Csollány világbajnok

2002.11.24. 00:13
Öt világbajnoki ezüst után szerzett aranyérmet Csollány Szilveszter gyűrűn Debrecenben!. Az olimpiai és EB aranyérmes klasszis 9.725 pontos gyakorlattal előzte meg a címvédő bolgár Jordan Jovcsevet (9.675).
Csollány Szilveszter 5500 néző előtt, a japán Tomita Hirojuki után másodikként mutatta be gyakorlatát a döntőben. Az egyetlen éremesélyes magyar tornász, a selejtezőben és a középdöntőben bemutatott gyakorlatánál sokkal precízebb, tulajdonképpen hibátlan produkciójáért 9.725 pontot kapott.

A nézők kezükben 10-es táblákat mutatva próbálták presszionálni a pontozókat, akik csak nagyon lassan hozták ki az eredményt. Ezután a tavalyi vb-n harmadik olasz Andrea Coppolino jött, aki apróbb hibái miatt (néha beremegett a tartókötél) csak 9.625-öt kapott.

Az igazán komoly ellenfél azonban a hatodikként fellépő, címvédő és Európa-bajnok bolgár Jordan Jovcsevet volt, aki a selejtezőből és a középdöntőből is első helyen jutott tovább. Jovcsev gyakorlata nem volt tökéletes, el is szökkent a leugrásnál, és valószínűleg 9.675-ös pontszámát is csak korábbi eredményeinek köszönheti. a bolgár versenyző gyakorlata után igazából mindenki elkönyvelte Csollány aranyérmét, ss bár hátra volt még a fehérorosz Ivan Ivankov és az olasz Matteo Morandi, de nyilvánvaló való volt, hogy nem veszélyeztethetik a magyar tornász elsőségét.

"Ma este nagyon jó érzés volt magyarnak lenni a világbajnokságon. Mindenkinek köszönöm a biztatást!" - mondta Csollány a csarnokban tomboló közönségnek.

Nyilatkozatok az eredményhírdetés után:

Csollány Szilveszter:
Amikor Sydneyben nyertem, az járt a fejemben, hogy előbb lettem olimpiai, mint világbajnok. Azóta a debreceni a második vb, és most végre minden összejött. Úgy éreztem, jó, erős gyakorlatot mutattam be, de a bírókban akkor tudatosodhatott, hogy most én vagyok a legjobb, amikor legnagyobb ellenfelem, Jovcsev kicsit hibázott. A mostani siker erőt ad a folytatáshoz és nyugodtan készülhetek a jövő évi anaheimi vb-re, majd az athéni olimpiára. Köszönöm, a szurkolók biztatását, fantasztikus élmény, hogy Magyarországon nyertem életem első, s remélem nem utolsó vb-aranyát.

Vereckei István szövetségi kapitány:
Óriási teher nehezedett Csollány vállára, mindenki győzelmet várt tőle. Egyre jobb formában tornázott a vb-n. A selejtezőben még bizonytalan, ideges volt, a középdöntőre feljavult, és most a döntő napján teljesített a legjobban. Amikor megcsinálta a gyakorlatát, már éreztem, hogy legrosszabb esetben holtversenyben lesz első. Mivel Jovcsev hibázott, nem is volt kérdéses, ki nyer.

Jánosi György sportminiszter, aki átadta Csollánynak az aranyérmet:
Mind emberileg, mind sportolóként fantasztikus teljesítmény, amivel most Csollány előrukkolt. Komoly pszichikai megterhelést jelenthetett számára, hogy a közönség elvárásának meg tudott felelni. A gyakorlat előtt kicsit izgultam, nehogy a szurkolók hatalmas ovációja közben megtörjön az összpontosítás. Aztán, amikor az utolsó versenyző is befejezte a döntőt, hatalmas kő esett le mindenki szívéről.

Szabó András, a Magyar Torna Szövetség elnöke:
Csollány Szilveszter aranyérme után most már tényleg úgy érezzük, hogy ez minden idők legjobb és legszebb világbajnoksága. A közönség bíztatására nagy szükség volt.

Belán Gábor, a Magyar Tornász Egyletek Országos Szövetségének elnöke:
Bíztam benne, hogy Csollány aranyérmet nyer Debrecenben. Remélem, hogy vasárnap az ugrás döntőjében Gál Róbertnek is ugyanilyen sokan szurkolnak majd. Képes lehet meglepetésre.

Szilvásy György, a GYISM közigazgatási államtitkára:
Bár nem vagyok szakember, úgy éreztem, ha Jovcsev nem ront, akkor is Csollány lett volna az aranyérmes. Kiélezett küzdelem volt, és minden kétséget kizáróan a legjobb nyert. Külön örülök annak, hogy a sok nehézség ellenére képesek voltunk Magyarországon, Debrecenben megrendezni ezt a vb-t, és a sikerrel sokaknak szereztünk örömöt.

Rózsa György, a szövetség 1993 és 2001 közötti elnöke:
A sors igazságot szolgáltatott Csollánynak. Több olyan világbajnokságon voltam, amikor egyszerűen elvették tőle az aranyat, pedig megérdemelte volna. Most is ő volt a legjobb, de végre megkapta azt, amire egészen eddig nagyon-nagyon várt.

Fazekas Róbert, Európa-bajnok és Világ Kupa-győztes diszkoszvető:
Jól ismerem Csollányt, nagyon szorítottam neki, hogy végre nyerjen világbajnokságot. Mivel gyakran én is úton vagyok, nehezen jutok el egy-egy versenyére. Utoljára az olimpián láttam, és akkor is győzött. Örülök, hogy szerencsét hozok neki.

Forgács Róbert, a Magyar Torna Szövetség főtitkára, a vb szervező bizottságnak ügyvezető elnöke:
Nagyon ideges voltam, és még Csollány aranyérme után sem nyugodtam meg, mert a vb-nek nincs vége. Szilveszter csodálatosan versenyzett, egyre jobb formába került, s így lett magabiztosabb. Jovcsev most nem tudta megszorítani.

Altorjai Sándor, a Magyar Tornász Egyletek Országos Szövetségének főtitkára:
Amikor Csollány megcsinálta a gyakorlatát, éreztem, hogy a legjobb lesz. Aztán Jovcsev a leugrásnál elszökkent, és már ki se kellett volna írni a pontszámot, egyértelművé vált: Szilveszter Debrecenben legyőzhetetlen.

Jordanov Krisztián tornász, aki gerincsérülés miatt nem indulhatott a vb-n:
Az utóbbi napokban többször is láttam Szilvesztert, és éreztem rajta, hogy övé lesz az aranyérem. Hiába volt az elején még ideges, feloldódott, és a legfontosabb pillanatban hozta ki magából a legtöbbet. Hát ezért a legjobb a világon!

Szerenkénti Tornász Világbajnokság, férfiak, gyűrű
1. Csollány Szilveszter (Magyarország) 9.725
2. Jordan Jovcsev (Bulgária) 9.675
3. Matteo Morandi (olasz) 9.650
4. Tomita Hirojuki (japán) és Ivan Ivankov (fehérorosz) 9.637-9.637
6. Andrea Coppolino (olasz) 9.625
7. Timur Kurbanbajev (kazah) 9.600
8. Jeffrey Johnson (amerikai) 9.550