Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csollány világbajnok

2002.11.24. 00:13
Öt világbajnoki ezüst után szerzett aranyérmet Csollány Szilveszter gyűrűn Debrecenben!. Az olimpiai és EB aranyérmes klasszis 9.725 pontos gyakorlattal előzte meg a címvédő bolgár Jordan Jovcsevet (9.675).
Csollány Szilveszter 5500 néző előtt, a japán Tomita Hirojuki után másodikként mutatta be gyakorlatát a döntőben. Az egyetlen éremesélyes magyar tornász, a selejtezőben és a középdöntőben bemutatott gyakorlatánál sokkal precízebb, tulajdonképpen hibátlan produkciójáért 9.725 pontot kapott.

A nézők kezükben 10-es táblákat mutatva próbálták presszionálni a pontozókat, akik csak nagyon lassan hozták ki az eredményt. Ezután a tavalyi vb-n harmadik olasz Andrea Coppolino jött, aki apróbb hibái miatt (néha beremegett a tartókötél) csak 9.625-öt kapott.

Az igazán komoly ellenfél azonban a hatodikként fellépő, címvédő és Európa-bajnok bolgár Jordan Jovcsevet volt, aki a selejtezőből és a középdöntőből is első helyen jutott tovább. Jovcsev gyakorlata nem volt tökéletes, el is szökkent a leugrásnál, és valószínűleg 9.675-ös pontszámát is csak korábbi eredményeinek köszönheti. a bolgár versenyző gyakorlata után igazából mindenki elkönyvelte Csollány aranyérmét, ss bár hátra volt még a fehérorosz Ivan Ivankov és az olasz Matteo Morandi, de nyilvánvaló való volt, hogy nem veszélyeztethetik a magyar tornász elsőségét.

"Ma este nagyon jó érzés volt magyarnak lenni a világbajnokságon. Mindenkinek köszönöm a biztatást!" - mondta Csollány a csarnokban tomboló közönségnek.

Nyilatkozatok az eredményhírdetés után:

Csollány Szilveszter:
Amikor Sydneyben nyertem, az járt a fejemben, hogy előbb lettem olimpiai, mint világbajnok. Azóta a debreceni a második vb, és most végre minden összejött. Úgy éreztem, jó, erős gyakorlatot mutattam be, de a bírókban akkor tudatosodhatott, hogy most én vagyok a legjobb, amikor legnagyobb ellenfelem, Jovcsev kicsit hibázott. A mostani siker erőt ad a folytatáshoz és nyugodtan készülhetek a jövő évi anaheimi vb-re, majd az athéni olimpiára. Köszönöm, a szurkolók biztatását, fantasztikus élmény, hogy Magyarországon nyertem életem első, s remélem nem utolsó vb-aranyát.

Vereckei István szövetségi kapitány:
Óriási teher nehezedett Csollány vállára, mindenki győzelmet várt tőle. Egyre jobb formában tornázott a vb-n. A selejtezőben még bizonytalan, ideges volt, a középdöntőre feljavult, és most a döntő napján teljesített a legjobban. Amikor megcsinálta a gyakorlatát, már éreztem, hogy legrosszabb esetben holtversenyben lesz első. Mivel Jovcsev hibázott, nem is volt kérdéses, ki nyer.

Jánosi György sportminiszter, aki átadta Csollánynak az aranyérmet:
Mind emberileg, mind sportolóként fantasztikus teljesítmény, amivel most Csollány előrukkolt. Komoly pszichikai megterhelést jelenthetett számára, hogy a közönség elvárásának meg tudott felelni. A gyakorlat előtt kicsit izgultam, nehogy a szurkolók hatalmas ovációja közben megtörjön az összpontosítás. Aztán, amikor az utolsó versenyző is befejezte a döntőt, hatalmas kő esett le mindenki szívéről.

Szabó András, a Magyar Torna Szövetség elnöke:
Csollány Szilveszter aranyérme után most már tényleg úgy érezzük, hogy ez minden idők legjobb és legszebb világbajnoksága. A közönség bíztatására nagy szükség volt.

Belán Gábor, a Magyar Tornász Egyletek Országos Szövetségének elnöke:
Bíztam benne, hogy Csollány aranyérmet nyer Debrecenben. Remélem, hogy vasárnap az ugrás döntőjében Gál Róbertnek is ugyanilyen sokan szurkolnak majd. Képes lehet meglepetésre.

Szilvásy György, a GYISM közigazgatási államtitkára:
Bár nem vagyok szakember, úgy éreztem, ha Jovcsev nem ront, akkor is Csollány lett volna az aranyérmes. Kiélezett küzdelem volt, és minden kétséget kizáróan a legjobb nyert. Külön örülök annak, hogy a sok nehézség ellenére képesek voltunk Magyarországon, Debrecenben megrendezni ezt a vb-t, és a sikerrel sokaknak szereztünk örömöt.

Rózsa György, a szövetség 1993 és 2001 közötti elnöke:
A sors igazságot szolgáltatott Csollánynak. Több olyan világbajnokságon voltam, amikor egyszerűen elvették tőle az aranyat, pedig megérdemelte volna. Most is ő volt a legjobb, de végre megkapta azt, amire egészen eddig nagyon-nagyon várt.

Fazekas Róbert, Európa-bajnok és Világ Kupa-győztes diszkoszvető:
Jól ismerem Csollányt, nagyon szorítottam neki, hogy végre nyerjen világbajnokságot. Mivel gyakran én is úton vagyok, nehezen jutok el egy-egy versenyére. Utoljára az olimpián láttam, és akkor is győzött. Örülök, hogy szerencsét hozok neki.

Forgács Róbert, a Magyar Torna Szövetség főtitkára, a vb szervező bizottságnak ügyvezető elnöke:
Nagyon ideges voltam, és még Csollány aranyérme után sem nyugodtam meg, mert a vb-nek nincs vége. Szilveszter csodálatosan versenyzett, egyre jobb formába került, s így lett magabiztosabb. Jovcsev most nem tudta megszorítani.

Altorjai Sándor, a Magyar Tornász Egyletek Országos Szövetségének főtitkára:
Amikor Csollány megcsinálta a gyakorlatát, éreztem, hogy a legjobb lesz. Aztán Jovcsev a leugrásnál elszökkent, és már ki se kellett volna írni a pontszámot, egyértelművé vált: Szilveszter Debrecenben legyőzhetetlen.

Jordanov Krisztián tornász, aki gerincsérülés miatt nem indulhatott a vb-n:
Az utóbbi napokban többször is láttam Szilvesztert, és éreztem rajta, hogy övé lesz az aranyérem. Hiába volt az elején még ideges, feloldódott, és a legfontosabb pillanatban hozta ki magából a legtöbbet. Hát ezért a legjobb a világon!

Szerenkénti Tornász Világbajnokság, férfiak, gyűrű
1. Csollány Szilveszter (Magyarország) 9.725
2. Jordan Jovcsev (Bulgária) 9.675
3. Matteo Morandi (olasz) 9.650
4. Tomita Hirojuki (japán) és Ivan Ivankov (fehérorosz) 9.637-9.637
6. Andrea Coppolino (olasz) 9.625
7. Timur Kurbanbajev (kazah) 9.600
8. Jeffrey Johnson (amerikai) 9.550