Samaranch: New York a legesélyesebb

2002.11.25. 11:41
Juan Antonio Samaranch, a NOB korábbi elnöke szerint New York a legesélyesebb arra, hogy 2012-ben a nyári olimpia házigazdája legyen.
- New York a világ legismertebb városa és humanitárius okok is az amerikaiak kandidálása mellett szólnak - emlékeztetett a spanyol sportdiplomata a tavaly szeptember 11-i terrortámadásra.

Hét főtámogatónak is az USA-ban a székhelye

A NOB tiszteletbeli elnöke további előnyökre is rávilágított: a közvetítési jogokból származó jövedelem 65 százaléka az amerikai tv-csatornáktól származik és a főtámogatók közül hétnek az Egyesült Államokban van a székhelye.

Samaranch mellett az amerikai város pozícióit erősíti a rotációs elv is, hiszen Európa és Ázsia után az a földrész következne a kijelölésnél.

Rogge számít a magyar pályázatra, a miniszter viszont nem pályázna

Budapestnek is szándékában áll pályázni a 2012-es ötkarikás eseményre. Az ugyancsak pályázni kívánó Róma esetében ugyanakkor előfordulhat, hogy visszalép New York javára, legalábbis a korábbi híradások szerint ez volt a helyzet.

A múlt hét végén látott nyilvánosságot a hír, hogy Jacques Rogge NOB-elnök is számít a magyar pályázatra, noha itthon ezt még nem erősítették meg, mi több: Jánosi György sportminiszter szerint nem kellene pályázni.

A végső döntést 2005-ben hozza meg a NOB.