'Itt másként értékelik az olimpiai bajnokságot'

2002.11.25. 17:22
A '68-as olimpia kajakos bajnoka huszonkét éve él távol Magyarországtól, fogorvos, a sportágtól elszakadt, az országtól nem.
Hesz Mihály nevét 1964-ben ismerhettük meg, amikor a tokiói olimpián ezüstérmet szerzett kajakozásban, ezer méteren. (Ő érte el amúgy az egyetlen dobogós helyezést.) Négy évre rá, Mexikóvárosban felejthetetlen hajrával megszerezte az aranyérmet.

Sílécekkel álcázta a disszidálást

Hesz Mihály
Néhány év múlva feleségül vette a kor sztárúszóját, a világ- és Európa-bajnok Gyarmati Andreát - az olimpiai bajnok házaspár Gyarmati Dezső és Székely Éva lányát -, látszatra boldogan éltek, gyerekük született, Hesz azonban '80-ban disszidált. Autójára álcázásként síléceket rakott, és azóta elvétve tér vissza Magyarországra. Az Index sindelfingeni fogorvosi rendelőjében kereste fel.

"El kellett mennem, mert szívből szerettem Andreát, és azt nem bírtam volna elviselni, hogy a róla bennem élő gyönyörű kép máról holnapra eltorzuljon. Egy idő után nem jöttünk jól ki, Dezső békíteni próbált bennünket, de véglegesen szétmentünk" - emlékszik vissza válásuk körülményeire.

Két év bolyongás után kötött ki Sindelfingenben

Hesz keresztlevele német volt, a háború után, amikor egyszerűen kimehetett volna, akkor a család itthon maradt, neki nyolcvanban azonban már nem volt maradása. Kérdésünkre elmondta, nem rögtön Stuttgart mellé, a Mercedes-gyárról ismert városba vezetett az útja, két év bolyongás után telepedett itt le.

"Ezt a rendelőt - a régi képek amúgy ott vannak a falán - egy olasz kollégámtól vettem át, szerencsére jól megy, nincsenek anyagi gondjaim, elfogadnak, megbecsülnek, és ez nagy dolog ebben az országban." Bajnokunk új életet kezdett, egy tíz és egy tizenötéves gyerek édesapja. Mindketten teniszeznek, és biztosan nem fognak kajakozni.

"Hazamegyek, de nem vagyok otthon"

Kifejtette azt is, hogy esetleges edzőként rendre felmerül itthon a neve, de nem kíván hazajönni. Németországban pedig azért nem kíván versenyzőkkel foglalkozni, mert van akkora hazafi, hogy a rivális nemzetet nem segíti egy esetleges éremszerzésben.

Fájdalmasan megjegyezte beszélgetésünk közben, hogy ugyan hazamegy, de nincs otthon családi házában. Felvetésünkre azt is elárulta: leginkább az zavarja, hogy ugyan tudják róla, hogy olimpiai bajnok, de a győzelme az ottani emberekben nem vált ki érzelmeket. "Egy aranyéremnek pedig ez a sava-borsa" - értékelt.

Közeledünk egymáshoz Andreával

Hesz nem tagadta, továbbra sem tudja feledni Gyarmati Andreát, akivel három évvel ezelőtt Friderikusz Sándor Osztálytalálkozó című műsorában találkozott. "Közeledtünk egymáshoz, kivált, mert Andrea - remélem nem haragszik meg a jelzőért - életéretté vált. (Német felesége egyébiránt tolerálja ezt a közeledést.)

A Vasas pólócsapatában verekedései és botrányai során hírhedtté vált fiával kapcsolatosan hangsúlyozta: "Móci jelentős terhet cipel a vállán a családi indíttatás miatt, ha eredményt ér el, akkor a kritikusai hajlamosak azt is úgy beállítani, hogy a nagyapjának köszönheti."

Majd a szerelem

Hozzátette: rendszerint beszélget a fiával a balhéiról, de néhány óra kevés arra, hogy mindent részletesen kivesézzenek. "Talán a szerelem majd lehiggasztja" - utalt fia és a tévés bemondónő, D. Tóth Kriszta kapcsolatára.