aranyérmes Ráki Henrietta. Az esély meg is volt a sikerre, ám a kazincbarcikai versenyző nem végezhette el hatodik kísérletét, így érmek helyett könnyek lettek. Zsuga Imre kapitánynak az állásába kerülhet a súlyos hiba.
Ráki az áprilisi antalyai Európa-bajnokságon robbant be a nemzetközi élmezőnybe, ahol szakításban aranyérmet, lökésben pedig bronzot nyert, ami egyúttal az összetettben is harmadik helyezést ért.

Eb-arany után nem szerzett vb-érmet

Ráki azóta eltökélten készült a vb-re, a Magyar Nagydíjon is nagyszerű formában volt, és az előzetes várakozások szerint érmet nyerhetett volna a világbajnokságon is. Szakításban az Eb-aranyat érő 92.5 kiló ezúttal csak a hatodik helyhez volt elég - az elhibázott első gyakorlat meg is viselte -, lökésben azonban második gyakorlatára országos csúcsot, 115 kilogrammot teljesített.

A kínai versenyző győzelmét természetesen nem fenyegette, de egy fogásnem illetve egy összetettbeli érmet szerezhetett volna, ha hatodszor is odaáll a súly mellé. Az idő azonban telt-múlt, Ráki hosszan várakoztatta a közönséget, végül elkésett, és nem emelhetett.

Ezüst is lehetett volna - negyedik hely lett belőle

Utólag kiderült: Zsuga Imre szövetségi kapitány stábjával együtt addig tanakodott, hogy két és fél, vagy öt kilót emeltessenek, míg végül lejárt a várakozási idő. A dilemma alapja az volt, hogy ha két és fél kilóval emeltetnek, akkor is megvan az összetettbeli bronzérem, viszont ha öttel, akkor a második hely sem volt kizárható.

Ráki könnyezett, Zsuga ugyanakkor közvetlenül a baki után magára vállalta a felelősséget. Ezzel együtt érthetetlen, hogy egy ilyen rutinos, olimpiákat is megjárt szakember - Atlantában és Sydneyben is ő volt a kapitány - ilyen gyermeteg hibát vét.

Zsuga az állásával fizethet a hibáért

A súlyemelő szövetség elnöke, Dolovai Tamás az üggyel kapcsolatosan a távirati iroda érdeklődésére kifejtette: "most nem akarunk foglalkozni az üggyel, hiszen még hat nap hátravan a világbajnokságból, mindenkit kértem, hogy próbálja meg függetleníteni magát ettől a sajnálatos esettől. Jövő péntekre rendkívüli elnökségi ülést hívtam össze, akkor határozunk a következményekről."

Az elnök nem titkolta, hogy a pénzbírság kiszabásától a legsúlyosabb büntetésig - vagyis a szerződésbontásig - minden ítélet lehetséges.